entrevistat a Berlín

Puigdemont admet a 'The Times' que el seu futur passa per la presó o un llarg exili

L'expresident, en llibertat sota fiança a Alemanya, reconeix que prefereix no traçar "plans de futur"

HYJ00. BERLÍN (ALEMANIA), 26/04/2018.- El expresidente de la Generalitat Carles Puigdemont posa para los fotógrafos tras un encuentro con periodistas extranjeros acreditados en Alemania, en la capital alemana, hoy, 26 de abril de 2018. EFE/ Hayoung Jeon

HYJ00. BERLÍN (ALEMANIA), 26/04/2018.- El expresidente de la Generalitat Carles Puigdemont posa para los fotógrafos tras un encuentro con periodistas extranjeros acreditados en Alemania, en la capital alemana, hoy, 26 de abril de 2018. EFE/ Hayoung Jeon / HAYOUNG JEON (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, en llibertat sota fiança a Alemanya, afirma en una entrevista publicada aquest dissabte a la revista britànicaThe Times Magazineque afronta la seva situació com a "provisional" i prefereix no traçar "plans de futur".

"L'opció més realista és no tenir un pla per al futur. En el pitjor cas, seré extradit a Espanya. Això significa que el meu futur serà clar: dècades a la presó. Si no, probablement passaré molts anys a l'exili", ha dit Puigdemont al suplement del diari The Times.

La periodista Sally Williams va visitar l'expresident a Berlín, on ha fixat la seva residència mentre els jutges alemanys estudien la seva entrega a Espanya, que el reclama per delictes de rebel·lió i malversació de fons públics.

Escorta

"Quatre acompanyants silenciosos –dos guardaespatlles policials i dos seguidors [de Puigdemont], tots ells de Catalunya–, em condueixen cap a una habitació" en un "còmode" i "anònim pis de Berlín", descriu Williams al narrar la trobada. Puigdemont diu a l'entrevista que es pot moure per Alemanya, sempre que avisi amb anterioritat les autoritats judicials, i que cada dimarts s’ha de presentar en una comissaria de Berlín.

"No soc un fugitiu. No estic vivint una vida clandestina. Soc un president. M’he de reunir amb gent, actuar, no viure a la foscor", afirma. Puigdemont indica que no vol "fer cap concessió a la tristesa" i que està "tractant aquesta situació com a provisional".

Vida quotidiana

Notícies relacionades

"No poder besar les meves filles cada nit, explicar-los contes... És impossible acostumar-se a aquesta situació. Estan espantades. Ho puc veure als seus ulls", afegeix l'expresident a la revista britànica. L'article assenyala que la seva rutina consisteix a sortir a "fer un cafè o a menjar" durant el dia, si bé la major part del temps "es queda al seu apartament i treballa". 

Puigdemont afirma que el referèndum sobre la independència d'Escòcia que es va celebrar el setembre del 2014 "va demostrar que era possible a Europa el dret a l'autodeterminació" i que el seu objectiu era "fer el que van fer els britànics i els escocesos".