ENTREVISTA

Junqueras: "Sánchez pot arriscar o quedar-se en postureig progressista"

L''exvicepresident' destaca que l'enregistrament a la presó es va fer sense el seu consentiment i que va ser una «intromissió»

zentauroepp40789117 former catalan vice president oriol junqueras arrives at the180611085217

zentauroepp40789117 former catalan vice president oriol junqueras arrives at the180611085217 / PAUL WHITE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras ha reclamat aquest dilluns al nou president del Govern, Pedro Sánchez, que sigui capaç de parlar amb l’Executiu català i de fer-ho “amb respecte”. En resposta escrita a preguntes plantejades per Catalunya Ràdio, Junqueras considera que Sánchez haurà d’escollir “si vol fer canvis superficials com José Luis Rodríguez Zapatero o ser un estadista”.

“És a dir, pot arriscar o pot quedar-se en postureig progressista. Ja ho veurem”, ha afegit, després de destacar que la presa de decisions és el que “evidencia la talla d’un dirigent”.

Junqueras ha negat que amb el suport a la moció de censura, ERC hagi donat un xec en blanc al dirigent socialista. El que van fer els diputats republicans, ha explicat, és “reprovar un Govern del PP que va ordenar apallissar la gent l’1 d’octubre” i que va actuar en contra dels ciutadans catalans “en matèria de drets, en inversions, en infraestructures, o en el compliment dels pressupostos”.

Fomentar el diàleg

Preguntat per a quin preu donaria ERC estabilitat a Sánchez, el líder republicà ha considerat que aquesta opció és una quimera avui dia i ha considerat que la feina del seu partit no és estabilitzar el PSOE, sinó “fomentar el diàleg i trobar una sortida democràtica en la qual es respecti la voluntat de la ciutadania”.

Junqueras també ha comentat el vídeo que suposadament va gravar un reclús a la presó d’Estremera en qui apareixen ell, Raül Romeva i Joaquim Forn. Ha recalcat que la imatges es van prendre sense el seu consentiment i que suposen una “intromissió” en les seves vides privades.

Notícies relacionades

L’’exvicepresident’ ha comentat també com de dur és per a la seva família que ell sigui a la presó tan lluny de casa. “És tan injust que se’ls castigui a ells que no ho puc acceptar. I em pregunto quin tipus de gent ho decideix. Ja no és revenja, és acarnissament. Ens volen castigar i ho fan fent patir el nostre entorn”, ha afegit.

Finalment, respecte de la seva relació amb Carles Puigdemont, ha considerat que “no és el moment de retrets” i desitja “sort i encerts” a tot el món.