MOBILITZACIÓ CORPORATIVA

Els militars surten al carrer per protestar per les seves "retribucions insuficients"

Un centener d'efectius reclamen derogar la sortida forçosa dels soldats als 45 anys

Col·lectius castrenses que aglutinen 12.000 professionals convoquen una manifestació per denunciar la "desatenció" de Defensa

congreso9

congreso9 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Al voltant d’un centenar de militars es van concentrar aquest dissabte davant de la seu del Ministeri de Defensa a Madrid per denunciar la "desatenció" d’aquest departament en qüestions com les "retribucions insuficients"retribucions insuficients", la "temporalitat" i "drets limitats" i demanar una solució per als soldats que es veuen obligats a abandonar les Forces Armades als 45 anys. La concentració havia estat estat convocada per l’Associació Unificada de Militars Espanyols (AUME), l’Associació de Tropa i Marineria Espanyola (ATME), l’Associació de Militars de Tropa i Marineria (AMTM) i la Unió de Militars de Tropa (UMT) 

"Aquí no hi sobra ningú" i "Qui treballa per a una nació no mereix ser abandonat" han estat alguns dels eslògans que han portat els militars que, entre altres qüestions, reivindiquen l’equiparació salarial i un acord similar a l’assolit pel Govern amb Policia i Guàrdia Civil, així com la derogació de la llei que estableix la sortida forçosa de l’Exèrcit als militars temporals que compleixen els 45 anys.

Presència de polítics

El secretari general de Podema Madrid i excap de l’Estat Major de la Defensa (Jemad), Julio Rodríguez, juntament amb el diputat de Podem Juan Antonio Delgado, ha indicat als periodistes que "alguns es pensen que defensar militars és anar un dia a l’any a la desfilada, però quan cal venir al Ministeri se’ls oblida". "Són patriotes de llauna", ha dit Delgado.

Per part de Ciutadans, el diputat Francisco Javier Cano, ha assenyalat que, quan la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va arribar al càrrec, "tenien expectatives per dialogar amb ella", si bé ha criticat que la continuen esperant.

Per la seva banda, la diputada del PSOE i excomandant de l’Exèrcit, Zaida Cantera, ha animat els militars a lluitar pels seus drets, ja que "fer-ho no és cap delicte". "No sou esclaus, no esteu al servei de la pobresa, esteu al servei dels ciutadans", ha manifestat sobre l’escenari de la protesta.

També han assistit representants de CCOO i UGT. El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha assenyalat que "no es pot donar un servei públic de seguretat amb condicions laborals de precarietat i temporalitat".

Comunicat conjunt

En un comunicat conjunt, els col·lectius convocants de la protesta, que aglutinen al voltant de 12.000 militars, subratllen que l’"abnegació" dels membres de les Forces Armades "s’ha saturat" i la seva "paciència" ha arribat "al seu límit". Al seu torn, reiteren que els membres de les Forces Armades han estat pacients amb la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, a l’hora d’esperar les seves solucions davant dels "greus problemes" que tenen en el seu dia a dia.

Les associacions castrenses denuncien que fa "molts anys" que els militarsperden valor adquisitiu a causa d’unes retribucions que "no s’han actualitzat", la qual cosa fa que siguin "un dels col·lectius més mal retribuïts de l’Administració". També lamenten que l’estudi sobre les retribucions promès per De Cospedal "en el dia d’avui no es coneix".

Llaç d’unitat

Notícies relacionades

Els organitzadors han creat un llaç que portaran penjat de les solapes durant la protesta per donar a entendre la unitat d’acció de l’associacionisme militar, malgrat que l’Associació Professional de Sotsoficials de les Forces Armades (Asfaspro) se n’ha despenjat . També han enviat una invitació a representants de l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) i de CCOO i UGT perquè s’afegeixin a la concentració davant del Ministeri de Defensa "per una carrera i retribucions justes".