ALT TRIBUNAL

El TC rebutja el recurs de Puigdemont contra la impugnació de la seva candidatura

El Constitucional rebutja que el recurs del Govern central tingués un caràcter preventiu

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid. / Efe / Juanjo Martín

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Tribunal Constitucional ha rebutjat aquest dijous el recurs de súplica que va interposar l’expresident Carles Puigdemont contra la interlocutòria dictada a finals d’abril en la qual s’admetia a tràmit la impugnació de la seva candidatura a distància per a la presidència de la Generalitat que va presentar el Govern.

La interlocutòria de l’alt tribunal rebutja que la impugnació que va presentar l’Executiu de Mariano Rajoy tingués un caràcter preventiu. Com ja va declarar el Constitucional en l’esmentada resolució, "els dubtes inicials sobre la viabilitat processal de la impugnació van quedar objectivament aclarits" per la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, d’ajornar la sessió d’investidura convocada ara impugnada "fins que el tribunal es pronunciés sobre l’admissibilitat de la impugnació".

Segons explica la interlocutòria, el Constitucional va entendre que aquesta decisió del president del Parlament posava de relleu que la proposta de candidat per a la investidura impugnada podia no resultar compatible amb les mesures cautelars que va adoptar el tribunal al gener, quan va imposar determinats requisits per a la investidura a Catalunya.

Aquestes mesures passaven per prohibir una eventual investidura telemàtica o per delegació i l’exigència que el candidat compti amb autorització judicial per acudir a la Cambra autonòmica.

Drets polítics

El recurs de Puigdemont també al·legava que la resolució impugnada pel Govern es troba emparada per l’article 23 de la Constitució, que estableix que els ciutadans tenen el dret a participar en els assumptes públics, directament o pel mig de representants, lliurement elegits en eleccions periòdiques per sufragi universal, i que tenen dret a accedir en condicions d’igualtat a les funcions i càrrecs públics, amb els requisits que assenyalin les lleis.

En aquest sentit, el Constitucional entén que aquesta qüestió "no pot ser valorada en el tràmit d’admissió, ja que en aquest moment processal no es poden analitzar els motius de fons en què es fonamenta el recurs ni decidir si les resolucions impugnades es troben o no emparades per l’article 23".

Es tracta, per tant, d’una qüestió de fons, motiu també, segons el tribunal de garanties, que impedeix examinar ara l’al·legació del recurs de Puigdemont en la qual s’afirma que el candidat proposat no incorre en cap causa d’incompatibilitat.

El TC no analitza intencions

Un altre dels arguments del recurs de súplica es refereix que el Govern va incórrer en abús de dret, desviació de poder i que ha actuat en contra de la bona fe a l’utilitzar l’acció impugnativa de l’article 162.1 de la Carta Magna, que el dota de legitimitat per presentar recursos d’inconstitucionalitat.

La resolució del Constitucional desestima aquest raonament emparant-se en el criteri jurisprudencial manifestat en interlocutòries anteriors en el sentit que "un al·legat d’aquesta naturalesa té caràcter substancial i no es pot adduir com a motiu per fonamentar l’oposició a l’admissió a tràmit en els processos constitucionals". Per tant, el tribunal recorda que "no pot entrar a analitzar les intencions de qui exerceix la qüestió d’inconstitucionalitat".

Notícies relacionades

En definitiva, la interlocutòria, que ha estat redactada pel magistrat Juan Antonio Xiol Ríos, assenyala que la qüestió que ara es planteja és la mateixa que quan ja es va admetre la impugnació per part del Govern de la investidura de Puigdemont.

A més, el Constitucional també rebutja l’al·legació que fa l’expresident català a l’afirmar que l’Executiu ha actuat de manera desproporcionada al sol·licitar la suspensió. Segons la seva opinió, aquest retret no té prou categoria per articular un vici d’inconstitucionalitat, atès el caràcter degut de la suspensió acordada.