TERRORISME

ETA es dissol però anuncia que els seus exmilitants "seguiran la lluita per Euskal Herria unificada i independent"

No fa autocrítica, ni esmenta les víctimes i reivindica que gràcies a la seva activitat ara hi ha un poble viu

Els agents internacionals asseguren a les 14.00 hores que ETA ha deixat d'existir i que el d'avui que ha estat "el seu últim comunicat

ETA anuncia la seva dissolució en aquest comunicat. / ZML

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La banda terrorista ETA ha anunciat, en una declaració, el final del seu "cicle històric i la seva funció" i es dona per dissolta, encara que ha anunciat que els seus exmilitants "seguiran en la lluita per Euskal Herria unificada i independent". A més, afirma que, d'aquesta forma, "tanca un cicle en el conflicte que enfronta Euskal Herria amb els Estats, el caracteritzat per la utilització de la violència política." En tot cas, no ha fet autocrítica ni esmenta les víctimes.

► Tota l'actualitat d'El final d'ETA en directe

El final d'ETA

En una compareixença restringida davant dels mitjans de comunicació, els agents internacionals han assegurat a les 14.00 hores que ETA ha deixat d'existir i que el d'avui ha estat "el seu últim comunicat".

En el comunicat, que s'ha donat a conèixer a la seu de la fundació de diàleg humanitari Henry Dunant, a Ginebra, on hi ha agents internacionals que han visionat el vídeo de dissolució d'ETA, en el qual l'històric dirigent de la banda, José Antonio Urrutikoetxea, ‘Josu Ternera', apareix a cara descoberta llegint un comunicat de tres minuts.

En la seva declaració, ETA afirma que ha desmantellat "totalment el conjunt de les seves estructures" i conclou "tota l'activitat política". "No serà més un agent que manifesti posicions polítiques, promogui iniciatives o interpel·li altres actors", assegura, per precisar que "els exmilitants d'ETA continuaran amb la lluita per una Euskal Herria reunificada, independent, socialista, ‘euskaldun' i no patriarcal en altres àmbits, cadascú on el consideri més oportú, amb la responsabilitat i honestedat de sempre."

Aquest mateix dijous, el president Mariano Rajoy ha recalcat que "l'única política antiterrorista és aplicar la llei".

Es reivindica 

"ETA va néixer quan Euskal Herria agonitzava, ofegada per les grapes del franquisme i assimilada per l'Estat jacobí, i ara, 60 anys després, hi ha un poble viu que vol ser amo del seu futur, gràcies a la feina feta en diferents àmbits i la lluita de diferents generacions," assevera.

La banda destaca que "desitja tancar un cicle en el conflicte que enfronta Euskal Herria amb els Estats, el caracteritzat per la utilització de la violència política". No obstant això, subratlla que "malgrat això, els estats s'obstinen a perpetuar l'esmentat cicle, conscients de la seva debilitat en la confrontació estrictament política i temorosos de la situació que provocaria una resolució integral del conflicte".

Per contra, ETA no té cap por d'aquest escenari democràtic, i per això ha pres aquesta decisió històrica, perquè el procés en favor de la llibertat i la pau continuï per un altre camí. És la seqüència lògica després de la decisió adoptada el 2011 d'abandonar definitivament la lluita armada.

L'organització terrorista subratlla que "d'ara endavant, el principal repte serà construir un procés com a poble que tingui com a eixos l'acumulació de forces, l'activació popular i els acords entre diferents, tant per abordar les conseqüències del conflicte com per abordar la seva arrel política i històrica."

Estat basc

Materialitzar el dret a decidir per aconseguir el reconeixement nacional serà clau. L'independentisme d'esquerres treballarà perquè això condueixi a la constitució de l'Estat basc. Aquesta última decisió l'adoptem per afavorir una nova fase històrica. ETA va sorgir d'aquest poble i ara s'hi dissol", ha assenyalat, en l'única al·lusió que fa a la seva dissolució.

Com era habitual en els seus comunicats durant tota la seva trajectòria, ETA s'acomiada amb el seu anagrama de la destral i la serp, i amb un ‘Gora Euskal Herria Askatuta! Gora Euskal Herria Sozialista! Jo ta ke independentzia era Sozialismoa lortu arte! (Visca Euskal Herria lliure, visca Euskal Herria socialista. Sense parar fins aconseguir la independència i el socialisme).

829 víctimes

La banda terrorista es dissol després de gairebé 60 anys de trajectòria, durant la qual ha deixat pel camí829 víctimes mortals, un 90% dels quals van morir en atemptats comesos durant la democràcia. A més, va segrestar unes 80 persones, va extorsionar 10.000 empresaris i ara es dissol amb 358 crims sense resoldre a l'esquena i sense haver col·laborat en el procés per aclarir-los.

 

Notícies relacionades

La dissolució de la banda es produeix més de set anys després d'haver anunciat el final de la seva activitat terrorista, el 20 d'octubre del 2011, tres dies després de la Conferència d'Aiete, a Sant Sebastià. Tot i això, el seu desarmament no es va oficialitzar fins al 8 d'abril del 2017, amb l'escenificació de Baiona, en què els anomenats ‘artesans de la pau' van entregar a la Comissió Internacional de Verificació (CIV) de les coordenades de vuit zulos que contenien 120 armes i tres tones d'explosiu.

ETA ha decretat al llarg de la seva història, des del seu naixement el 1959, 13 treves, vuit d'aquestes totals i cinc més de parcials, fins que el 20 d'octubre del 2011 va anunciar el cessament definitiu de l'activitat armada.

Temes:

ETA La fi d'ETA