RELLEU A LA MONCLOA

Els plans socials de Sánchez: vuit reformes i cinc oblits

Derogar la 'llei mordassa', recuperar la sanitat universal, ampliar les beques i lleis per a la igualtat, prioritats del nou Govern

El president no va donar pistes sobre el que farà amb la LOMCE, la reforma dels lloguers, l'eutanàsia, la llei de l'alcohol i les retallades

zentauroepp37407163 sociedad operaci n para colocar un corazon artificial en el 180516095807

zentauroepp37407163 sociedad operaci n para colocar un corazon artificial en el 180516095807 / MANUEL CASTELLS - 649 169 928

4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Pedro Sánchez no ho tindrà gens fàcil per tirar endavant el seu programa de reformes socials. La composició del Parlament no ha variat i es veurà obligat a pactar amb els grups que l’han ajudat a arribar al poder, formacions amb què fins ara no s’havien assolit gaires acords.  En contra seu deixarà de jugar el dret de veto que el seu antecessor exercia compulsivament, però a la Mesa del Congrés es manté la majoria del PP-C’s que pot posar traves o demorar durant mesos la tramitació de les reformes. També la majoria absoluta del PP en el Senat pot retardar durant mesos l’aprovació de noves lleis, tombant-les perquè el Congrés hagi de tornar a posar-les a votació.

Les primeres lleis

Sabedor d’aquestes dificultats, el nou president ja va advertir en el seu discurs inicial que la seva prioritat seran les “mesures que han generat amplis consensos parlamentaris”. I va citar cinc reformes, que probablement seran les primeres que es posaran en marxa. D’una banda la derogació “urgent” dels articles de ‘la llei mordassa’ que van ser recorreguts davant del Tribunal Constitucional per l’oposició i que limiten les llibertats d’expressió, reunió i manifestació. També la disposició addicional que va legalitzar les denominades ‘devolucions en calent’ a les tanques de Ceuta i Melilla.

Una altra reforma, que fins i tot compta amb el vistiplau de Ciutadans, és la que ha “de garantir la pluralitat a RTVE”.

Protesta contra la 'llei mordassa' a València / MIGUEL LORENZO

La llista es completa amb la derogació del denominat ‘impost al sol’,que va frenar en sec l’expansió de l’autoconsum elèctric; la universalització de la sanitat, tornant als ‘sensepapers’ aquest dret del qual van ser desposseïts el 2012; il’ampliació del sistema de beques.

El Govern del PP va anunciar que la nota mínima per obtenir la beca universitària tornaria a ser el cinc com reclamaven des de fa anys els rectors i l’oposició, però no ha tingut temps d’aprovar-ho i es dona per fet que el PSOE ho repescarà.

Les absències   

Va cridar l’atenció que no figurés a la llista del candidat la derogació de la polèmica LOMCE. La ‘llei Wert’ s’havia de substituir pel pacte d’Estat d’Educació però amb aquest ja naufragat, el nou Executiu haurà de decidir què ha de fer amb les restes d’una reforma que el mateix Govern del PP ja va amputar al desnaturalitzar les revàlides.

Tampoc no va esmentar la seva proposta de reforma de la llei d’arrendaments urbans (LAU), vetada per l’Executiu del PP, que ampliaria de tres a cinc anys el període mínim dels contractes de lloguer i inclou altres mesures contra la ‘bombolla’ que expulsa de les seves vivendes milers de ciutadans.

Alumnes de l’Escola Mestre Enric Gibert i Camins de Barcelona / Danny caminal

La legalització i regulació de l’eutanàsia, en diverses fases de tramitació parlamentària, tampoc no van aparèixer en el discurs.

Sánchez haurà de decidir també què fa amb la llei contra el consum d’alcohol en menors. El Ministeri de Sanitat redactava un projecte a partir de l’informe votat gairebé per unanimitat per les Corts que podria ser recuperat.

¿I les retallades en sanitat i educació? Serà molt difícil revertir-les a curt termini ja que no es modificaran els pressupostos de l’any 2018. Caldrà esperar si aconsegueix assolir un acord per als del 2019.

El líder socialista sí que s’ha compromès, en canvi, a abordar la “dramàtica situació” de les 300.000 persones que esperen accedir als ajuts per la dependència, augmentant el finançament que correspon al Govern.

Contra la violència masclista

Un paquet de mesures que es donen per descomptades són les incloses en el pacte d’Estat contra la violència masclista. Ho va votar tot l’hemicicle i encara que el Govern s’hagi fet el romancer a l’hora d’implementar-les, és dubtós que ningú no es pugui oposar a la seva posada en marxa.

Protesta contra la sentència de 'La manada' a València / MIGUEL LORENZO

“Les aplicaré totes sense excepció”, es va comprometre Sánchez. És previsible que, a redós de les mobilitzacions del 8 de març, la igualtat torni a ser una de les banderes de Sánchez, com ja ho va ser de José Luis Rodríguez Zapatero. No només va citar aquesta data com a punt de referència en el seu discurs, sinó que va apuntar que intentarà aprovar una llei d’igualtat salarial i una altra d’igualtat d’accés a l’ocupació.

El seu ministre de Justícia heretarà també la promesa reforma del Codi Penal arran de la sentència de ‘La manada’, ara en discussió en una comissió ministerial designada pel ja exministre Rafael Catalá.

Medi ambient

Un altre gran eix del nou Govern serà el medi ambient, relegat a furgó de cua de les prioritats del seu antecessor. Sánchez se centrarà a “establir les bases de la transició ecològica de l’economia”. ¿Com?  A través d’una llei de transició energètica i canvi climàtic que “incentivi la inversió en renovables”. Es tracta d’una norma que ha d’estar llesta aquest any. És una obligació marcada per la Unió Europea però que Rajoy tenia a les beceroles per la falta d’acord entre els ministeris.

Notícies relacionades

La resta de  referències a lleis o plans socials citats per Sánchez no passen de ser generalitats, com l’apel·lació a la lluita contra la pobresa, especialment la infantil, o la potenciació del “sistema nacional de ciència i tecnologia”.

D’infraestructures  sembla que no canviarà res. “Complir i executar les inversions compromeses”, va proclamar. Ni una paraula més. Caldrà esperar.