ENTREVISTA

Batet: «Veuria bé que el jutge acostés els polítics presos»

"No sortirem del conflicte català amb un referèndum", declara la ministra de Política Territorial en una entrevista amb EL PERIÓDICO

meritxell-batet / periodico

9
Es llegeix en minuts
Enric Hernàndez
Enric Hernàndez

Director

ver +

En la seva primera entrevista com a ministra de Política Territorial,Meritxell Batetestén la mà a la Generalitat i admet que li agradaria que el jutge acostés els polítics empresonats, però exclou un referèndum “dicotòmic” a Catalunya. 

Aixecar el control dels pagaments de la Generalitat ha sigut el primer gest de distensió del Govern Sánchez. ¿Quins gestos espera de l’Executiu català?

Tots hi hem de posar de la nostra part. El president i el Govern estem disposats a escoltar, dialogar i consensuar, però no servirà de res si no ho està l’altra part. És important haver aixecat aquest control mitjançant un acord exprés del Consell de Ministres, però la Generalitat també ha de plantejar-se que ha de representar tots els catalans i catalanes, una cosa que ha abandonat fa molt temps.

–¿Quin marge té el Govern, ja no dic per resoldre, però almenys per encarrilar el conflicte català?

–Es pot avançar en molts àmbits, com els 45 punts que Puigdemont va entregar a Rajoy...

–Vol dir els 46 menys el referèndum d’autodeterminació.

..–Exactament. Sobre els 45 punts substancials es pot avançar, es pot parlar d’inversions com la del corredor del Mediterrani, de la conflictivitat davant del Constitucional... Hi ha marge si altres forces polítiques tenen aquesta mateixa predisposició, perquè les majories parlamentàries són les que són. Nosaltres només tenim 85 diputats, i sabem que hi ha forces que no ens ho posaran fàcil. Espero que n’hi hagi d’altres que sí que s’avinguin a parlar i impulsar canvis determinants.

“Revisarem els recursos davant del Constitucional

Hi ha una desena de lleis del Parlament, unes quantes, avalades pel PSC, que el Govern de Rajoy va impugnar davant del Constitucional: pobresa energètica, igualtat, lluita contra el canvi climàtic, accés universal a la sanitat. ¿El Govern està disposat a retirar aquests recursos?

–Sí, revisarem aviat aquests recursos. Molts afecten lleis socials, com la de la pobresa energètica, i s’han de llegir amb aquesta sensibilitat. La nostra voluntat és disminuir la conflictivitat i parlar de Govern a Govern per canviar coses menors i evitar els recursos.

–Ni reformar la Constitució es preveu senzill, per l’actitud del PP i Ciutadans, ni restituir l’Estatut retallat pel Constitucional sembla satisfer la Generalitat. ¿Com afrontarà el Govern el debat sobre el model d’Estat

?–El primer pas, i imprescindible, és que tots els grups, també PodemCs, les forces independentistes i el PNB, s’incorporin a la comissió constituïda en el Congrés a proposta de Sánchez. Hem de començar a parlar en un clima de confiança i lleialtats mútues. Si no aprofitem els espais de trobada serà molt difícil avançar. El Govern no té cap vareta màgica i un problema que arrosseguem des de fa anys no pot resoldre’s en unes setmanes.

-Torra ha demanat un diàleg no basat en la “rendició” independentista

A Catalunya no hi pot haver vencedors i vençuts. És una mala aproximació pretendre vèncer el contrincant, guanyar o que ell es rendeixi. No és aquest l’objectiu del Govern ni del seu president. No busquem venjances ni rendicions ni victòries. Hem d’articular un camí en què tots ens trobem. És el que esperen la societat catalana i l’espanyola.

–¿Aquesta és la lògica que ha imperat en el conflicte entre el Govern del PP i l’independentisme?

–El Govern del PP es va equivocar al negar que hi havia un problema. A l’amagar el cap va eixamplar el desacord. Hi va haver moltes declaracions desafortunades i pocs passos a favor del diàleg. També és cert que les forces independentistes, al trencar la legalitat el 6 i 7 de setembre, ho van fer impossible.

“La meva intenció és anar al Palau de la Generalitat a veure el president Torra per preparar la

–Torra serà el primer president autonòmic que rebrà Sánchez a la Moncloa?–

Ja ho veurem. El que sí que ha fet Sánchez és parlar amb tots els presidents autonòmics, també amb TorraTorra, just després de la primera reunió del Consell de Ministres. És un senyal. Perquè siguin reunions fructíferes, no protocol·làries, és important preparar-les bé.

–D’aquesta preparació se n’ocuparà vostè. ¿Amb quins interlocutors?

-Parlaré amb els presidents autonòmics. Aniré a parlar amb ells i amb qui ells designin.

–¿Demanarà cita a Torra per veure’l al Palau de la Generalitat?

–Sí, la meva intenció és anar al Palau.

La reforma del finançament autonòmic acumula un retard de cinc anys. ¿Hi haurà un nou model en vigor el 2019?

–Abordarem el diàleg sobre el finançament amb urgència; que hi hagi un acord abans del 2019 depèn de tots, autonomies i Estat. Espero bona voluntat de totes les comunitats, i també que la Generalitat s’incorpori a les converses. Perquè un dels problemes que hi ha hagut és que la Generalitat ha deixat de representar els catalans i traslladar les seves demandes als òrgans bilaterals o multilaterals de relació amb l’Estat.

Planteja el Cercle d’Economia que les autonomies tinguin els seus impostos de la renda, societats i IVA. ¿És una base per negociar? 

–És un document seriós que s’ha de tenir en compte, de lectura obligatòria, que ens pot donar moltes idees.

