El Consell d'Estat avala el recurs contra la investidura a distància

L'Executiu va sol·licitar a l'òrgan consultiu un informe com a pas previ per impugnar la reforma de la llei de presidència davant el Constitucional

zentauroepp43086402 hyj00  berl n  alemania   26 04 2018   el expresidente de la180426175949

zentauroepp43086402 hyj00 berl n alemania 26 04 2018 el expresidente de la180426175949 / HAYOUNG JEON

1
Es llegeix en minuts
ACN

El Consell d’Estat ha donat aquest dilluns el seu aval al recurs contra la llei de presidència catalana, un pas preceptiu perquè l’Executiu impugni ara la norma davant de Tribunal Constitucional, a fi de frenar una investidura a distància de Carles Puigdemont.

El Consell de Ministres va acordar divendres sol·licitar l’informe preceptiu i no vinculant al Consell d’Estat amb caràcter d’urgència, després que el ple del Parlament aprovés la llei, amb el suport de la majoria de JxCat, ERC i la CUP.

La reforma, aprovada pel procediment de lectura única malgrat que el Consell de Garanties Estatutàries ho desaconsellava, habilita el Parlament per investir el president de la Generalitat per via telemàtica.

Aquesta vegada el Consell d’Estat ha considerat oportú recórrer la llei, just el contrari del que va passar fa dos mesos quan l’òrgan consultiu va clavar una clatellada a l’Executiu al considerar "prematur" impugnar la primera designació de Puigdemont com a candidat. Malgrat això, el Govern va presentar el recurs i el Constitucional li va donar la raó. Els jutges van vetar qualsevol investidura de l’expresident que no impliqui la seva presència al Parlament.

La llei de presidència

Notícies relacionades

La modificació de la llei de presidència va comptar divendres amb un total de 70 vots, que inclouen els delegats del mateix Puigdemont i Antoni Comín i els diputats a la presó, mentre que s’hi van oposar els 64 parlamentaris de Ciutadans, PSC-Units, Catalunya a Comú-Podem i PPC.

D’aquesta manera, planteja que es puguin fer debats d’investidura  del president de la Generalitat sense que el candidat sigui present a l’hemicicle, amb una autorització prèvia del ple per majoria absoluta, punt que no va avalar el Consell, tot i que el seu informe no és vinculant.