VIDA A LA PRESÓ

Interior investigarà la gravació del vídeo de Junqueras, Romeva i Forn a la presó

Allau de crítiques per les imatges de l'exvicepresident i els exconsellers

L'advocat de l'exvicepresident anuncia que té intenció de denunciar l'enregistrament a Institucions Penitenciàries

3fb0baff-2d4f-462e-afb7-a4d06e9dfeef-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Institucions Penitenciàries, secretaria dependent del Ministeri de l’Interior, ha obert una investigació per aclarir com s’han gravat les imatges de l’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Raül Romeva i Joaquim Forn a l’interior de la presód’Estremera.

Segons fonts de la secretaria consultades per l’ACN, la decisió s’ha pres a instàncies pròpies i per aclarir els fets. Aquest dijous la consellera de Justícia, Ester Capella, ha exigit a Institucions Penitenciàries que indagués sobre l’assumpte al considerar que s’han vulnerat el "dret a la intimitat i a la pròpia imatge" dels empresonats. "I si és necessari, que s’assumeixin responsabilitats," ha afegit Capella en declaracions a RAC-1.

De fet, la difusió del vídeo gravat a l’interior de la presó d’Estremera ha provocat una allau de crítiques, especialment des de les files independentistes. EL PERIÓDICO ha decidit no difondre el vídeo, distribuït ahir a la nit per l’agència pública de notícies ACN, per respecte a la intimitat dels presos i a la voluntat de les seves famílies.

Fax al director

En declaracions a RAC-1, l’advocat de Junqueras i Romeva, Andreu Van den Eynde ha explicat que encara que el contingut de les imatges és irrellevant, el que ha dolgut, sobretot a les famílies dels empresonats, és la vulneració del dret a la intimitat i a la pròpia imatge. Per aquesta raó, el lletrat ha explicat que ahir va enviar un fax al director de la presó en què li demanava que obrís una investigació i ha anunciat que denunciarà el cas davantd’Institucions Penitenciàries per evitar que pugui tornar a passar.

En tot cas, Van den Eynde ha considerat que l’enregistrament s’ha realitzat per treure "un profit econòmic" i és probable que l’executor hagi sigut un funcionari o un intern que hagi sortit de permís. "No crec que hagi sigut una acció induïda, sinó algú que ha vist una oportunitat de negoci", ha afegit.

Imatges "intolerables"

Per la seva part, l’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha qualificat d’"intolerables" les imatges i ha assenyalat que "ha d’obrir-se una investigació i sancionar algú" pel vídeo. En declaracions al 3/24, Cuevillas ha recordat que a la presó no es poden entrar mòbils i que fins i tot els advocats han de deixar-los fora quan atenen els seus clients.

Cuevillas s’ha preguntat, així mateix, "per què" surt "ara" aquest vídeo i "amb quina intencionalitat".

¡És indigne!

Notícies relacionades

"Ni ells ni les seves famílies s’ho mereixen. ¡És indigne!", va clamar ahir a la nit la secretària general d’ERC, Marta Rovira, mentre es va preguntar com és possible que es pugui gravar a la presó.

L’exconseller de Justícia Carles Mundó també va reaccionar a la publicació del vídeo: "Són imatges de la injustícia i també de la dignitat que mai ningú ens traurà".