manifest per al debat

Intel·lectuals i víctimes demanen a ETA que aclareixi 358 casos sense resoldre

El col·lectiu exigeix el reconeixement públic que l'organització terrorista va obstaculitzar la implantació de la democràcia a Espanya

zentauroepp42986885 a woman watches a news program announcing the dissolution of180419090802

zentauroepp42986885 a woman watches a news program announcing the dissolution of180419090802 / VINCENT WEST

2
Es llegeix en minuts

Un centenar d'intel·lectuals  i víctimes del terrorisme ha subscrit un manifest en el qual demanen a ETA l'esclariment dels seus crims sense resoldre, que ascendeixen "almenys a 358", així com la seva condemna de la "història de terror".

Els autors de l'escrit Per un final d'ETA sense impunitat, difós ara fa un any –Fernando Savater, Maite Pagazaurtundua, Consuelo Ordóñez, Joseba Arregi, Martín Alonso, Luis Castells i Teo Uriarte– volen contribuir amb aquest nou document a un "debat net i necessari en el marc del final de l'organització terrorista i la seva forta operació de blanqueig", expliquen en un comunicat.

"ETA té l'oportunitat d'encarar tot això immediatament per no generar una doble victimització en aquells als quals va perseguir, va assetjar, va ferir o va assassinar", asseveren els autors del manifest, que reclamen el "final dels homenatges públics a terroristes i el respecte a totes les víctimes sense excepció".

Democràcia indubtable

"No hi ha discriminacions possibles per a les víctimes. És una nova humiliació. Ningú està bé mort, no hi hauria hagut d’haver cap assassinat", afirmen els impulsors del text, que exigeixen així mateix el "reconeixement públic" que ETA va obstaculitzar el desenvolupament de la democràcia a Espanya, tot i que també diuen que en aquest país “existeix una democràcia indubtable, que ha de ser respectada i defensada per tots, constitucionalistes i nacionalistes".

Consideren "especialment cínic i cruel" que ETA publiciti en el seu últim comunicat "una petició de perdó a les víctimes, i alhora, justifiqui l'assassinat de moltes d'elles". "Justificar els seus crims per l'existència d'un conflicte i prolongar els seus tentacles en l'estratègia política no és mostrar penediment", adverteixen.

Perdó sospitós

Segons la seva opinió, la "calculada al·lusió al perdó" de la banda terrorista "sembra la sospita de si simplement es deu a un requisit imposat per salvar la cara dels autodenominats mediadors internacionals".

Notícies relacionades

Els signants adverteixen que "la impunitat moral, social i política intenta obrir-se espai aprofitant les ganes de la societat d'un final d'ETA, que s'ha convertit en una llarga agonia que només beneficia els que volen treure'n profit".

Firmes

El document, titulat Volen posar el comptador a zero, disponible a la plataforma change.org, ja ha estat firmat per intel·lectuals, polítics i víctimes del terrorisme com ara Fernando Aramburu, Jon Juaristi, Juan José Millás, Rosa Díez, Josu Puelles, Raúl Guerra Garrido, Ana Iribar, Cristina Cuesta, Francisco Llera, María San Gil, Adolfo Suárez Illana, Florencio Domínguez i Esteban González Pons.