El PP ratifica que esmenarà els Pressupostos després de la "traïció" del PNB

"Quan un trenca els acords, sap el que implica", diu, amenaçant, Rafael Hernando

El grup nacionalista basc critica la "revenja" i el "revengisme" dels populars

rajoy

rajoy

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El portaveu del PP, Rafael Hernando, ha ratificat aquest dilluns que el seu partit introduirà al Senat esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) sobre qüestions que no explicaven amb el vistiplau del PNB. "Quan un trenca els acords, sap el que implica", ha amenaçat. 

Ja diumenge Andrea Levy va avançar que el PP presentaria esmenes i no va descartar que puguin afectar els acords assolits amb el PNB abans de la moció de censura, valorats en 500 milions d’euros. Aquest dilluns Hernando ha aclarit que els retocs no afectaran la principal mesura consensuada, la pujada generalitzada de les pensions. Però a partir d’allà, ha deixat clar que, segons l’òptica dels conservadors, els penebistes "els vantrair"al donar suport a la moció contra Mariano Rajoy, per la qual cosa ara tenen les "mans lliures" per "millorar" els comptes i incloure mesures que es van deixar "a la cartera" perquè sabien que no comptaven amb el suport del grup nacionalista basc. 

Per tenir temps per preparar les esmenes, el PP, que té majoria absoluta al Senat, demanaràl’ampliació del termini, que concloïa avui, a cinc dies més. Però, a més, per retratar el PSOE, sol·licitarà ajornar el debat dels vetos, que començava demà, a la setmana vinent, perquè així el nou ministre d’Hisenda es pugui estrenar defensant uns comptes que els socialistes no comparteixen, però que es van comprometre a respectar per aconseguir el suport del PNB a la moció de Pedro Sánchez.

Una vegada conclòs el tràmit al Senat, els pressupostos tornaran al Congrés, on la mateixa majoria que va donar suport al nou president podria tornar a modificar el text, per deixar l’original i pactat entre Rajoy i el PNB. Referent a això, Ciutadans ha avançat que a la Cambra Baixa donarà suport a les esmenes que siguin millors per als espanyols, sense un criteri de "revenja" entre partits polítics o "estratègies partidistes de baixa volada". 

Per la seva banda, el portaveu del PNB, Aitor Esteban, no ha dubtat a qualificar la decisió conservadora de "revenja que no porta enlloc". "Perjudicaran la ciutadania basca, s’allunyaran més d’ells i ¿què aconseguiran en termes polítics?, res, no crec que els valgui la pena aquest viatge", ha assenyalat en una entrevista a Telecinco. Mentre que el ‘lehendakari’, Íñigo Urkullu, ha parlat directament d’"exercici de revengisme i revenja mal entès".

Els acords del PNB amb Sánchez

I en vista de les acusacions de Rafael Hernando, que aquest dilluns ha tornat a demanar a Sánchez que aclareixi "quins acords" ha firmat per aconseguir el vot delsnacionalistes, independentistes i Podem, Esteban ha precisat que, atesa la pressa amb el que es va fixar la moció, els únics pactes amb el PSOE són: respectar els PGE firmats amb el PP, ser un "soci preferent" a l’hora de modificar la legislació" i que Sánchez "consensuï" amb ells la data de les eleccions

Notícies relacionades

Referent a això, ha explicat que ha demanat al president que esgoti la legislatura, ja que els penebistes creuen que com més tard es convoquin els comicis, millor per al país i per a ells, ha admès Esteban, atès el temor que tenen que Ciutadans, l’enemic de la quota basca, accedeixi al poder, com pronostiquen moltes enquestes. 

Cs, el "detonador" de la moció

Quant al paper de Cs, el portaveu del PP en el Congrés no ha dubtat aquest matí a atribuir a la formació liderada per Albert Rivera –malgrat que va votar contra Sánchez– l’haver exercit com a "detonador de la desestabilització" i haver "obert la porta a la moció", al mostrar-se disposada a donar suport a una moció encapçalada per "vells militants" socialistes, que portés a una convocatòria electoral anticipada.