RELACIÓ AMB CATALUNYA

Sánchez obre la porta a desbloquejar els comptes de la Generalitat

Crearà un alt comissariat contra la pobresa infantil i recuperarà la cartera d'Igualtat que Rajoy va liquidar

Els socialistes, disposats a comptar amb Íñigo Errejón en llocs de l'administració i a convocar eleccions abans del 2020

zentauroepp43570463 leader of the spanish socialist party psoe  pedro sanchez  c180601105109

zentauroepp43570463 leader of the spanish socialist party psoe pedro sanchez c180601105109 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / El Periódico

El nou Govern obre la porta a deixar de controlar els comptes de la Generalitat si la situació “es normalitza”. L’anterior Executiu, de Mariano Rajoy, les mantenia  fiscalitzades des del 2015. Malgrat que el cessament de l’aplicació del 155 des de dissabte no comporta retirar la supervisió de les partides del Govern, Pedro Sánchez estaria disposat a aixecar aquesta revisió, en la qual el ministeri d’Hisenda condiciona els pagaments del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) a Catalunya al fet que el seu Govern respecti la Constitució.  És a dir, la supervisió continua en l’immediat, però si torna a la "institucionalitat" podria finalitzar.

Així ho ha avançat el seu secretari d’Organització, José Luis Ábalos, aquest dilluns. "Si tornem a la normalitat i es recupera la institucionalitat, si això és veritat, caldrà anar pensant que determinades mesures que es van prendre hauran d’anar compassant-se amb els ritmes d’aquesta normalització. Si la normalització prospera és normal també que tot es normalitzi i no deixem fets excepcionals si avança la normalització", ha opinat en una entrevista a Antena 3.  El socialista ha explicat que el nou Govern estarà "pendent d’això" per"ni anticipar-ho ni postergar-ho".

També la portaveu parlamentària, Margarita Robles, ha incidit que Sánchez actuarà segons les accions del Govern. "Jutjarem el Govern de Catalunya per les seves obres, no per les seves paraules", ha advertit. Tant Roures com Ábalos han desmentit haver pactat "res" a canvi del seu suport amb els nacionalistes bascos i els independentistes catalans.

La vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, ha assegurat que la intenció de Sánchez és no esperar fins al 2020 per convocar comicis. "No acabarem la legislatura. Esperem una mica a posar data, però ja li dic que no serà d’aquí a dos anys perquè no esgotarem legislatura", ha assegurat.  

La intenció del PSOE xoca amb els anhels del PNB. El seu portaveu al Congrés, Aitor Esteban, ha demanat que "en la mesura del que sigui possible" el seu grup prefereix que lalegislatura arribi a la fi i no hi hagi eleccions anticipades. 

El lloc de Podem

Ábalos també ha suggerit que dirigents dels altres partits que van donar suport a la moció de censura poden ocupar un lloc, si no directament al Govern, que segons el seu parer ha de ser "d’inspiració socialista", sí en l’administració.  Quan li van preguntar si entre aquestes persones hi hauria el podemista Íñigo Errejón, no ha descartat aquesta possibilitat.

"Quan tenim una representació tan plural al Parlament i un Govern amb 84 diputats ens obliga a compartir molt. Necessitem comptar amb tots ells. Està en el Consell de RTVE... és un temps de parlar molt", ha afirmat. 

El candidat de Podem a la Comunitat de Madrid ha confirmat a aquest diari que no hi ha hagut cap conversa amb el PSOE en aquest sentit.

Pobresa infantil i Igualtat

També aquest dilluns s’ha conegut que Sánchez, crearà un alt comissariat contra la pobresa infantil, que dependrà directament d’ell en l’estructura del seu Govern, i que recuperarà el ministerid’Igualtat  creat per José Luis Rodríguez Zapatero i liquidat per Rajoy, segons ha avançat  Ábalos.

L’objectiu de Sánchez és revertirl’elevada taxa de pobresa infantil, del 29%, que situa Espanya en la tercera posició en aquest lamentable rànquing, només per darrere de Rússia i Grècia.

Aquest organisme és una de les novetats de l’Executiu que Sánchez donarà a conèixer "previsiblement" aquest dimecres. En declaracions a la cadena SER, Ábalos ha explicat que ahir diumenge va estar amb el president i que li va fer l’"efecte que el té bastant clar".

Segons Ábalos, serà un Govern "equilibrat" entre persones que representin la direcció del PSOE i altres "sense carnet", però de l’entorn socialista, que li donin "credibilitat".

Després de donar a conèixer el seu Govern dimecres, dijous prendran possessió els nous membres i divendres es farà la primera reunió del Consell de Ministres que presideix Sánchez, segons el calendari previst.

Esmenes del PP

D’altra banda, el secretari d’organització del PSOE ha considerat que "no seria admissible ni des del punt de vista polític ni des del compromís" que el PP esmenés els seus propis Pressupostos Generals de l’Estat en el tràmit al Senat, com va insinuar ahir la vicesecretària d’estudis i programes del PP, Andrea Levy.

"Si aquells eren els millors pressupostos per a Espanya, s’entén que seria trair aquest sentit. No seria admissible des del punt de vista polític o de compromís això de 'com que jo no governo tot se’n va pel desaigüe’, però si el Senat fa això, com que l’última paraula la té el Congrés s’hi haurà de posar remei al Congrés", ha apuntat en declaracions COPE.

Notícies relacionades

Segons ha afirmat, si el PP adopta aquesta mesura, "quedarà retratat". "El que fa el PP és aprofitar la majoria al Senat per establir una revenja situant-lo allà on vulgui venjar-se. No crec que la revenja i tan a prop de la remoció del Govern sigui gaire edificant. No sembla un bon exemple", ha assenyalat.

El dirigent socialista destaca que tothom pot estar "molt tranquil" perquè la formació "respectarà aquests pressupostos, primer perquè ja van ser aprovats i segon, perquè és meitat d’any". "Aquest govern nou el que ha de fer és pensar en els pressupostos del següent", ha conclòs.