PERFILS

Les ministres (i els ministres) del Govern de Pedro Sánchez

Repassem els perfils dels que acompanyaran el nou president en l'Executiu del PSOE

combo-12-ministros-pedro-sanchez

combo-12-ministros-pedro-sanchez

8
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquests són els ministres (i ministres) que integren el nou Govern de Pedro Sánchez:

Carmen Calvo, vicepresidenta i ministra d’Igualtat

Va ser ministra de Cultura en el primer Govern de José Luis Rodríguez Zapatero (2004-2007) i actualment és la secretària federal d’Igualtat en el PSOE, així com una de les persones més properes a Pedro Sánchez. Nascuda a Cabra (Còrdova, 1957), és doctora en Dret Constitucional i una destacada defensora del feminisme. La jurista va portar, a més, el pes dins del PSOE de les negociacions entorn de l’aplicació del 155 a Catalunya. Abans de la seva arribada a la política nacional, va ser consellera de Cultura de la Junta d’Andalusia sota la presidència de Manuel Chaves.

Josep Borrell, ministre d’Exteriors

El polític català, de 71 anys, enginyer aeronàutic i doctor en Ciències Econòmiquestorna, així, a la primera línia política dues dècades després d’haver sigut ministre en l’últim Govern de Felipe González i després de renunciar el 1999 a la candidatura a president del Govern que va guanyar en primàries Joaquín Almunia. La seva presència mediàtica i el seu prestigi es van potenciar a finals de l’any passat, en els mesos de més tensió després del referèndum de l’1-O, arran de les seves intervencions en contra de la declaració unilateral d’independència i en favor de la unitat d’Espanya en les manifestacions de Barcelona convocades per Societat Civil Catalana.

Teresa Ribera, ministra de Medi Ambient i Canvi Climàtic

La política (Madrid, 1969) és llicenciada en Dret per la Universitat Complutense de Madrid, diplomada en Dret Constitucional i Ciència Política pel Centre d’Estudis Constitucionals, a més de pertànyer al Cos Superior d’Administradors Civils de l’Estat. Va ser la directora del’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic del 2004 al 2008 i entre el 2008 i el 2011 va assumir la Secretaria General del Canvi Climàtic en el Ministeri d’Agricultura i Pesca en el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

María Jesús Montero, ministra d’Hisenda

Montero (Sevilla, 1966) és la segona andalusa que s’incorpora al gabinet. És llicenciada en Medicina i Cirurgia i màster en Gestió Hospitalària per l’Escola de Negocis EADA. Des del 2008 és parlamentària per Sevilla a la Cambra autonòmica. Tenia la cartera d’Hisenda i Administració Pública des del 2013, departament al qual va arribar després de passar nou anys al capdavant de la Conselleria de Salut, on va accedir el 2004 gràcies a Manuel Chaves. A aquest càrrec hi va arribar després d’exercir des del 2002 de viceconsellera del mateix departament. Anteriorment va ser subdirectora mèdica de l’Hospital Universitari Virgen de Valme de Sevilla entre el 1995 i el 1998. Aquest any es va incorporar al complex sanitari Virgen del Rocío de la mateixa ciutat, primer com a subdirectora mèdica i posteriorment com a subdirectora gerent.

José Luis Ábalos, ministre de Foment

L’actual secretari d’organització del PSOE compaginarà el ministeri amb el càrrec en el partit. Ábalos (Torrent, 1959) és considerat la columna vertebral del partit, després del seu incondicional recolzament a Sánchez des de les primàries del 2014. Regidor a l’Ajuntament de València entre el 1999 i el 2009, on va ser portaveu municipal, va ser també diputat provincial i secretari general del PSPV a València del 2012 al 2017. És diputat en el Congrés des del 2009.

