tomb demoscòpic

Les enquestes apunten a la victòria del PSOE en unes eleccions generals i la caiguda de Ciutadans

Els socialistes i Podem aconseguirien un repunt electoral a costa del partit de Rivera i dels populars

pedro

pedro

3
Es llegeix en minuts

El PSOE guanyaria les eleccions generals després de la moció de censura al Govern del PP, segons una enquesta que publica aquest diumenge 'ABC'. Una altra enquesta publicada per 'La Razón' manté els populars com a partit més votat però reflecteix l’alça dels socialistes, que se situarien a només sis dècimes. Les dues enquestes constaten la caiguda significativa de la intenció de vot per a Ciutadans.

Després de la moció de censura

Deu dies després que el socialista Pedro Sánchez guanyés la moció de censura a l’expresident Mariano Rajoy les enquestes publicades pels diaris més conservadors mostren un canvi de tendència política a Espanya. L’enquesta d’'ABC' realitzada per GAD3 mostra que el PSOE hauria experimentat un repunt electoral que el portaria a ser el partit més votat si se celebressin avui eleccions generals, amb el 28,8% dels suports i 118 escons. Per darrere quedaria el PP, amb el 25,6% dels vots i 101 escons; Ciutadans seria la tercera força parlamentària, amb el 21,1% dels sufragis i 70 diputats, en tant que Podem obtindria el 13,1% dels suports i 34 representants al Congrés.

'La Razón', per la seva part, recull un sondeig de NC Report segons el qual el PP continuaria sent el partit més votat pels espanyols, amb un 25,5% de votants i de 105 a 108 escons, seguit a sis dècimes pel PSOE (24,9% de vots i de 96 a 99 diputats), en tercer lloc quedaria Ciutadans amb el 21,0% de sufragis i de 69 a 72 representants, mentre que Podem s’emportaria el 16,7% dels suports i de 50 a 53 escons.

Avantatge socialista

Les dues enquestes reflecteixen una pèrdua de votants de Ciutadans des que va tirar endavant la moció de censura del PSOE i així, segons 'La Razón', hauria passat del 24,4% del vot que li donaven els sondejos fa un mes, al 21% que li atorguen ara, amb una pèrdua de fins a 12 escons. De l’enquesta de NC Report, feta entre el dia que va prosperar la moció de censura –l’1 de juny– i el 9 del mateix mes a partir de 1.200 entrevistes se’n desprèn que els socialistes traurien avui un avantatge de més de 880.000 vots a Ciutadans i que Podem aconseguiria de 50 a 53 diputats, els seus millors resultats des de l’any passat.

Majoria absoluta 

Aquest mostreig també constata que els partits que van donar suport a la moció de censura a Rajoy (PSOE, Podem, ERC, PDECAT, PNB i EH Bildu) obtindrien junts entre 169 i 177 escons (la majoria absoluta al Congrés és de 176 diputats), mentre que PP i Ciutadans sumarien de 174 a 180.

Caiguda de Ciutadans

Notícies relacionades

Per la seva part, a l’enquesta de GAD3 per a 'ABC', Ciutadans es col·loca en tercera posició en l’arc parlamentari amb el 21,1% de vots davant el 25,6% que li concedia el febrer passat –4,5 punts menys–, quan se situava en segon lloc, per darrere del PP i per davant del PSOE. Segons aquesta enquesta, que s’ha realitzat a partir de 800 entrevistes els dies 7 i 8 d’aquest mes, el PSOE hauria recuperat un milió de vots respecte de Podem des de les eleccions generals del 2016 i socialistes i Ciutadans podrien assolir ara la majoria absoluta, en tant que el PP necessitaria el partit que lidera Albert Rivera i el PNB per governar.

Avenç electoral

Els resultats de GAD3 reflecteixen que set de cada deu entrevistats (el 69,1%) haguessin preferit un avenç de la convocatòria d’eleccions generals, sent els votants de Ciutadans els més favorables a aquesta possibilitat (el 90,8%) a la qual també donen suport més de la meitat dels simpatitzants socialistes (el 55,6%).