LA REACCIÓ DELS CONSERVADORS

Rajoy es prepara per a un calvari polític i intentar resistir després de la sentència de la Gürtel

La direcció popular demana calma a la militància i anuncia un recurs immediat contra la decisió de l'Audiència

Els conservadors asseguren que no hi ha motiu per a una moció de censura mentre miren de reüll el PSOE i Cs

GRAF4637 MADRID,19/2/2018.- Fotografía facilitada por el Partido Popular del presidente del Gobierno y del PP, Mariano Rajoy,c., durante la reunión del Comité de Dirección del PP, celebrado hoy en la sede de Genova. EFE/ Tarek

GRAF4637 MADRID,19/2/2018.- Fotografía facilitada por el Partido Popular del presidente del Gobierno y del PP, Mariano Rajoy,c., durante la reunión del Comité de Dirección del PP, celebrado hoy en la sede de Genova. EFE/ Tarek / Tarek Mohamed (Partido Popular)

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Mariano Rajoy no passa els seus millors moments. Se li acosta uncalvari polític.La sentència de la Gürtel ha estat duríssima per als populars, no tant en la condemna que l’afecta directament com en les conclusions a què arriba el tribunal: que la trama corrupta de Francisco Correa i el PP van perpetrar «un autèntic sistema de corrupció institucional», a més de donar per fet que hi va haver caixa b en el partit (tot i que no fos l’objecte a jutjar en aquest cas) i, per tant, no donar per bo el testimoni que, davant del tribunal, va donar sobre això el mateix president.Els populars repeteixen que la sentència no és ferma, que es pot recórrer i que ho faran immediatament. Segur. Però l’oposició no pensa esperar i Rajoy es prepara per intentar resistir, una vegada més, tot i saber que l’empenyeran a l’abisme mentre sonen els tambors de moció de censura.

El PSOE reuneix aquest divendres la seva Executiva per discutir l’assumpte abans de fer un anunci oficial, mentre Podem només espera un senyal per sumar-se al repte i Ciutadans avança que hi haurà resposta contundent als conservadors, sense anar més enllà. No són hores tranquil·les a la Moncloa. Ni a la seu popular del carrer de Génova. Els conservadors no han tingut temps d’assaborir l’èxit d’haver aconseguit al Congrés aprovar els pressupostos amb els vots del PNB i Cs, a priori incompatibles, i ja tenen una altra crisi de dimensions molt perilloses planant damunt seu. Es queixen perquè diuen que no veuen motius per a una moció de censura. Defineixen la reacció dels altres com a «sobredimensionada». No obstant, el fet que l’exministre Eduardo Zaplanahagi estat enviat pel jutge a la presó sense fiança per possibles delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació tampoc no els ajuda. La seva imatge passa per un moment delicat i els taronges tenen a la seva mà el futur d'un PP sense majoria.

«Aquesta situació canvia el que teníem fins ara. Això trastoca tots els plans de la legislatura, de la seva continuïtat i de la seva estabilitat [...]. En el moment més delicat per a Espanya, amb un cop a la democràcia com ens han donat a Catalunya, amb Quim Torra al capdavant i Carles Puigdemont fent moure els fils, en el moment que més necessitem un Govern fort i amb capacitat de decisió, just arriba una condemna per corrupció al Govern, que ens debilita com a país i en particular, al Govern», va emfatitzar ahir Albert Rivera, que anunciava que reunirà la seva executiva nacional ben aviat per decidir com respondre.

Els populars demanen calma als seus militants

En vista d’això la direcció del PP intenta agafar aire i reclama calma a la seva militància i els seus càrrecs. Tant des de l’Executiu com des del partit es van enviar comunicats provant de minimitzar la condemna que li ha imposat l’Audiència Nacional, amb una multa de 245.000 euros, per ser considerat partícip a títol lucratiu per la seva implicació en els primers anys d’activitats de la trama corrupta. Es va insistir ahir, després d'una reunió d’urgència a la seu central dels populars, que tot es pot recórrer i que no hi ha acusacions, malgrat el que altres puguin dir, de finançament il·legal o de repartiment de comissions des d’una caixa b, encara que efectivament la sentència parla d’aquesta qüestió mal que els pesi als conservadors.

Va ser el coordinador de l’organització, Fernando Martínez-Maillo, que va sortir a la palestra per qualificar d’«equivocada» una sentència que «en només 15 línies i en negreta» es refereix a la responsabilitat del partit. I per carregar contra Cs per posar en dubte l’estabilitat de l’Estat «per uns quants vots», tal com «ha fet a Catalunya», va arribar a dir. Fins i tot va desafiar els taronja a unir-se a la idea de la moció de censura quan sobre la taula només l’havia posat el líder de Podem, Pablo Iglesias. Per raons òbvies, cap popular va gosar fer el mateix quan aquest diari va avançar que els socialistes s’estaven plantejant presentar-la i tombar Rajoy.

Les ganes de «continuar» de president

Notícies relacionades

El Govern, per la seva banda, es va limitar a remarcar que respecta aquesta sentència, com totes les altres, i va afegir que en tot cas encara no és ferm i que els fets que jutja "de cap manera" afecten l’actual Executiu de Rajoy, "que ha aprovat en els últims anys el paquet de reformes més gran per lluitar contra la corrupció". Doncs s’haurà de veure si l’afecta o no amb una moció de censura.

Tot això, la mateixa jornada que el cap de l’Executiu havia iniciat amb una entrevista a la COPE, en la qual va asseverar que està "animat i amb ganes", després d’aprovar els comptes públics a la Cambra Baixa, per presentar-se a la reelecció en les eleccions generals del 2020 (si hi arriba) i es va felicitar per les bones relacions que actualment mantenia amb el socialista Pedro Sánchez, amb qui la seva entesa és més forta "en algunes coses" que amb altres líders com ara Rivera. No és probable que el cap del PSOE continuï pensant el mateix si acaba tirant endavant una moció al Parlament.