ACTE D'HOMENATGE

Amics i fidels reivindiquen l'obra de govern de Jordi Pujol a Barcelona

Demanen que la confessió dels diners sense regularitzar no enteli el llegat polític de l'expresident

Dirigents del PDECat, com Trias o Campuzano, i exlíders d'Unió, com Núria de Gispert o Joan Rigol, entre els assistents

3
Es llegeix en minuts
Efe

Amics i antics col·laboradors fidels a Jordi Pujol van reivindicar aquest dilluns a Barcelona la figura política i l’obra de govern de l’expresident de la Generalitat, que el 25 de juliol del 2014 va confessar haver tingut durant tres dècades una herència sense declarar a Andorra.

Pujol, que va prendre la paraula al final de l’acte, va defensar que durant els 23 anys que va estar al capdavant de la Generalitat es van deixar "empremtes sòlides" que marcaven el camí a seguir per aconseguir una Catalunya millor, com l’assumpció de competències en matèria de presons, policia i sanitat.

"Ara estem en un moment en què podria passar que el vent del desert tapés les empremtes, o que algú digués a l’oasi que sembla que això de veure si trobem l’oasi millor pinta malament, deixem-ho córrer", va subratllar Pujol, que va fer una metàfora seguint un conte de Manuel de Pedrolo, de qui aquest any es commemora el centenari del seu naixement.

Pujol va arribar a la seu de la Institució Cultural del CIC acompanyat de la seva dona, Marta Ferrussola, i alguns dels seus fills, com l’Oleguer, el Jordi, el Pere, el Josep i la Mireia, tots ells investigats per casos de corrupció.

Llarga ovació dempeus

En entrar a la sala d’actes, totalment plena, els assistents el van rebre dempeus i amb una llarga ovació, i després es va iniciar un viatge per la trajectòria política de l’alma mater de Convergència, des dels temps en què va estar empresonat per organitzar una protesta al Palau de la Música durant una visita de Franco fins a la seva confessió del compte a l’estranger, passant per tots els seus executius.

Un dels ponents, l’historiador Josep Maria Roig Rosich, va resumir la tesi de rerefons de l’acte: que la confessió d’haver tingut diners sense regularitzar a l’estranger no ha d’enfosquir la feina que va fer Pujol al capdavant de la Generalitat.

Pujol no es va referir directament a la seva confessió, però en la seva metàfora sobre l’oasi i les empremtes va al·ludir al "noi del clot", que anava davant de l’expedició i es va extraviar, va renunciar o va pecar: "Va caure en un forat i no en sap sortir. Déu ja deu saber com ha de jutjar aquest tema".

Amb tot, l’expresident va admetre: "Em sento insatisfet per molts motius i dolgut amb mi, no amb vosaltres, no amb el país".

Missatge de Mas

Abans de començar aquest viatge per la vida i obra de Pujol, es va llegir un missatge de l’expresident Artur Mas, en què excusava una absència que va argumentar per "la falta de temps i els compromisos que ja havia contret".

"M’hauria agradat ser-hi per diferents raons: per donar-li suport en aquests moments de dificultat personal; per reconèixer el mèrit, la vàlua i el sentit altament positiu de la seva obra de govern i de construcció de país, i per testimoniar-li el meu afecte personal, que va més enllà de les vicissituds de la vida," deia el text firmat per Mas.

Els qui sí que hi van acudir van ser alguns membres del PDECat –partit hereu de la CiU de Pujol–, com el president del grup municipal a Barcelona i exalcalde de la capital catalana, Xavier Trias, que va ser conseller de Sanitat entre el 1988 i el 1996, i el portaveu del partit al Congrés, Carles Campuzano.

També hi van assistir altres antics col·laboradors de Pujol, com els expresidents del Parlament i exmilitantsd’Unió Núria de Gispert i Joan Rigol, que també va ser conseller de Treball i de Cultura en diferents governs de Pujol. Hi va acudir igualment l’exdirigent d’Unió i exvicepresidenta Joana Ortega.

Sorprès

Notícies relacionades

Pujol va confessar estar sorprès per la dimensió que va prendre l’acte d’ahir, que va negar que hagués estat un homenatge, i va ironitzar sobre el seu estat de forma en improvisar el discurs. "Aplaudiu-me i així me’n vaig", va concloure.

El títol oficial de l’acte en honor al 126è president de la Generalitat va ser "Les arrels d’una lluita. La seva obra política" i el van organitzar l’associació Amics de Jordi Pujol, en col·laboració amb les entitats Tagamanent Construir Caalunya, Comitè Guifré i l’Associació Conèixer CATalunya.