Meritxell Batet, ministra de Política Territorial

Llicenciada en Dret el 1995, Batet (Barcelona, 1973) va seguir a l’acadèmia com a professora de Dret Administratiu i després com a associada de Dret Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra. El 1996 el director de la seva tesi, Josep Mir, li va comentar que el llavors primer secretari del PSC, Narcís Serra, buscava un independent per formar part de la primera secretaria del partit. Després de passar per la Fundació Carles Pi i Sunyer, el 2004 José Montilla la va animar que saltés al Congrés com a diputada l’any de la victòria de José Luis Rodríguez Zapatero. Va recollir el seu carnet el 2008, i allà va començar la seva escalada a les llistes socialistes. Establerta a Madrid, ha sigut diputada en el Congrés en les últimes cinc legislatures, el 2014 va ser nomenada secretària d’Estudis i Programes. Va acceptar el seu primer gran repte com a relleu de Carme Chacón al capdavant de la llista per al Congrés el 26-J. 

Nadia Calviño, ministra d’Economia

Llicenciada a Econòmiques per la Universitat Complutense i en Dret per l’UNED, és actualment directora general de la Direcció de Pressupostos de la Comissió Europea i alta funcionària a Brussel·les. Va néixer a la Corunya el 1968 i ha ocupat els càrrecs de directora general adjunta en la Direcció de Competència a la CE i de directora general en la Direcció de Mercat Interior. Anteriorment, en l’administració espanyola, ha sigut directora general de la Comissió Nacional de la Competència d’Espanya i ha exercit de professora d’universitat a la Universitat Complutense. En l’actualitat dirigeix a la CE el departament que es dedica a la programació financera, els pressupostos anuals i les normes comptables i financeres.

Carmen Montón, ministra de Sanitat

Llicenciada en Medicina per la Universitat de València i màster en Estudis Interdisciplinaris de Gènere per la Universitat Joan Carles I, Carmen Montón és l’actual consellera de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana,consellera de Sanitat Universal i Salut Pública  des del juny del 2015. La nova ministra de Sanitat, nascuda a Burjassot (València), va ingressar a les files socialistes el 1992 i, fins ara, ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat. D’entre les iniciatives parlamentàries en què ha treballat i de les quals ella mateixa ha reconegut sentir-se "més orgullosa" hi ha la llei que va permetre el matrimoni entre persones del mateix sexe i la d’identitat de gènere.

Pedro Duque, ministre de Ciència, Innovació i Universitats

Madrileny, de 55 anys, Pedro Duque és enginyer aeronàutic i el primer astronauta espanyol. Actualment era astronauta de l’Agència Europea de l’Espai i responsable de revisió de projectes futurs. Ha participat en diversos vols espacials, entre els quals s’inclouen l’STS-95, a bord del ‘Discovery’, el 1998, i el Cervantes, a bord de la ‘Soyuz TMA’ il’Estació Espacial Internacional.

Magdalena Valerio, ministra de Treball

Extremenya de naixement, Magdalena Valerio ha desenvolupat la seva carrera política a Castella-la Manxa. Forma part de l’executiva del PSOE com a secretària de Seguretat Social i Pacte de Toledo del partit. És llicenciada en Dret i funcionària del Cos de Gestió de la Seguretat Social, tot i que ha realitzat la majoria de la seva carrera professional en la política, al’Ajuntament de Guadalajara i a la Junta de Castella-la Manxa, com a consellera de Justícia i d’Administracions Públiques, i al Congrés, entre altres càrrecs públics.

Isabel Celaá, ministra d’Educació

Professora de professió i nascuda a Bilbao el 1949, Isabel Celaá va exercir de consellera d’Educació, Universitats i Investigació del Govern basc amb Patxi López, del 2009 al 2012. Llicenciada en Filosofia, Filologia Anglesa i Dret, és catedràtica de Llengua i Literatura Anglesa. Està vinculada a la cultura irlandesa, ja que va viure a Belfast i Dublín. Diputada al Parlament basc entre el 1998 i el 2016, va dirigir el gabinet del conseller socialista José Ramón Recalde en el Departament d’Educació i després  el de Ramón Jáuregui a Justícia, Economia, Treball i Seguretat Social. Més tard va ser viceconsellera d’Educació amb Fernando Buesa, assassinat per ETA el 2000. Presideix la Comissió d’Ètica i Garanties del PSOE.

