Alsasua: ¿Terrorisme o baralla de bar?

Una manifestació, recolzada per l'Executiu i el Parlament navarrès, recorrerà la localitat aquest dissabte per protestar per la situació dels processats

L'Audiència Nacional considera que l'agressió a dos guàrdies civils encaixa en el delicte de terrorisme, però la majoria dels partits parlen de "desproporció"

zentauroepp36281945 gra102  alsasua  navarra   14 11 2016   pancarta colocada ju161125111235

zentauroepp36281945 gra102 alsasua navarra 14 11 2016 pancarta colocada ju161125111235 / Jesus Diges

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Alsasua (Navarra) acollirà avui una manifestació per denunciar la situació en què es troben els nou imputats pels incidents registrats a la localitat el 15 d’octubre, en els quals van ser agredits dos guàrdies civils i les seves parelles. Set joves s’enfronten a 15 anys de presó per un delicte de terrorisme, qualificació que és titllada de «desproporcionada» pel Parlament navarrès, l’Executiu foral, desenes d’alcaldes de la zona i partits com Podem, PNB i Sortu. Totes aquestes institucions seran presents en la marxa, cosa que suposa una situació incomprensible per al Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme del País Basc, que opina que equival a aplaudir els agressors.

La versió més repetida al poble és que el que va passar va ser una baralla, a les cinc del matí en un bar, sense ocultar que diversos dels joves empresonats són ferms partidaris que les forces de seguretat de l’Estat abandonin Navarra. No obstant, les dues parelles agredides sostenen que es va produir «un linxament» organitzat, en el qual van ser insultats i agredits «amb cops de puny i puntadesde peu» per 40 o 50 persones, mentre disfrutaven del seu temps lliure.

Com a conseqüència de les agressions, el tinent, de 25 anys, procedent de València i destinat a Alsasua des del mes d’agost del 2015, va haver de ser operat per la fractura soferta en un turmell, mentre que el seu company, un sergent de 35 anys originari de Còrdova i amb plaça a la localitat navarresa des de fa menys d’un mes, i les parelles de tots dos, van patir contusions lleus.

NOU ENCAUSATS

La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, que en poc més d’una setmana va processar els nou dels joves d’entre 19 i 24 anys, els atribueix un delicte de terrorisme en concurs ideal de lesions, atemptat i odi. Set d’ells són a la presó, mentre que dos més estan en llibertat amb l’obligació de comparèixer al jutjat dues vegades per setmana.

En l’acte, la jutge emmarca l’agressió en les «rutines de fustigament» a l’institut armat que protagonitza el col·lectiu Ospa Mugimendua, al qual pertanyen alguns dels detinguts. I assegura que tots ells coneixien amb anterioritat la condició de guàrdies civils del tinent i el sergent, i per aquest motiu arriba a la conclusió que aquesta és «únicament i exclusivament» la causa per la qual van ser insultats i pegats.

D’altra banda, representants d’Ospa Mugimendua asseguren que van ser els agents els que «van començar provocant, empenyent i amb fortes amenaces com ‘Et mataré’ o ‘Et fotré un tret entre cella i cella’. Després van fer una demostració de violència i va venir tota la resta».

Notícies relacionades

En els últims dies hi ha hagut protestes a Alsasua, un municipi de gairebé 8.000 habitants governat per Geroa Bai, coalició que engloba el PNB, Atarrabia Taldea i l’associació Zabaltzen. Molts veïns lamenten que el nom del poble hagi quedat tacat per aquesta polèmica, i sortiran al carrer avui a denunciar-ho.

Els que defensen que s’han «sobredimensionat» les agressions citen els informes de la Guàrdia Civil i la Policia Foral navarresa, que constaten que no hi va haver linxament o pallissa organitzada. Tot i això, sí que es considera en aquests documents que existeixen indicis d’un possible delicte d’odi, castigat amb una pena de presó d’un a quatre anys i multa de sis a 12 mesos, que s’afegiria als delictes d’atemptat a l’autoritat i lesions.