CAUSA PER MALVERSACIÓ DE FONS

Rivera demanarà dimissions al Govern si es demostra que hi va haver malversació l'1-O

Ciutadans demana la compareixença urgent de Montoro al Congrés

L'Executiu central considera que amb el requeriment de Llarena Hisenda té l'oportunitat d'aportar documentació

El líder de Ciutadans creu que el Govern haurà d’assumir ’responsabilitats’ si es demostra que Mariano Rajoy i el ministre d’Hisenda van mentir al dir que no s’havia destinat ’ni un euro’ al referèndum de l’1-O. / EFE VÍDEOS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

El president de CiutadansAlbert Rivera, ha amenaçat aquest dijous amb demanar dimissions si finalment es demostra que, tal com assegura un informe de la Guàrdia Civil, es va usar diner públic per a l'organització i celebració del referèndum independentista de l'1 d'octubre. Segons el seu parer, aquesta demostració significaria que tant el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, com el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "van mentir" a l'assegurar que no va passar. Rivera ha considerat "molt preocupant" que el magistrat del Tribunal Suprem que instrueix la causa del procés, Pablo Llarena, hagi demanat a Montoro que li expliqui en què es basa.

"En aquest moment, el que ens preguntem molts espanyols és qui té raó, la Guàrdia Civil o Montoro, i jo tinc la meva opinió. Crec que la Guàrdia Civil ha reunit informació, el jutge està demanant informació i Montoro i Rajoy podrien haver mentit als espanyols en un cas tan important", ha subratllat.

El seu partit també ha demanat la compareixença urgent al Congrés del ministre. El secretari general del grup parlamentari de Cs, Miguel Gutiérrez, ha registrat a primera hora del dia la sol·licitud perquè Montoro comparegui davant la Comissió del ram.

Oportunitat per al Govern

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en canvi, ha considerat que el requeriment de Llarena a Montoro perquè aporti les proves que li permeten dir que no es va usar un euro públic en l'1-O suposa una oportunitat per aportar la documentació que disposi del procés. "La cosa bona" és que el ministeri podrà posar a disposició de la justícia tota la documentació que tingui "com a conseqüència del treball d'aquests anys", ha dit la vicepresidenta. 

De la mateixa manera, el secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, ha manifestat que l'1-O hi va poder haver "un altre tipus de malversació" que no fos una despesa directa o algun tipus de manipulació o falsificació de factures. L'home fort del Govern de Rajoy a Catalunya en aplicació de l'article 155 ha admès que es pot entregar una factura sota el concepte de "serveis postals", per exemple, i després "derivar-la i manipular-la" per dedicar els diners a un altre tipus de serveis.

En els últims dies, el ministre Cristóbal Montoro ha afirmatCristóbal Montoro que no s'han gastat fons públics ni en la compra d'urnes per al referèndum català ni en la manutenció de Carles Puigdemont, que va estar des de finals d'octubre a Brussel·les i ara es troba a Berlín.  Ara, el magistrat demana a Montoro perquè expliqui per què nega la malversació.

El PSOE demana calma

Des del PSOE, la seva portaveu al Congrés dels Diputats, Margarita Robles, no veu "adequat" citar a la Cambra Montoro i ha defensat que la justícia requereix "tranquil·litat i calma" i, sobretot, "molt respecte" per part dels polítics, i ha acusat els d'Albert Rivera d'intentar "utilitzar políticament" determinades actuacions que, segons el seu parer, hauran de ser valorades "només i exclusivament pels tribunals".

Per últim, l'acusació popular, que exerceix el partit VOX, demanarà que el ministre testifiqui davant el tribunal si les seves explicacions al jutge sobre la seva negació que hi hagi hagut malversació per pagar l'1-O no els satisfan.

Reclamacions catalanes

Per la seva part, el PDECat espera que el jutge enviï a Alemanya la informació que li faci arribar Montoro, i amb això creuen que s'evitaria la possible extradició de Puigdemont per malversació. Als passadissos del Congrés, el portaveu econòmic del PDECat, Ferran Bel, ha defensat com a "correcte" el requeriment, encara que considera"inèdit" que fins ara no se li hagi demanat cap informe, tenint en compte que el seu Ministeri està des del setembre a càrrec de les finances de la Generalitat de Catalunya.

Notícies relacionades

"Ens sembla estrany que s'hagi trigat tant", ha subratllat Bel, que, no obstant, s'ha mostrat "segur" que si Montoro diu que no s'ha destinat diner públic a la consulta il·legal de l'1 d'octubre "no ho fa de forma gratuïta". "Segur que no es va fer cap pagament del qual no tingués coneixement el ministre Montoro", sosté.

Així mateix, el diputat d'ERC al Parlament Ernest Maragall ha replicat que és l'evidència que existeix una "causa general" contra l'independentisme que no té cap base legal. "L'Estat està encegat per la ràbia i la frustració, i el món ho sap. La justícia s'ha convertit en venjança", ha dit Maragall, que ha assegurat que l'1 d'octubre és la data que millor defineix Catalunya ja que va evidenciar que és un subjecte polític amb el dret de votar sobre el seu futur.