després de l'entrevista amb EL PERIÓDICO

PP i Cs s'indignen contra la mà estesa de Sánchez a Catalunya

Les paraules de Batet sobre la reforma constitucional i els presos enerven l'oposició

Txell Bonet ha reclamat aquest diumenge a la Justícia espanyola i a les institucions penitenciàries espanyoles l'acostament dels polítics actualment a la presó a presons catalanes

zentauroepp43046522 barcelona 23 04 2018  barcelona diada de sant jordi  acto de180423135200

zentauroepp43046522 barcelona 23 04 2018 barcelona diada de sant jordi acto de180423135200

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

N’hi ha hagut prou que la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, concedís la primera entrevista com titular de la cartera, a EL PERIÓDICO, perquè succeís el que era més que previsible. PP i Ciutadans han reaccionat amb virulència contra la ministra, en representació del president del Gobern central, Pedro Sánchez, fent entendre que al ‘tema català’ les dues forces de l’oposición no donaran cap mena de facilitat.

¿Què va dir la ministra? Que l’assumpte dels presos, del seu acostament, depèn dels jutges i que ella veuria bé el seu trasllat a centres catalans. Si a això se suma l’anunci fet en un acte del PSC d’obrir la possibilitat de reformar la Constitució i que, a la mateixa entrevista, va expressar el desig que els partits independentistes, així com els mateixos PP i Cs, s’incorporin a la comissió del Congrés que ha d’abordar una reforma, ja es compten amb els ingredients per començar a erosionar Sánchez

Al fil constitucional, la vicesecretària d’Estudis i Programes del PP, i diputada al Parlament,Andrea Levy, va retreure a Sánchez que “el primer que faci” sigui “acontentar” els independentistes amb l’anunci d’una reforma constitucional. Levy, a més, va retreure a Batet que fes tal anunci “a esquena” del partit que té “la majoria al Congrés i al Senat”, és a dir, el PP.

I sobre l’acostament dels polítics presos a presons catalanes, Levy va recomanar a Sánchez “que no interfereixi” en l’acció de la justícia al no ser “bo” fer concessions polítiques en temes que estan “judicialitzats”, i ha recriminat al president que utilitzi aquesta qüestió per fer un “canvi” polític.

Les lletres de la hipoteca

Ciutadans, per la seva part, va percudir en la mateixa idea del PP, la del retorn del suport a la moció de censura, per part de Sánchez. La seva diputada en el Parlament Sonia Sierra va asseverar que Sánchez “està començant a pagar les lletres de la hipoteca” amb els independentistes catalans, primer amb l’aixecament del control financer i ara”, amb referència a l’entrevista a Batet, “que es vegi amb bons ulls l’acostament dels presos sobiranistes.

I sobre la reforma constitucional,la diputada de Ciutadans ha explicat que la seva formació és una “ferma defensora” d’una modificació de la Carta Magna però per acabar amb els “privilegis” i per garantir la igualtat entre comunitats, en cap cas per “acontentar aquells que volen trencar Espanya”.

Sierra també s’ha mostrat molt crítica amb la possibilitat de recuperar aquells articles de l’Estatut que van ser suspesos per ser “inconstitucionals”.

No tot van ser crítiques a Sánchez. Els que van decantar la balança de la mateixa moció de censura, el PNB, va aplaudir la proposta de reforma constitucional. El lehendakari, Iñigo Urkullu,que no va participar a la cadena humana prodret a decidir basc, va considerar “interessant” el plantejament de dur a terme una reforma de la Constitució, tot i que ha advertit que la mateixa “necessitarà molt consens”.

La parella de Cuixart

Les crítiques a les paraules de Batet també van arribar del bàndol independentista. La parella del president d’Òmnium Cultural pres Jordi Cuixart, Txell Bonet, ha reclamat aquest diumenge a la Justícia espanyola i a les institucions penitenciàries espanyoles l’acostament dels polítics actualment a presó a presons catalanes. En un tuit que il·lustra amb l’entrevista a Batet, Bonet es queixa dels problemes vitals generats pels desplaçaments continus a la presó: “Institucions penitenciàries pot evitar aquesta vulneració dels drets humans”, ha opinat.

La parella de Cuixart opina que amb l’acostament dels polítics empresonats no els donaria “cap privilegi” i que només es complirien “les normes”, i també ha recordat que “la convenció de drets de l’infant diu que els nens petits han de tenir els pares a la presó que sigui més pròxima” i que “el codi penitenciari estableix que els presos han d'estar com més a prop millor de les seves famílies”. "No ens donen cap privilegi, es tracta de fer complir les normes", va remarcar.

"Vivim en una societat civilitzada i aquestes coses formen part d’aquest sistema", ha defensat Bonet, que assegura que aquest cap de setmana ha arribat als 44.300 quilòmetres anant i venint de la presó. "Nosaltres també estem en una presó, que és el trànsit entre casa i Soto del Real", va assegurar. 

Notícies relacionades

El diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián també va intervenir sobre el que va dir Batet. Sobre l’eventual reforma de la Carta Magna, el republicà va donar “a tots aquells que parlen ara d’enteniment i diàleg”, uns conceptes dels quals, segons el seu parer, l’independentisme català “porta parlant tota la vida”. Després de remarcar que la moció de censura “no va ser un ‘sí’ a Pedro Sánchez sinó un ‘no’ a Rajoy i el que representava”, Rufián ha assenyalat que “no espera gaire” d’un govern que ha anomenat a “gent tan reaccionària cap al procés de Catalunya com Borrell, Grande-Marlaska i Carmen Calvo”.

El portaveu d’ERC ha conclòs que el nou Executiu “porta quatre dies de govern i continua havent nou persones segrestades a Estremera, Alcalá Meco i Soto del Real”.