'Cas Altsasu'

Un capità de la Guàrdia Civil vincula dos dels acusats amb "l'entorn de la dissidència d'ETA"

Ha intentat acreditar que l'agressió del 2016 va ser "premeditada" i "no va ser casualitat"

Un capità de la Guàrdia Civil vincula dos dels acusats amb "l'entorn de la dissidència d'ETA"

Fernando Villar (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un capità de la Guàrdia Civil ha afirmat aquest dilluns que dos dels acusats per l'agressió d'Altsasu, Jokin Unamuno i Adur Ramírez, van estar dos mesos abans dels fets en una manifestació organitzada al municipi d'Etxarri Aranatz per "l'entorn de la dissidència d'ETA", això és, "la gent més radical dins de l'entorn abertzale". Per a la convocatòria, a través de les xarxes socials, es va utilitzar "l'anagrama d'Askatasuna".

Aquesta protesta és un dels fets amb què el capità de la Benemèrita, pertanyent a la Brigada d'Informació de Navarra, ha intentat acreditar que l'agressió a dos guàrdies civils i les seves parelles a la localitat navarresa el 15 d'octubre del 2016 va ser "premeditada" i "no va ser casualitat".

A preguntes del fiscal José Perals durant el judici que s'està celebrant a l'Audiència Nacional, el capità ha enumerat diversos d'aquests fets. En primer lloc, ha esmentat que el juny del 2016 hi va haver una jornada de portes obertes de la Guàrdia Civil a Altsasu i que membres del moviment Ospa Eguna -que pretén l'expulsió de les forces de seguretat de l'Estat del País Basc i Navarra- van distribuir "pamflets" per intentar que no se celebrés.

Un altre fet, ha explicat el guàrdia civil, va ser el dia d'Ospa Eguna, l'agost d'aquell any, per al qual Jokin Unamuno va demanar autorització a l'ajuntament. "Aquí hi va tornar ha haver un contacte entre Jokin i el tinent agredit" a l'octubre, ha ressaltat.

El tercer fet apuntat pel capità va ser la missa del 12 d'octubre, dia de la patrona de la Guàrdia Civil, només uns dies abans de l'agressió. Aquell dia, ja relatat en alguna ocasió anterior durant el judici, vuit individus es van personar a prop de la porta de l'església del convent dels Caputxins d'Altsasu per protestar i entre els assistents hi havia Unamuno i Ramírez.

El quart fet, ha afegit, es va produir a principis del setembre del 2016 amb la manifestació a Etxarri Aranatz, situat a uns 10 quilòmetres d'Altsasu, una protesta "no comunicada" i que tenia com a lema Pels presos malalts, amnistia total. Els presos en lluita, nosaltres també, segons la versió del capità.

Notícies relacionades

Aquest guàrdia civil ha explicat que aquella no va ser "la típica manifestació" a favor dels presos etarres, sinó que l'ha emmarcat en "l'entorn de la dissidència d'ETA, de la gent més radical dins de l'entorn abertzale".

La manifestació, ha remarcat, va ser "publicitada en xarxes utilitzant l'anagrama d'Askatasuna" i el capità l'ha comparat amb els assistents a la marxa que es va celebrar a Pamplona l'11 de març del 2017, que es va acabar amb disturbis i per la qual 12 joves estan imputats per delictes de terrorisme.