DECLARACIÓ PER SANT JORDI

El 'Govern de la República' crida a la generositat per superar "el drac" de l'exili

Puigdemont tuiteja una declaració de l'Executiu cessat amb motiu de la diada de Sant Jordi

Reivindica l'"esperit de l'alegria i la generositat" dels catalans com a elements per superar "l'exili i la censura"

zentauroepp38155962 barcelona 23 04 2017  politica  diada de sant jordi   puigde180423093246

zentauroepp38155962 barcelona 23 04 2017 politica diada de sant jordi puigde180423093246

2
Es llegeix en minuts

L'autoanomenat Govern de la República ha reivindicat aquest dilluns l'esperit de l'alegria i la generositat que es viu per Sant Jordi com a elements que han permès superar "alguns dels dracs que han intentat malmetre" Catalunya com a poble, com l'exili i la censura.

En una 'Declaració del Govern de Catalunya a l'Exili amb motiu de la Diada de Sant Jordi' amb el membret del Govern de la República, tuitejat per Carles Puigdemont, els membres de l'Executiu català cessat en aplicació de l'article 155 de la Constitució insten a convertir la rosa en un símbol dels valors cívics i el llibre en un "anhel de créixer junts més poderosos i més lliures".

I afegeix que, amb aquest esperit, s'ha de disfrutar de l'olor, els colors i els somriures d'aquest dia: "Sens dubte són un ingredient imprescindible del país millor que estem construint".

Així mateix, recorda que aquest 2018 se celebren l'Any Pedrolo i l'Any Fabra al commemorar-se el 100 aniversari del naixement de Manuel de Pedrolo i el 150 aniversari del naixement de Pompeu Fabra, així com el centenari de la publicació de la seva Gramàtica catalana normativa.

Del primer destaquen que va escriure més de 120 obres de diversos gèneres i temàtiques compromeses amb les persones i el país "que el van convertir en l'autor més censurat de tot el període franquista".

De Fabra subratllen que va ser l'artífex de la "solidesa" de la llengua catalana i que va ser conseller a l'exili amb la Generalitat presidida per Josep Irla.

Diada descafeïnada pel 155

Aquest any, les celebracions oficials de Sant Jordi es veuran reduïdes per l'aplicació de l'article 155, que va comportar el cessament en ple del Govern de Puigdemont. A part de la tradicional jornada de portes obertes al Palau de la Generalitat, l'edifici oficial també acollirà un concert de carilló a les 12 i les 18 hores, i a les 19 hores se celebrarà la ballada de sardanes a la plaça de Sant Jaume.

Notícies relacionades

Els actes suspesos són el discurs institucional del president, la missa oficiada pel cardenal arquebisbe de Barcelona i la benedicció de roses.

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va argumentar divendres que s'ha decidit no celebrar aquells actes en què la Generalitat era l'"amfitriona", ja que no hi ha un president català per exercir aquest paper.