EL NOU EXECUTIU CATALÀ

Torra manté la presa de possessió dels consellers

Anuncia que el Govern ha enviat una carta a Rajoy demanant explicacions sobre la no publicació dels nomenaments

El president avisa que si no desbloqueja la situació emprendran "mesures" legals

abertran43444939 el president de la generalitat  quim torra  durant l  entrev180522094227

abertran43444939 el president de la generalitat quim torra durant l entrev180522094227 / Jordi Bedmar Pascual

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dimarts que manté la presa de possessió dels consellers del seu Govern per a aquest dimecres amb l’esperança que el Govern es decideixi a publicar el decret de nomenament en el Diari Oficial de la Generalitat (DOCG).

En declaracions a RAC-1, Torra ha revelat que el Govern ha enviat aquest dimarts una carta a l’Executiu de Mariano Rajoy en la qual li demana que aclareixi "en què es poden basar per no publicar un decret de nomenament" i que digui si té previst publicar avui el document: "Que ens ho diguin avui, perquè la presa de possessió està prevista per demà".

En la missiva, a la qual ha tingut accés l’Agència Catalana de Notícies (ACN), el secretari del Govern, Víctor Cullell, avisa l’Executiu que la no publicació en el DOGC podria estar provocant que s’estigués atribuint les funcions de Torra. "Es podria entendre com una atribució genèrica i il·limitada de control de les funcions del president de la Generalitat i un desapoderament de les funcions que l’Estatut li atribueix", avisa.

"Mesures" legals

"Esperem la resposta avui del Govern de l’Estat, que ens diguin en què creuen que es poden basar per no publicar un decret de nomenament", ha insistit Torra, que ha assegurat que els designats que són a presó (Jordi Turull i Josep Rull) i els fugits a Brussel·les (Toni Comín i Lluís Puig) poden dirigir les conselleries en les quals han estat designats malgrat la seva situació.

Segons l’opinió del president, el Govern "està obligat a publicar" el decret de nomenament, perquè, altrament, se sentiran "obligats a prendre mesures" legals, tot i que no n’ha concretat quins.

"No soc racista"

El president també ha criticat durant l’entrevista que s’hagin descontextualitzat els seus articles i tuits per presentar-lo com un intolerant. "Jo no soc racista", ha recalcat. "Agafi l’obra de Josep Pla i busqui extractes de Josep Pla i crearem un monstre", ha afirmat fent una comparació.

Notícies relacionades

Ha carregat en concret contra el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, de qui l’ha sorprès la seva "agressivitat". "Agrairia a Pedro Sánchez que es disculpés. A mi que ningú no em digui feixista, no ho puc acceptar de cap manera. A la meva família el feixisme ens ha fet molt mal. No puc acceptar aquest insult, que se’m compari amb Vox ho considero aberrant", ha afegit, tot i que ha descartat posar una querella contra el socialista.

Torra, així mateix, ha reiterat la seva apel·lació al diàleg, tant amb l’Executiu central com amb els dirigents de l’oposició al Parlament. Pel president, l’important ara, més enllà del contingut de les converses, és el fet d’asseure’s a parlar.