procediment abreujat

La instrucció del cas del petit Nicolás assessor, acabada

A tal efecte trasllada al fiscal i a les acusacions perquè formulin escrit d'acusació sol·licitant l'obertura de judici o el sobreseïment de la causa.

 

  / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
EFE

La jutge d’instrucció número 2 de Madrid ha obert procediment contra Francisco Nicolás Gómez Iglesias, conegut com el‘petit Nicolás’, per simular el 2014 que era assessor del Govern davant l’empresari Javier Martínez de la Hidalga perquè aquest li donés diners a canvi d’una intermediació.

En una interlocutòria la magistrada disposa continuar les diligències prèvies pels tràmits del procediment abreujat per si els fets imputats al ‘petit Nicolás’ poguessin ser constitutius d’un presumpte delicte de falsedat en document públic en concurs amb un altre de temptativa d’estafa.

A tal efecte trasllada al fiscal i a les acusacions perquè formulin escrit d’acusació, sol·licitant l’obertura de judici, o el sobreseïment de la causa.

Els indicis

La instructora raona que de la investigació es desprenen indicis que el 2014 el ‘petit Nicolás’ es va presentar davant de Javier Martínez de la Hidalga com a "mitjancer del Govern d’Espanya", que podia facilitar-li la venda d’un immoble de Toledo per al qual li va sol·licitar 300.000 euros.

Afegeix que a més el ‘petit Nicolás’ li va fer creure que es procediria de manera imminent a un embargament d’Hisenda sobre els seus comptes i les de la seva família.

La resolució relata que en el convenciment de la realitat d'aquestes afirmacions, el 10 d’octubre del 2014, Martínez de la Hidalga va acudir acompanyat per Francisco Nicolás a la sucursal d’un banc situada al carrer d’Ortega i Gasset de Madrid.

Afegeix que van mantenir una reunió amb el seu director en el curs de la qual "Francisco Nicolás es va presentar com a assessor de la vicepresidenta del Govern i de la Subsecretaria d’Estat de Presidència, fent contínues referències als seus contactes".

La jutge explica que Martínez de la Hidalga li va dir al director de la sucursal bancària que necessitava treure tots els diners dels seus comptes, uns 500.000 euros, però aquest li va exposar les seves reserves per les exigències de la legislació en prevenció de blanqueig de capitals.

"Francisco Nicolás va simular una trucada de Vicepresidència del Govern i al tallar la comunicació va manifestar que no hi havia problemes amb el tema del blanqueig de capitals i va sol·licitar a Javier Martínez de la Hidalga que li donés referències de la seva solvència i l’obertura d’un compte al banc per a l’ingrés", detalla la interlocutòria.

Afegeix que el director de l’oficina bancària va posposar aquestes operacions al sospitar que pogués tractar-se d’una estafa.

"En el curs de la reunió Francisco Nicolás va deixar a la taula del despatx un dossier amb la capçalera de 'Govern d’Espanya'", apunta la magistrada.

10.000 euros

Continua narrant que un cop acabada la reunió Javier Martínez de la Hidalga va treure 25.000 euros del compte de la seva dona mitjançant un xec que el banc va fer efectiu a dos sobres, un d’ells amb 10.000 i l’altre amb 15.000.

Assenyala que al sortir de la sucursal el ‘petit Nicolás’ li va demanar els dos sobres a l’empresari amb l’excusa de guardar els diners en un lloc segur, i ell hiva accedir amb la intenció que els hi tornés.

"Martínez de la Hidalga va demanar a Francisco Nicolás aquell mateix dia que li tornés els diners i aquest li va fer entrega d’un sobre amb un adhesiu amb el títol ‘Govern d’Espanya. Presidència de Govern’ que contenia 10.000 euros, argumentant que més tard li tornaria els altres 15.000, però en va sol·licitar 10.000 més per al seva devolució, que ja no van ser entregats" per l’empresari, indica la interlocutòria.

Notícies relacionades

Segons la resolució, el 13 d’octubre del 2014 el petit Nicolás es va reunir a l’hotel Villamagna de Madrid amb l’empresari i la seva dona per convèncer-los que acceptessin la intermediació de la vicepresidenta del Govern en el nom de la qual deia actuar i els va prometre una entrevista amb ella.

Per a això va recollir a les 20:30 hores al seu domicili l’empresari però "durant el trajecte Francisco Nicolás va simular una conversa amb la vicepresidenta del Govern i va manifestar a Martínez de la Hidalga que no es podia fer la reunió perquè era molt tard" i el va advertir que "decidís la quantitat de diners que havia de lliurar el Govern per la seva intermediació".