–Un dels punts de l’Estatut que el Constitucional no va anul·lar és el consorci de l’Agència Tributària, que permetria a l’Estat i la Generalitat compartir la gestió de tots els impostos. ¿El Govern fa seva aquesta proposta?

–És una proposta federal, federalitzadora, amb un model comú per a totes les comunitats però amb un pes específic dels territoris en la gestió de les finances. Més enllà del que el Govern pugui impulsar, és un tema que s’ha de tractar en la comissió territorial del Congrés. 

“No sortirem del conflicte amb un referèndum. Cal arribar a un acord” 

-La proposta del Cercle és el reconeixement nacional de Catalunya en un Estatut amb rang constitucional i sotmès a referèndum...

–No sortirem del conflicte amb un referèndum. Desempatar en una votació no porta a enlloc...

–Es refereix a un referèndum d’autodeterminació.

–D’autodeterminació, d’independència o amb l’eufemisme que vulguem. No es tracta de desempatar en una votació, sinó de trobar una solució de consens en què una immensa majoria de la societat se senti identificada. No es tracta de votar sí a la independència o no a la independència, perquè molta gent contestarà que depèn. No és bona una decisió dicotòmica en un tema tan important. Per això les forces polítiques tenim la responsabilitat d’arribar a un acord en què tots renunciarem a coses. Ningú estarà satisfet al 100%.

–El PNB i EH Bildu porten al seu Estatut el dret a decidir.

–El dret a l’autodeterminació no ens plantegem incloure’l a la Constitució. Cap Estat occidental ho fa.

–¿Acostar a Catalunya els polítics presos ajudaria a rebaixar la tensió a Catalunya?

–No està en mans de l’Executiu perquè no hi ha condemna ferma; com que és presó provisional és decisió del jutge. Està bé que ho demanin i jo veuria amb bons ulls l’acostament a Catalunya, però és decisió del jutge.

–Iceta va plantejar en campanya la possibilitat d’indultar-los, en cas de ser condemnats. Ara depèn del Govern Sánchez...

Cada cosa en el seu moment. Plantejar desideràtums sense condemnes fermes és avançar esdeveniments. S’ha de veure com evoluciona la política catalana, i si el Govern assumeix que no pot actuar al marge de la llei.

–¿Perilla la convivència a Catalunya?

–S’ha degradat una convivència que era exemplar, i jo ho he notat en primera persona. Recuperar la convivència hauria de ser la prioritat del Govern. Els espais públics no poden pertànyer només a la meitat del país.

–11 dels 18 integrants del Govern Sánchez són dones. El missatge del “Consell de les Ministres i els Ministres”

És important destacar que el Ministeri d’Igualtat està a la vicepresidència perquè no és una política sectorial; ha d'informar tots els àmbits d’actuació del Govern central. Els últims anys s’ha abaixat la guàrdia en les polítiques d’igualtat, no només en la lluita contra la violència de gènere, també en el combat contra la bretxa salarial.

–Amb només 85 diputats, sense aliances estables i una oposició conservadora que duplica en escons wl PSOE, ¿serà el de Sánchez un Govern feble, sotmès al pim-pam-pum parlamentari? 

–Estem preparats. També és cert que en la primera meitat de la legislatura el PSOE ha tirat endavant moltíssimes votacions, i el PP n’ha perdut moltes. Ha governat per decret i ha vetat les proposicions de llei de l’oposició per no perdre tantes votacions, mentre que pràcticament totes les iniciatives del PSOE s’han aprovat. Ja sé que, com que ara som Govern central, els altres grups seran més exigents, però la nostra disposició serà parlar i impulsar els projectes socials que comparteix bona part de la Cambra. De la resta dels grups espero aquesta mateixa responsabilitat. 

–Si el PP esmena els pressupostos al Senat per revocar els seus acords amb el PNB, el PSOE necessitarà una majoria en el Congrés per restituir-los... 

–És curiós que el PP es plantegi esmenar els seus propis pressupostos...

–I vostès governaran amb el pressupost que van rebutjar. Contradiccions n’hi ha a tot arreu...–

Però la nostra és per responsabilitat, per oferir estabilitat a Europa, i l’altra, una rebequeria infantil. El PP hauria d’actuar amb la màxima responsabilitat, entre altres raons perquè els anteriors pressupostos són encara pitjors, més restrictius.

“El país no necessita unes eleccions precipitades El Govern té talent i projecte; espero que ens deixin governar”

-Aquest mes el Govern presentarà el sostre de despesa per elaborar el pressupost del 2019. ¿Aspiren a esgotar la legislatura? 

–El Govern de Sánchez té capacitat de gestió, talent i un projecte polític molt potent. Veurem l’actitud de la resta de forces polítiques. El PP i Cs no ho posaran fàcil, però espero que els que van propiciar aquest canvi necessari siguin responsables i permetin que aquest sigui un Govern que governi.

–No li pregunto si poden esgotar la legislatura, sinó si volen fer-ho. 

Aquesta és una competència exclusiva del president.

–S’ha acusat Sánchez de voler assolir la Moncloa a qualsevol preu. ¿Per què es va descartar pactar amb Podem i Ciutadans una moció de censura que portés a unes eleccions immediatament?  

–La moció de censura a la nostra Constitució és constructiva, cal presentar una alternativa. En aquest moment el país necessita estabilitat econòmica, encara més en vista del que passa a Itàlia, i institucional. S’han de dignificar les institucions. En aquest moment el país no necessita unes eleccions precipitades.

Notícies relacionades

–La majoria que va possibilitar la moció de censura existia dos anys enrere. ¿S’han perdut dos anys? 

–Sens dubte. Tindríem un president socialista des de fa temps, tot i que llavors la corrupció del PP era presumpta i ara està sentenciada. Prefereixo no pensar en els anys perduts, sinó com podem aconseguir consensos més amplis que el de la moció de censura.