Rajoy afirma que es reunirà amb Torra quan hi hagi un Govern

Critica que els sistemes judicials de la UE no tinguin confiança mútua, després dels dubtes sobre l'extradició de Puigdemont

El president del Govern insisteix que està "animat" a presentar-se a una tercera reelecció

zentauroepp43189748 graf9365  alicante  05 05 2018   el presidente del gobierno 180505185731

zentauroepp43189748 graf9365 alicante 05 05 2018 el presidente del gobierno 180505185731 / Manuel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha garantit aquest dijous que es reunirà amb Joaquim Torra quan hi hagi un nou Govern. Per a això, ha insistit que l’acabat d’elegir president ha de fer marxa enrere en la seva intenció de nomenar consellers presos o fugits. En aquest supòsit, ha ratificat quel’article 155 "deixarà d’aplicar-se quan l’Executiu català prengui possessió". 

En el cas contrari, si Torra hi segueix entestat, el cap de l’Executiu no ha especificat què passarà ni si el Govern accedirà a publicar els nomenamentspublicar dels presos Jordi Turull i Josep Rull i els escapats Lluís Puig i Toni Comín comconsellersen el 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya'. 

Tan sols ha insistit que està "a les mans" dels independentistes que cessi la intervenció i queCatalunya no s’encamini a unes noves eleccions, que no tindrien "cap sentit". "A mi m’agradaria que hi hagués un Govern que complís la llei, que es recuperés la normalitat institucional [...] i que s'acabi el malson", ha afirmat en una entrevista a la Cadena COPE. 

En aquesta situació de "normalitat", es reunirà amb Torra, perquè ell està "disposat a parlar i a construir". Però ha avisat al nou cap de l’Executiu català que no faci com el seu antecessor, Artur Mas, que li "va demanar una cosa que no li podia donar", fent referència a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació.

Així mateix, Rajoy s’ha referit als dubtes que desperta a Alemanya l’extradicció  de Carles Puigdemont pel delicte de rebel·lió. En aquest aspecte, ha criticat que els sistemes judicials a Europa no confiïn els uns en els altres i s’ha mostrat disposat que s’avanci cap a una homogeneïtzació.

Disposat a la reelecció

D’altra banda, aquest dijous ha manifestat amb una mica més de convenciment que en altres ocasions que està "animat" per optar a una tercera reelecció com a líder del PP i candidat a president del Govern. Ha assegurat que encara "no ha pres" la decisió i que ho ha de parlar "amb els seus companys de partit", però ha insistit diverses vegades en l’entrevista que està "animat" perquè, una vegada superada la crisi, "es poden fer coses" des de l’Executiu central que abans no es podien fer. 

Notícies relacionades

Rajoy s’ha referit, a més, al 'cas Gürtel' i a la detenció d’Eduardo Zaplana. Com és habitual en ell, ha minimitzat aquests escàndols en assegurar que el PP "és molt més que 10 o 15 casos aïllats". Tot i així ha reconegut que la corrupció "fa molt mal" a les sigles i per això el Govern "ha treballat per modificar les lleis" i evitar que les pràctiques il·legals en les formacions polítiques i institucions es tornin a produir. 

Avisa al PNB que no està disposat a diferenciar entre bascos

A més, l’endemà que el PNB va permetrel’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat (PGE)pressupostos generals de l’Estat , ha avisat al grup nacionalista basc que rebutja la "distinció" que ha acordat amb Bildu per diferenciar entre 'nacionalitat’ i 'ciutadania' basca en el futur Estatut d’Autonomia. Ha avisat que "evidentment" no ha arribat a un acord en aquests termes perquè els penebistes donessin suport als comptes.