Dolores Delgado, ministra de Justícia

És la fiscal de l’Audiència Nacional que coordina la lluita contra el terrorisme gihadistaterrorisme gihadista. De 28 anys de servei, 25 els ha passat a l’Audiència Nacional treballant en temes de narcotràficterrorisme d’ETA i terrorisme gihadista. Amb la candidatura de la Unió Progressista de Fiscals, Delgado es va presentar a les últimes eleccions al Consell de la Fiscalia, el 21 de març passat.

Fernando Grande-Marlaska, ministre de l’Interior

De perfil conservador i actual membre del nucli dur del CGPJ a proposta del PP, Fernando Grande-Marlaska (Bilbao, 1962) va arribar a l’òrgan de govern dels jutges des del’Audiència Nacional, on va ser un dels instructors del ‘cas Faisán’ i de nombroses causes contra ETA i el seu entorn. Des del seu càrrec com a president de la Sala Penal de l’Audiència Nacional va potenciar els serveis d’atenció a les víctimes del terrorisme. Un afany en la lluita antiterrorista que el va fer estar en el punt de mira d’ETA. També va ser el jutge que va instruir i va arxivar inicialment la causa contra els càrrecs militars pels errors en la identificació dels cadàvers després del’accident del Yak-42, procediment que va reobrir per ordre de la Sala Penal de l’Audiència Nacional.

Margarita Robles, ministra de Defensa

Nascuda a Lleó el 1957, Margarita Robles va ser pionera en la incorporació de la dona a l’alta magistratura com a jutge del Suprem i té experiència de Govern, ja que va ser secretària d’Estat d’Interior als noranta. Des d’aquest càrrec va impulsar la investigació del segrest i assassinat de José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala, va retirar els fons delsGAL  per a l’anomenada ‘guerra bruta’ contra ETA i va ordenar la crida i cerca de Luis Roldán. Tot i que no és militant del PSOE per la seva condició de jutge, va recolzar públicament la campanya de Sánchez a la secretaria general del PSOE, després de ser una de les diputades díscoles que van trencar la disciplina de grup i van votar en contra de la investidura de Mariano Rajoy. Ha sigut portaveu socialista en el Congrés durant l’últim any.

Luis Planas, ministre d’Agricultura

Tot i que actualment era secretari del Consell Econòmic i Social de la UE, Luis Planas coneix bé la matèria que li ha sigut encomanada de la seva etapa com a conseller d’Agricultura de la Junta d’Andalusia, on va voler disputar a Susana Díaz el lideratge del PSOE andalús. Nascut a València el 1952, és llicenciat en Dret i pertany al Cos d’Inspectors de Treball i Seguretat Social des del 1980, a més de comptar amb una trajectòria parlamentària que l’ha portat a ser diputat per Còrdova, eurodiputat, parlamentari andalús i senador.

Reyes Maroto, ministra d’Indústria

Notícies relacionades

Nascuda el 1973 a Medina del Campo (Valladolid), Reyes Maroto és llicenciada en Ciències Econòmiques, té un postgrau en Economia i Finances pel Centre d’Estudis Monetaris i Financers i un màster en Avaluació Sanitària i Accés al Mercat per la Universitat Carles III de Madrid. Va treballar en la Fundación Ideas (2011-2013), en Analistas Financeros Internacionales (2005-2010), en Asistencia Técnica Quasar (2003-2005) i en la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea) (1998-2003). Fins ara, era diputada en l’Assemblea de Madrid.

Màxim Huerta, ministre de Cultura

Natural d’Utiel (València), Màxim Huerta és autor de set novel·les i dues obres de teatre i durant 11 anys va copresentar el programad’Ana Rosa Quintana  a Telecinco. Es va iniciar periodísticament a RNE; el 1997 es va incorporar a Canal 9, i el 1999 va passar a formar part de Telecinco. Va guanyar el premi Primavera de novel·la el 2014.