COMUNITAT DE MADRID

La Moncloa no aclareix si desembussarà el 155 abans de la votació dels pressupostos

El Govern espanyol està analitzant què fer amb el nomenament dels consellers empresonats i fugits

La votació dels comptes serà dimecres i Rajoy necessita el PNB per tirar-los endavant

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La Moncloa no “correrà” per decidir què fa amb els nomenaments i el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Així ho ha dit la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, a l’atendre la premsa després de la presa de possessió d’Ángel Garrido com a nou president de la Comunitat de Madrid. La número dos de l’Executiu central no ha volgut aclarir si l’anàlisi jurídica sobre l’oportunitat o no de publicar al DOGC els noms dels nous consellers designats per Quim Torra arribarà abans de dimecres vinent, quan es votin els pressupostos de l’Estat.

L’Executiu de Mariano Rajoy considera que l’elecció de dos d’empresonats i de dos de fugits per dirigir quatre conselleries és "una nova provocació" i aquest diumenge va anunciar que estudiarà quines mesures ha de prendre, la qual cosa suposa un allargament ‘de facto’ del 155, ja que la intervenció de la Generalitat no acabarà fins que tots els consellers prenguin possessió dels seus càrrecs després que hagin aparegut els seus noms al DOGC. “A diferència de la gent de la Generalitat, que fa aquestes coses corrent, nosaltres fem les coses amb molta serietat i amb molt rigor”, ha respost Santamaría quan se li ha demanat un termini per al resultat de l’anàlisi jurídica.

Els temps són clau per a Rajoy, ja que dimecres es voten al Congrés els pressupostos generalspressupostos  de l’Estat i necessita tirar-los endavant amb el suport del PNB. Els nacionalistes bascos estan molt pendents de la gestió de la crisi catalana i un enduriment de la posició de Rajoy respecte als independentistes podria portar-los a fer un pas enrere i no donar-los suport.

El polític gallec sap que, si passa aquesta prova de foc, malgrat com d’endimoniat està el calendari amb els independentistes, s’assegura pràcticament acabar la legislatura, ja que l’any vinent els podria prorrogar i arribar així fins al 2020.

Rajoy envia un encàrrec als nacionalistes bascos

En aquest sentit, el president del Govern espanyol ha dit aquest dilluns que "espera" i "confia" que la "responsabilitat" de les forces polítiques permetin aprovar els comptes per a 2018 malgrat el manteniment del 155.

La Moncloa defensa que si no s’ha aixecat encara és per responsabilitat de Torra. "[El president] ha entrat en una "dinàmica perversa que no condueix enlloc i és una dinàmica fracassada", ha lamentat Santamaría.

Notícies relacionades

L’executiva del PNB analitzarà aquesta tarda el sentit final del seu vot. El grup parlamentari basc ha aconseguit tancar diverses esmenes parcials que suposen una inversió addicional de 70 milions d’euros fins al 2020 a Euskadi, que se sumen als prop de 500 milions que ja incloïa el projecte de pressupostos per a aquesta comunitat.

Crítiques perquè el conseller de Salut sigui a Brussel·les

La vicepresidenta ha lamentat també que Torra estigui més pendent dels seus propis interessos que dels catalans i ha criticat durament que el conseller de Salut que ha nomenat (Toni Comín) sigui a Brussel·les. Santamaría ha denunciat que el president desatén els catalans "per simplement continuar provocant" la democràcia espanyola. "La dinàmica que ha iniciat Torra és absolutament perversa", ha conclòs quan se li ha preguntat sobre la ronda del president per visitar els dirigents empresonats

Cordialitat forçada

Ángel <strong>Garrido </strong>ha pogut ser el protagonista del seu acte d’investidura a la Reial Casa de Correus de Madrid. El substitut de Cristina Cifuentes no ha hagut de competir amb l’espectacle que sí que van donar el 2 de maig passat la vicepresidenta, Soraya Sáenz de <strong>Santamaría</strong>, i la ministra de Defensa, María Dolores de <strong>Cospedal</strong>, a la festa de la Comunitat, en què es van menystenir.