acusació de terrorisme al Judici d'Altsasu

Els acusats d'Altsasu neguen odiar o haver agredit la Guàrdia Civil

Coincideixen a desvincular-se del moviment Alde Hemendik, encara que sí que el coneixen

Els vuit joves s'enfronten a penes d'entre 12 i 62 anys de presó per terrorisme

Judici dels vuit acusats d’Alsasua. / VÏDEO: ATLAS / FOTO. EFE / FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

Els vuit acusats de l'agressió a Altsasu a dos guàrdies civils i les seves parelles han negat aquest dilluns en el judici que se celebra a l'Audiència que tinguin odi o animadversió a l'Institut Armat. Han assegurat, responent només als seus advocats, que no van participar en la baralla del 15 d'octubre del 2016 a la matinada. I han rebutjat que pertanyessin als moviments Ande Hemendik o Ospa Eguna -que defensen la sortida de les forces de seguretat de l'Estat del País Basc i Navarra-, malgrat que diversos han admès haver participat en algun dels seus actes.

Jokin Unamuno, Adur Ramírez i Ohian Arnanz, els tres acusats que encara estan en presó provisional, han estat els primers a prestar declaració. Unamuno ha reconegut que va ser  al bar Koxka d'Altsasu, on van passar els fets, al·legant que freqüenta el local perquè li agrada l'ambient i posa "música reggaeton". També ha admès que va intercanviar paraules amb el tinent de la Guàrdia Civil ferit per retreure-li, segons la seva versió, que li hagués posat multes de trànsit i altres per anar a una manifestació pro presos etarres no autoritzada.

Després d'emfatitzar que anava "bastant borratxo", ha apuntat que no va proferir expressions malsonants contra els guàrdies civils. Sí que ha puntualitzat que el tinent el va cridar pel seu nom i això, ha dit, el va molestar. A partir d'aquí ha asseverat que hi va haver una discussió "bastant curta" i que no volia "provocar res". Ha insistit que no va participar en la baralla.

Només un diu que no hi era 

Ramírez és l'únic que ha sostingut en el judici que no era al Koxka ni els seus voltants la nit del succés, ja se n'havia anat abans. Ha indicat que va saber els fets l'endemà per missatges i trucades que va rebre i que ell no va arribar a saber, mentre va ser al local, que hi hagués guàrdies civils. Pel que fa a la campanya Ospa Eguna, ha admès que la coneixe per ser un "moviment popular".

Per a Unamuno i Ramírez la fiscalia demana 50 anys de presó per quatre delictes de lesions terroristes, però per al tercer a declarar, Ohian Arnanz, el ministeri públic sol·licita 62 anys i mig a l'afegir amenaces terroristes. Arnanz sí que reconeix que va era al bar, però nega que conegui les víctimes ni la resta d'acusats.

Persones "pacífiques"

Notícies relacionades

Jon Ander Cob i Julen Goicoechea, per als quals es demana 50 anys de presó, han declarat que són "amics de la infància", que van arribar per separat al bar i es van trobar allà, on es van fer una foto. Han mantingut no haver tingut incidents amb la Benemèrita per ser"pacífics". Sí que han confirmat que van esborrar els seus whatsaps per guanyar espai.

Goicoechea ha recalcat que és "molt conegut" al Koxka i que el freqüenta per "ballar, riure amb amics o intentar lligar", i que és un bar "força conflictiu", però ha insistit que la nit dels fets no hi va veure baralles, però sí un tumult". Aratz Urrizola, que es pot enfrontar a 50 anys, ha negat els fets. Iñaki Abad, per la seva banda, ha admès que coneixia el tinent de la guàrdia civil i la seva nòvia, amb qui ha dit que té un "tracte normal". L'última a declarar ha sigut Ainara Urquijo, acusada d'amenaces terroristes i per a la qual es demanen 12 anys i mig. Segons la seva versió, no va arribar a entrar al bar i quan va estar a prop ja havien detingut Unamuno. I el tinent ja era a l'hospital.