LA CORRUPCIÓ DEL PP

Zaplana, detingut per la Guàrdia Civil

Se l'acusa d'un presumpte delicte de blanqueig de capitals i un de fiscal després que afloressin comissions

El PP el suspendrà de militància de manera cautelar i Telefónica del seu contracte laboral

abertran43446993 valencia 22 5 2018 pol tica eduardo zaplana detenido el ex180522141853 / Miguel Lorenzo

abertran43446993 valencia 22 5 2018 pol tica  eduardo zaplana detenido  el ex180522141853
ybqdygpfuj0ftsl8y3hbn51100

/

4
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Eduardo Zaplana, expresident de la Generalitat Valenciana i exministre de Treball amb el Partit Popular, ha estat detingut a primera hora del matí d’aquest dimarts per agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil.

Segons fonts coneixedores de la investigació, se l’acusa d’un presumpte delicte de blanqueig de capitals, ja que ha aflorat diner negre dipositat en paradisos fiscals que hauria obtingut pel cobrament de comissions, i per un delicte fiscal. També podria estar-ho per malversació de cabals públics, perquè les investigacions afectarien la seva etapa al capdavant del País Valencià, tot i que aquests possibles delictes podrien haver prescrit.

L’operació la va posar en marxa fa mesos el Jutjat número 8, al capdavant del qual hi ha l’'hermètica' Isabel Rodríguez. Segons fonts policials, ja hi hauria cinc detinguts més, a més de Zaplana.

Després d’assistir durant prop de cinc hores al registre del seu domicili en un cèntric carrer de València, Zaplana n’ha sortit cap a les 14 hores en un cotxe de l’UCO i podria estar sent traslladat a Benidorm perquè estigui també present en altres registres a les seves propietats en aquesta localitat, de la qual va ser alcalde.

També han estat detinguts els empresaris Vicente i José Cotino, nebots de l’exconseller i exdirector general de la Policia Juan Cotino. En el cas de Vicente ja té una condemna per falsedat documental i delicte contra la Hisenda pública junt amb un altre expresident popular valencià, José Luis Olivas, i va ser un dels empresaris que va admetre pagaments en negre al PPCV en el judici per les finances del partit.

Un altre dels detinguts és Juan Francisco García, que va ser cap de gabinet de Zaplana en els set anys que va estar al capdavant de la Generalitat, entre 1995 i 2002. L’advocat madrileny, expresident del club de bàsquet Estudiantes, era un dels candidats per ser elegit president de l’Associació de Clubs de Bàsquet en l’assemblea que se celebra aquest matí a Barcelona, on ha estat detingut. La seva candidatura ha estat retirada de la votació.

Igualment haurien estat detinguts Joaquín Barceló, exdirectiu de Terra Mítica, el parc temàtic que va impulsar Zaplana a Benidorm, i la dona del que també va ser director del centre de turisme d’aquesta localitat alacantina, Felisa López.

Hi ha en marxa altres registres vinculats a una operació que s’ha batejat amb el nom d’Erial. Diversos agents de l’UCO s’han personat a la seu de la conselleria d’economia i han requerit documentació de l’adjudicació de diverses zones per a parcs eòlics i de concessions d’ITV a Sedesa, l’empresa dels Cotino.

L’exministre de Treball ja va aparèixer en el marc de l’'Operació Lezo' que manté a presó a l’expresident madrileny Ignacio González, amb qui s’hauria associat per blanquejar diners per mitjà d’un advocat uruguaià, segons la investigació del jutge Eloy Velasco.

Zaplana seria el tercer president de la Generalitat Valenciana del Partit Popular amb problemes amb la justícia, rere els seus dos successors, Olivas i Francisco Camps, que està imputat en dos casos que investiguen l’arribada a València i la gestió la Fórmula 1.

L’expresident va fer unes de les seves últimes aparicions públiques fa tot just un mes quan va oferir una conferència a l’Ateneu Mercantil de la capital valenciana titulada 'L’èxit de l’Espanya de les autonomies i les reformes necessàries’, després de la qual va reivindicar el seu llegat al capdavant de la Comunitat Valenciana i va retreure tant a l’actual govern del Botànic com als seus successors populars al capdavant del Consell el fet de "no tenir un projecte clar".

Suspensió de militància i de contracte

Fernando Martínez-Maillo, coordinador general del PP, ha assegurat als passadissos del Congrés que "la detenció és prou greu" i que "no és casualitat", segons informa Iolanda Mármol. A més, ha apuntat que el partit tindria una reacció "enèrgica" que ha arribat minuts després. Fonts del PP han anunciat que aquesta tarda se li obrirà un expedient informatiu i se'l suspendrà de militància de manera cautelar. El mateix els passarà a la resta de detinguts en aquesta operació que siguin afiliats a la formació popular.

"El PP ha de prendre mesures sobre un fet que és greu. El senyor Zaplana fa deu anys que està fora de la política, però això no implica que no hàgim de prendre una decisió dràstica, com la suspensió de militància", ha afirmat.

Notícies relacionades

També ha reaccionat Telefónica, per la qual va fitxar el 2008 a l’abandonar la primera línia política i al consell de la qual va ser fins al 2012. La companyia ha anunciat que suspèn "amb caràcter immediat la relació laboral, a l’àrea d’Assumptes Públics que manté amb Eduardo Zaplana a l’espera de conèixer més detalls sobre la seva situació".

Per la seva banda, Manolo Mata, síndic del PSPV a les Corts, ha remarcat que Zaplana "ha caigut pel mateix que Al Capone, per blanqueig i evasió d’impostos" i ha assenyalat que era "una notícia previsible", que hauria pogut passar "ahir, demà o fa 18 anys". "No és normal que algú que es dedica a la cosa pública tingui enriquiments tan sorprenents i ràpids", ha assegurat.