TORNA EL DIÀLEG

Sánchez inicia l'acostament a Torra per abordar el desbloqueig

El cap de l'Executiu truca al president per mantenir una reunió "molt aviat"

El Govern abraça el "diàleg" i vol tractar les "qüestions pendents" amb Catalunya

undefined43572264 madrid  01 06 2018  pleno congreso de los diputados  moci n 180608211341

undefined43572264 madrid 01 06 2018 pleno congreso de los diputados moci n 180608211341 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez i Quim Torra van parlar aquest divendres. Una conversa entre el president del Govern i el màxim responsable d’un territori no hauria de ser una notícia de gran impacte, però la trucada es produeix amb Sánchez nouvingut a la Moncloa i el seu Executiu abocat a buscar la «normalització institucional»a Catalunya. El Consell de Ministres, acabat d’estrenar, assegura estar disposat a abordar iniciatives en aquest sentit, després que el diàleg entre l’Estat i la Generalitat es tallés abruptament, arran delreferèndumde l’1-O i l’aplicació del’article 155 de la Constitucióper suspendre l’autonomia i convocar eleccions. La presa de contacte es va produir a instàncies de Sánchez, segons fonts de la Moncloa, i totes dues parts es van citar a tenir unareunió bilateral «molt aviat». En les pròximes setmanes. En principi, abans de l’estiu.

Quan Sánchez exhibia el seu enteniment ambMariano Rajoysobre la crisi territorial, l’ara president hi solia afegir una altra idea. Ni el PP ni Ciutadans, explicava, tenien cap«proposta política»per oferir a Catalunya. Només el 155 i «els tribunals». El líder socialista vol trencar amb aquesta dinàmica, i en el seu entorn creuen que hi ha una bona oportunitat per a això, després que Torra hagi format un Govern sense consellerspresos ni fugits de la justícia. Sánchez, amb la seva mera arribada a l’Executiu, intenta transmetre que ja es respira un«nou ambient».

L’expressió és de la portaveu governamental i ministra d’educació,Isabel Celaá. «És importantíssim traslladar un nou ambient a Espanya. Encara hi haires arraconadesen algunes de les parts, però volem establir una nova pantalla de diàleg», va dir Celaá després del seu primer Consell de Ministres. La frase anava dirigida sobretot al PP, que acusa Sánchez d’haver assolit el poder sense«legitimitat democràtica», però també a l’independentisme.

El nou discurs

Des que va presentar la moció de censura a Rajoy per la duríssima sentència del cas Gürtel, el cap dels socialistes utilitza un to molt diferent per dirigir-se a l’independentisme. Ja no diu "racista" a Torra pels seus articles en contra dels castellanoparlants a Catalunya. Ara parla de la necessitat de "recuperar el diàleg" i de "reconstruir ponts".

Amb aquesta actitud s’asseurà Sánchez amb Torra. El Govern vol que el president aixequi com més aviat millorel control reforçat del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA)aprovat el 2015 (molt abans del 155) i encara en vigor, pel qual Hisenda controla ‘a posteriori’ els pagaments executats per l’Administració catalana amb recursos estatals. Els socialistes obren la porta a aquesta mesura, però de moment no volen aplicar-la. «Si la normalització prospera, deixarem enrereels fets excepcionals», va dir dilluns passatJosé Luis Ábalos, ministre de Foment i mà dreta de Sánchez. Ahir, Celaá es va limitar a anunciar que amb el final de la intervenció autonòmicatambé dequeia el control financer dels comptes de la Generalitat.

Però el cap de l’Executiu està disposat a analizar altres iniciativesen la seva pròxima trobada amb Torra. Per exemple, la disminució delsrecursos davant del Tribunal Constitucionalque l’anterior Govern va presentar contra lleis del Parlament, moltes d’aquestes socials iavalades pel PSC. Ara estan suspeses cautelarment. Sánchez també vol estudiar a fons les reivindicacions quePuigdemont va traslladar l’abril del 2016 a Rajoy,que inclouen demandes com més diners per a la dependència i la sanitat catalanes, respecte al seumodel educatiui descentralitzar la gestió del 0,7% de l’IRPF. Aquí la ministra de Polítiques Territorials,Meritxell Batet, hi tindrà un paper importantíssim.

A tots els territoris

En un moment en què el PP i Ciutadans parlen de«pactes foscos»de Sánchez amb ERC i el PDECat,que van donar suport a la seva moció de censura,, el Governno vol despertar el recel d’altres autonomies. Evita traslladar la impressió que està abocat a Catalunya en detriment d’altres territoris. Cada gest de «normalització» es durà a terme amb passos en paral·lel amb la resta de comunitats. En aquest sentit fonts governamentals van remarcar que la trucada a Torra no suposavacap tracte de favor, perquè Sánchez també va mantenir contactes amb elsaltres presidents autonòmics. Vol veure’s amb tots.

Notícies relacionades

«El principal problema en aquest moment és la integritat territorial. Amb la Constitució en una mà i el diàleg a l’altra s’han d’abordarles qüestions pendents», va explicar Celaá. Els dos assumptes que el Govern no està disposat a abordar, va remarcar, són eldret a decidiri la situació delsdirigents independentistes presos.