LA INVESTIGACIÓ INTERNA

La Universitat Rei Joan Carles examinarà els comptes del director del màster de Cifuentes

Dimiteix la mà dreta del catedràtic Álvarez Conde, a qui s'investiga per les irregularitats

La policia interroga les professores les firmes de les quals van ser incloses en l'acta d'avaluació falsificada

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Per encàrrec del rector de la Universitat Rei Joan Carles (URJC), Javier Ramos, la comissió d’investigació oberta a la institució farà un examen comptable de les activitats de l’Institut de Dret Públic (IDP), que governa des de la seva creació, el 2005, Enrique Álvarez Conde. Aquest catedràtic de Dret Constitucional va dirigir el màster de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes

L’IDP és un ens autònom en la seva denominació; i també en els seus comptes, relaten a EL PERIÓDICO fonts acadèmiques de la URJC. L’institut destacava entre els organismes adscrits a la universitat per la seva capacitat de captar fons. 

El que professors de l’àrea de Ciències Jurídiques de la URJC titllen d’«afany comercial» va portar Álvarez Conde a organitzar cursos cada vegada més allunyats de l’especialitat de l’institut. En el curs 2014/2015 i en el següent va impartir «un màster en teràpia sexual i de parella», un altre en «sexologia i gènere» i un curs per a «títol superior universitari en detectiu privat».

Les matrícules tenien preus d’entre 1.500 i 9.000 euros. Les mateixes fonts relaten com, en la gerència de la universitat, sovintejaven cada any les queixes per l’escàs rigor comptable i la pèrdua de documentació de l’institut.

  

Als membres del consell assessor no se'ls preguntava: se'ls inscrivia directament, encara que després no participessin en les seves reunions

  Aquest rigor tenia la inscripció de professors com a membres del seu Consell Acadèmic. L’IDP llueix un llistat de 78 docents. «Als de la URJC no se’ns preguntava; directament se’ns hi posava, però no participàvem mai en reunions d’aquest consell», diu un dels seus integrants.

Ahir va dimitir la subdirectora de l’IDP, l’especialista en lleis d’igualtat de gènere Laura Nuño, i va explicar que se sentia enganyada. La seva dimissió es produïa al mateix temps que la comissió d’investigació de la URJC reprenia la seva feina, amb dos convidats externs enviats per la Conferència de Rectors. Des que la universitat va enviar dades sobre el màster de Cifuentes a la fiscalia, la comissió exclou de la seva investigació aquest màster, però no la resta d’activitat de l’IDP.

Notícies relacionades

També ahir, la Policia va començar una ronda de preses de declaracions entre les professores els noms de les quals apareixen a l’acta falsificada d’avaluació d’un Treball Final de Màster de Cristinta Cifuentes, segons va informar el digital  El Confidencial.

AMENACES GRAVADES

La Fiscalia de Móstoles ha demanat a la policia que interrogui, a més a més d’Álvarez Conde, les seves tres subordinades, les professores Alicia López de los Mozos, Clara Souto i Cecilia Rosado, suposades integrants d’un tribunal que no es va reunir i l’acta del qual es va falsificar. Una d’elles, segons va publicar El Diario, va assegurar als agents que la interrogaven que té gravades amenaces d’Álvarez Conde perquè estampés la seva firma a l’acta.