GRAVACIÓ

ETA oficialitzarà la seva dissolució en un vídeo a cara descoberta

La banda confirma el seu punt final a 60 anys de terrorisme en una gravació realitzada a Ginebra

zentauroepp413552 md13 madrid 06 11 02 fotograf a de archivo tomada en bilbao 170407213514

zentauroepp413552 md13 madrid 06 11 02 fotograf a de archivo tomada en bilbao 170407213514 / ALFREDO ALDAI

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena

Els històrics dirigentsd'ETA  José Antonio Urrutikoetxea, àlies ‘Josu Ternera', i Marixol Iparragirre faran pública aquest dijous la decisió de la banda de dissoldre's a través de dos vídeos a cara descoberta que ja han estat visionats per agents internacionals.

Segons asseguren ‘Naiz.es' i ‘Berria', «uns quants» agents internacionals van visionar dies enrere un vídeo en el qual Josu Ternera dona lectura a la declaració final d'ETA, que s'ha difós aquest dijous. En l'enregistrament, l'històric etarra llegeix en tres idiomes el comunicat de l'organització terrorista.

Està previst que l'àudio de la declaració de Josu Ternera i una segona gravació de la mateixa declaració feta per Marixol Iparragirre, que és a la presó, es difonguin als mitjans al llarg de la jornada.

Aquesta decisió ja havia estat avançada a través d'una carta interna que l'organització, de manera privada, ha enviat en els últims dies al Govern basc i a agents polítics, socials i econòmics, i en la qual avançava que dona "per acabat" el seu "cicle històric" i la seva "funció", i que les seves estructures han quedat "completament dissoltes".

Sense cap dubte

El comunicat no deixa dubtes sobre la contundència i irreversibilitat del final de l'existència d'ETA.

Notícies relacionades

Aquesta declaració de la banda terrorista suposarà la tercera gran fita en el seu procés de desaparició, després del cessament definitiu de la violència el 20 d'octubre del 2011, i el desarmament del 8 d'abril de l'any passat. Es tanca, així, una tràgica història de terror, amb 854 d'assassinats, centenars de ferits, desenes de segrestats i milers d'amenaçats.

L'últim comunicat de la història d'ETA rebrà demà divendres l'aval de mediadors i dirigents internacionals que participaran en la trobada prevista a la localitat bascofrancesa de Cambo-les-Bains, i que posarà punt final a tot el procés.