EL SOU DELS POLÍTICS

Iglesias i Montero admeten que pagaran més de 1.600 euros d'hipoteca al mes pel seu xalet de luxe

Els polítics de Podem justifiquen la compra i admeten haver contractat "una hipoteca de 540.000 euros" a 30 anys

 

  / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i la portaveu d’Units Podem al Congrés, Irene Montero, han explicat aquest dijous que la hipoteca de 540.000 euros a 30 anys que han contractat "a mitges" per afrontar el pagament de la casa que s’han comprat a Galapagar (Madrid) suposa una lletra de 1.600 euros al mes durant 30 anys, que es poden permetre gràcies als seus sous, corresponents a tres salaris mínims, tal com marca el codi ètic de la seva formació –la resta, la donen a Podem o a causes socials–. La parella espera bessons per a la tardor.

En un comunicat conjunt, expliquen que han comprat la casa per "poder cuidar" els fills que esperen "amb una mica d’intimitat", en "una casa al camp". "Pagarem al mes poc més de 800 euros cadascú. Sabem que moltes famílies espanyoles, fins i tot amb dos sous, no es poden permetre una hipoteca així, i per això entenem que és tan important defensar salaris dignes per a tots i totes". 

"Ens hem comprat una casa a Galapagar a 40km de Madrid. [...] 48 hores després de firmar la hipoteca el 9 de maig presentem nova declaració de béns al Congrés per mantenir-la actualitzada complint el nostre compromís de transparència", ha explicat Iglesias, que ha donat tots els detalls de l’operació. "La realitat és que els nostres sous, que són públics i que són fixats per l’Assemblea Ciutadana de Podem, ens han permès emprendre aquest projecte", diu un extens comunicat que el líder de Podem va publicar en el seu Facebook.

Iglesias va enviar aquest missatge arran de les informacions publicades sobre l’adquisició d’una vivenda que els hauria costat més de 600.000 euros a la localitat madrilenya de Galapagar, a uns quaranta quilòmetres de la capital. 

Contradiccions del passat

Iglesias també afronta les paraules que va pronunciar fa sis anys, quan va criticar el ministre Luis de Guindos per haver-se comprat un àtic de 600.000 euros.  En concret, va criticar "aquest rotllo dels polítics que viuen a Somosaguas, que viuen en xalets, que no saben el que és agafar el transport públic". "¿Entregaries la política econòmica del país a qui es gasta 600.000 € en un àtic de luxe?", va assegurar llavors.

Ara que ell n’ha comprat un, el líder morat subratlla que ell i Montero pagaran "en 30 anys, una mica més de la meitat d’aquesta quantitat cadascun”. “I el pagarem per comprar una casa per viure-hi, no per especular. I en tot cas sempre hem afirmat que als ministres i a qualsevol càrrec públic cal criticar-los per les seves polítiques o eventualment per la seva corrupció, no per gastar-se els seus diners en el que vulguin mentre ho facin de manera honrada", afegeix.  

"Si em pregunten penso que un ministre ha de comprar una vivenda per viure-hi i no para especular, ho penso avui, ho pensava ahir i ho continuaré defensant", ha defensat Montero. No obstant, quan li han preguntat a continuació si la seva intenció amb aquestes paraules ha estat afirmar que el ministre va comprar l’esmentada vivenda per especular, Montero ha negat haver-ho dit.

Tot i així, en la seva primera intervenció, després que li preguntessin per la compra que va fer De Guindos i el fet que ara Iglesias i ella hagin adquirit una vivenda per un valor similar, la dirigent del partit morat ha posat èmfasi en diverses ocasions en què, en el seu cas, l’immoble "és per viure-hi i no per especular".

Els comptes, al descobert

Els dos polítics expliquen que l’entrada i les reformes les han pagat “amb una part dels estalvis", i Montero ha necessitat "demanar un préstec” al seu pare. Iglesias no ho ha necessitat, però compta que els seus progenitors "li deixaran una herència" que hi ajudarà.

Notícies relacionades

Finalment, refereixen que els seus ingressos, comptes i propietats estan declarats al Congrés i al portal de transparència de Podem; igual que els de tots els càrrecs públics de Podem.

"Per a nosaltres és difícil no cridar l’atenció des del moment que trepitgem el carrer, i ens agradaria que els nostres fills puguin viure la seva infantesa de la manera més normal possible", defensen en el seu comunicat, en el qual asseguren que fa “molt temps” que busquen "una casa al camp" que compleixi aquestes característiques.