CASA DE 660.000 EUROS

Nerviosisme a Podem per la polèmica del xalet d'Iglesias i Montero

El Govern celebra que la seva política econòmica permeti a "parelles semblants" comprar-se una casa

'Kichi' recorda el codi ètic del partit i diu que ell i els seus fills viuen en un barri "treballador"

undefined37760168 madrid  21 03 2017  pablo iglesias e irene montero  podemos 170321160147

undefined37760168 madrid 21 03 2017 pablo iglesias e irene montero podemos 170321160147

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

L’escàndol del xalet de 660.000 euros comprat per Pablo Iglesias i Irene Montero ha desencadenat un profund malestar a Podem. Hi conviuen el desencant, l’enuig, la incomprensiói el nerviosisme per les dimensions que està prenent la crisi. El que més preocupa, més enllà de les valoracions personals, és l’impacte en termes polítics que pugui deixar l’incendi. El que pugui erosionar, si la imatge del xalet es podrà esborrar de l’imaginari col·lectiu o serà una empremta indeleble en la valoració del líder morat i la portaveu parlamentària.

Diputats podemistes admeten a El PERIÓDICO el seu malestar. No comprenen la decisió d’Iglesias i Montero i encara menys que no hagin sospesat prèviament el mal que això pot ocasionar a la imatge del partit. Indiquen que la situació és especialment “desesperant” per a ells, perquè invisibilitza tota la feina parlamentària. La població, afirmen, només recordarà la imatge del xalet i la compararà amb el discurs obrerista d’Iglesias al principi de Podem, quan defensava que voldria continuar vivint al barri de Vallecas tot i que arribés a la Moncloa.

I justament fins a l’Executiu ha escalat l’escàndol. Des de la roda de premsa del Consell de Ministres el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha celebrat que "parelles joves" puguin comprar-se una vivenda gràcies a la política econòmica del PP.  "El Govern està molt satisfet de veure com les seves polítiques econòmiques es traslladen a tota la població i permetre a noves parelles crear una llar és una pràctica edificant", ha dit irònicament.

"Barri treballador"

El primer que s’ha pronunciat en públic ha sigut l’alcalde de Cadis, José María González, ‘Kichi’, que ha defensat que el codi ètic de Podem "no és una formalitat" sinó "el compromís de viure com la gent corrent per poder representar-la en les institucions i suposa renunciar a privilegis com l’excés de sou". "Ni m’ho he pensat ni vull deixar de viure i criar els meus fills en un pis de pencaires", ha sentenciat.

González, que es va comprometre a l’inici del mandat a cobrar el mateix que rebria com a professor de secundària, ha afirmat que ni s’ha plantejat ni vol deixar de viure i criar els seus fills en una casa al barri de La Viña amb la seva companya, la líder de Podem Andalusia,Teresa Rodríguez: "Ja és força privilegi viure a La Viña, a Cadis i amb Teresa, per això no rebo altres ingressos i per això no genero més estalvi que el que dono cada mes", ha afegit.

L’escàndol arriba, a més, en el moment en què les enquestes començaven a mostrar millors indicadors per al partit morat després d’un any i mig de caiguda sostinguda. També els sondejos interns, admeten fonts pròximes a la direcció, conclouen que Podem “està fort”.

Contradiccions

El cop de l’escàndol del xalet, auguren dirigents i diputats consultats per aquest diari, pot ser definitiu per la important contradicció entre el discurs de dalt vs. baix, elits vs. poble, i el desencant que pot suscitar fins i tot entre els mateixos votants podemistes. 

El desalineament entre la narrativa de Podem i la compra d’un xalet de luxe és el que més pertorba en el partit. La inquietud creix perquè l’escàndol no cessa i el xalet s’ha convertit ja en una icona de la ruptura entre el discurs i l’acció. A les files internes lamenten la "ingenuïtat" i creuen que difícilment l’opinió pública oblidarà aquest tema. Opinen, també, que els arguments donats per Montero i Iglesias sobre la seguretat i privacitat per als fills que esperen no seran entesos per la ciutadania. 

Notícies relacionades

¿Quina factura tindrà en termes polítics? S’ha de veure, però els experts admeten la serietat de la crisi.

L’assessora en comunicació política Inma Aguilar, en declaracions en aquest diari, considera que es tracta d’un cas de "desalineament i falta d’exemplaritat enorme" i que "és complicat esborrar-ne la imatge". Segons la seva opinió, tanmateix, les conseqüències electorals dependran de l’estat d’ànim de l’opinió pública. De si s’acaba imposant la imatge d’un jove que està "posant seny" i madurant o no. "De vegades passa una gran factura i d’altres, no", defensa.