EL PROCÉS DE PAU

ETA fa el tancament definitiu avui a Cambo-les-Bains

Després d'haver anunciat la dissolució, la banda terrorista escenifica el comiat aquest divendres al País Basc francès

Gerry Adams i Jonathan Powell acudiran a la cita, que comptarà amb representants del PNB però no del Govern d'Euskadi

FILE PHOTO: A municipal worker paints over graffiti reading ETA, The People Are With You in Guernica, Spain, October 21, 2011, the day after Basque separatist group ETA announced a definitive cessation of armed activity. REUTERS/Vincent West/File photo

FILE PHOTO: A municipal worker paints over graffiti reading ETA, The People Are With You in Guernica, Spain, October 21, 2011, the day after Basque separatist group ETA announced a definitive cessation of armed activity. REUTERS/Vincent West/File photo / Vincent West (Reuters)

2
Es llegeix en minuts
San Sebastián

Un grup de personalitats internacionals, entre les quals destaquen l'expresident del Sinn Féin Gerry Adams i Jonathan Powell, que va ser assessor de l'ex primer ministre britànic Tony Blair, certificaran aquest divendres el final d'ETA a la localitat bascofrancesa de Cambo-les-Bains. L'acte té lloc després que, aquest dijous, la banda terrorista emetés el seu últim comunicat

L'escenificació del final d'ETA, que avalarà l'anunci d'aquest dijous, tindrà la presència de delegacions del PNBEH Bildu i Podem Euskadi, a més de sindicats i organitzacions socials.

Tot i que no s'ha confirmat oficialment, s'espera que hi vagin altres dirigents internacionals, com el mexicà Cuauhtémoc Cárdenas, fundador del Partit de la Revolució Democràtica (PDR) i tres vegades candidat a la presidència del país, segons han indicat fonts implicades en el procés.

L'acte, que s'ha dissenyat a imatge i semblança de l'anomenada conferènciad'Aiete, celebrada el 17 d'octubre del 2011 a Sant Sebastià, l'ha organitzat el Grup Internacional de Contacte(GIC), que lidera l'advocat sud-africà Brian Currin; el Fòrum Social Permanent, i l'associació bascofrancesa Bake Bidea.

Aquesta vegada, sense Kofi Annan

Els organitzadors han enviat invitacions a tots els que van participar el 2011 en la conferència d'Aiete, en un intent de tancar el procés de desaparició d'ETA amb un esdeveniment del mateix rang, tot i que finalment serà de perfil més baix, ja que no comptarà amb la presència de qui va ser la personalitat més rellevant en la reunió de Sant Sebastià, l'exsecretari general del'ONU Kofi Annan.

La conferència té l'empara de dirigents polítics bascofrancesos, amb l'alcalde de Baiona, Jean-René Etchegaray, al capdavant, després d'haver estat implicat també en els actes del desarmament d'ETA del 8 d'abril del 2016.

Els governs basc i navarrès van acollir amb certa prudència la invitació i no enviaran cap representant a Cambo-les-Bains, mentre que a la delegació del PNB hi haurà el seu president, Andoni Ortuzar, a qui acompanyaran el secretari d'Organització, Joseba Aurrekoetxea, i el president del partit alPaís Basc francèsPako Arizmendi.

Hi anirà, també, com a convidat per l'organització, el president ‘jeltzale' a Guipúscoa, Joseba Egibar, "per haver participat en processos previs per a la resolució del conflicte", en el seu cas, en les negociacions que van donar lloc a la Declaració d'Estella.

EH Bildu hi desplaçarà el seu màxim líder, Arnaldo Otegi, que estarà acompanyat per la parlamentària basca Maddalen Iriarte i els navarresos Adolfo Araiz i Bakartxo Ruiz.

Notícies relacionades

Així mateix, hi seran presents membres de la fundació Herni Dunant, que va intervenir en el procés de converses entre ETA i l'exdirigent socialista Jesús Eguiguren, així com del Grup Internacional de Contacte i la Comissió Internacional de Verificació, que l'any passat va participar en els actes del desarmament.

La vila del ‘pare' del Cyrano

Els convidats es reuniran a partir del migdia a l'interior de  l'Arnaga Etxea, un palauet construït el 1903 per l'escriptor Edmond Rostand, el creador de ‘Cyrano de Bergerac', i en acabar la trobada un dels dirigents internacionals llegirà una declaració final.