Montoro expedienta Puigdemont per inhabilitar-lo per ocultar els seus béns

La sanció prevista per llei per no presentar la declaració de béns és de fins a 4 anys d'inhabilitació

2
Es llegeix en minuts

Nova ofensiva del Govern espanyol contra Carles Puigdemontun cop desactivada la seva investidura a distància pel TC. El Ministerid’Hisenda  que dirigeix Cristóbal Montoro ha posat en marxa els tràmits per obrir un expedient sancionador contra l’expresident per incomplir la llei del règim d’incompatibilitats d’alts càrrecs de la Generalitat, segons publica el digital ‘ElConfidencial.es’. Aquesta llei obliga tots els dirigents a presentar la declaració d’activitat, patrimoni i interessos en els tres mesos següents a l’abandonament del càrrec que ocupaven. Segons Hisenda, Puigdemont no ha presentat la declaració dels seus béns. Aquest incompliment li podria costar una inhabilitació per exercir un càrrec públic durant 4 anys.

Segons fonts citades per ‘El Confidencial’, Puigdemont hauria ocultat reiteradament aquestes dades i hauria incorregut en una infracció greu, sancionada per la norma amb la "destitució immediata de l’alt càrrec infractor i amb la sanció accessòria que no puguin ser nomenats per ocupar cap lloc d’alt càrrec durant un període de fins a quatre anys", segons recull la normativa.

La majoria dels més de 200 alts càrrecs de la Generalitat que van ser destituïts en aplicació de l’article 155 van remetre dins de termini els documents que exigeix la llei. En concret, estan obligats a presentar una declaració d’activitats, una declaració patrimonial i d’interessos (béns, drets i obligacions, incloent-hi l’última declaració tributària de l’IRPF i patrimoni) i una declaració complementària (cònjuges o convivents i els altres familiars fins al segon grau de consanguinitat o afinitat que ocupen llocs a la Generalitat).

Hisenda estaria en possessió, segons assegura el digital, d’un document que acredita que Puigdemont va ser notificat el febrer passat a Bèlgica que disposava de 15 dies addicionals per enviar la informació. Tanmateix, el líder de JxCAT també hauria consumit aquest últim termini i el departament de Montoro hauria decidit llavors iniciar els tràmits per expedientar-lo.

Puigdemont utilitzarà Montoro en la seva defensa

Notícies relacionades

Aquesta notícia es coneix poques hores després que transcendís que la defensa de Carles Puigdemont davant del tribunal de Schleswig-Holstein que decidirà el seu futur judicial es basarà en dades del ministeri que dirigeix Cristóbal Montoro. En els propers dies, els advocats de l’expresident enviaran a la fiscalia instructora alemanya els cinc informes lliurats per Hisenda al jutjat d’instrucció 13 de Barcelona (i que també estan en poder del magistrat instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena), en els quals es reconeix que no s’han trobat “indicis concloents de malversació”.

Fonts pròximes a Puigdemont remarquen: «No hi ha contractes pagats, no hi ha factures pagades, no hi ha ningú imputat per una malversació concreta... No hi ha malversació. I ho diu el Ministeri d’Hisenda espanyol».