PACTE REBUTJAT

El TSJC confirma el judici contra Oriol Pujol pel 'cas ITV'

El TSJC desestima els recursos presentats per la fiscalia i la defensa, que havien arribat a un pacte de conformitat

zentauroepp39297904 barcelona  14 07 2017 oriol pujol ferrusola entra en la ciut171129102615

zentauroepp39297904 barcelona 14 07 2017 oriol pujol ferrusola entra en la ciut171129102615 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Oriol Pujol i la seva dona, Anna Vidal, s'asseuran, finalment, al banc dels acusats pel ‘cas ITV' pel presumpte cobrament de comissions il·legals, segons ha acordat aquest dimecres la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Els magistrats confirmen d'aquesta manera la decisió de la presidenta del tribunal del jurat que ha de jutjar el cas, que al seu dia va desestimar el pacte de conformitat al qual van arribar l'exdirigent de Convergència i la fiscalia.

La defensa de quatre imputats, entre ells Pujol i Vidal, i el fiscal van presentar un recurs davant de la decisió de la magistrada de celebrar el judici. La jutge va rebutjar l'acord perquè no estava firmat per tots els acusats (dels sis, n'hi ha dos que s'hi neguen) i va entendre que podia crear indefensió als investigats que no el van acceptar i defensen la seva innocència.

El TSJC ratifica ara aquesta decisió i assenyala que és necessària la "unanimitat" dels acusats per arribar a una conformitat i no celebrar el judici. Així s'evita, indica, que la divisió entre els imputats pugui dificultar la defensa dels que no estan a favor del pacte amb la fiscalia. Precisa que la fiscalia detalla en la seva qualificació que alguns dels fets presumptament delictius parteixen d'un suposat acord previ entre alguns investigats, amb la qual cosa si uns els reconeixen es perjudicaria els que no ho fan.

La prova en el seu conjunt

Els magistrats admeten que, al denegar-se la conformitat parcial, els acusats que estan d'acord amb la fiscalia poden confessar durant la vista ser els autors dels delictes que se'ls atribueix, però aquesta circumstància es produiria dins del tràmit de celebració del judici, «on se substancien el total de proves proposades per les parts» i, per tant, «amb l'aplicació de tots els principis que regeixen el procediment penal, i que permeten, en definitiva, la valoració d'aquesta prova en el seu conjunt".

Notícies relacionades

En la mateixa resolució, la magistrada ha rebutjat, així mateix, la petició del també investigador i ex alt càrrec de l'Administració catalana Josep Tous, recolzada per l'empresari Sergi Alsina, d'anul·lar les escoltes telefòniques que els incriminen en la causa, al concloure que estaven justificades. I és que les converses són una prova de càrrec clau. Per això els dos acusats que no han pactat amb el fiscal lluiten fins a l'últim moment per aconseguir que no es tinguin en compte. 

En l'acord de conformitat, Oriol Pujol acceptava una condemna de dos anys i sis mesos de presó i una multa de 55.000 euros al reconèixer haver cobrat comissions per utilitzar la seva influència política per afavorir empresaris amics i haver participat en l'intent de falsejar concursos d'adjudicació d'estacions d'inspecció tècnica de vehicles (ITV).