Aguirre i González tiren pilotes fora i neguen conèixer el finançament il·legal del PP

La lideressa es mofa de la polèmica de Cifuentes en un dura trobada amb Rufián

González afirma que Lapuerta tenia "especial interès" en les adjudicacions de Madrid

zentauroepp42863821 madrid  10 04 18  ignacio gonzalez expresidente de la comuni180410102534

zentauroepp42863821 madrid 10 04 18 ignacio gonzalez expresidente de la comuni180410102534 / JOS LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Només sé que no sé res. Aquesta màxima va servir una altra vegada ahir a Ignacio González i Esperanza Aguirre per salvar-se a si mateixos i al seu partit de les greus acusacions que s’indaguen als tribunals i que la comissió d’investigació del Congrés sobre la presumpta caixa b del PP intenta dirimir per determinar les responsabilitats polítiques. Igual que va fer Cristina Cifuentes fa tres setmanes, un dia abans que saltés la polèmica sobre el seu màster, els dos exdirigents madrilenys van argumentar que, com a alts càrrecs institucionals o del PP regional, no van conèixer els aspectes de la tresoreria ni com es van finançar les campanyes.

Això sí, Aguirre va reiterar que ella va dimitir per la seva responsabilitat in vigilando, no com altres, va deixar caure, perquè «a Espanya resistir és el que es porta», en una referència implícita a la seva successora, del presumpte màster de la qual es va mofar en una dura topada amb Gabriel Rufián, a qui va recordar que als detinguts del CDR se’ls acusa de «terrorisme». En aquest moment, el diputat d’ERC va elevar el to fins al punt que el president de la comissió, Pedro Quevedo (Nova Canàries), li va demanar que deixés de «muntar el pollastre» i se cenyís a les preguntes sobre corrupció. Dins d’aquest límit, Rufián va dir que «ningú es creu» que Aguirre fos una «damisel·la entre gàngsters» que no «sabia res». «Sort que no he fet un màster», va respondre l’al·ludida, en referència un altre cop a Cifuentes.

Fundescam va pagar enquestes

Fidel al seu estil, Aguirre va ser ferma en les seves afirmacions i va intentar desempallegar-se dels interrogatoris amb humor o traient a col·lació escàndols d’altres. Això sí, va reconèixer que la Fundació Fundescam, que investiga si va ser utilitzada pel PP per falsificar factures, va pagar enquestes, fet per a ella gens «desbaratat» perquè els sondejos no són «despeses electorals». En aquest context, va atribuir a una estratègia de defensa que Francisco Granados l’acusés davant el jutge de la Púnica de conèixer el finançament il·legal. I, davant les revelacions de la seva excap de premsa Isabel Gallego que es van pagar amb diners del Canal de Isabel II feines a favor de la reputació on line, va asseverar que en la seva persona «no es va gastar ni un cèntim» ja que el primer treball va ser  després de la seva dimissió.

L’expresidenta de Madrid es va mostrar contrària a la presó provisional que han patit els seus delfins, González i Granados, i va confessar que li agradaria que fossin exculpats. No es va trobar, de tota manera, amb el primer, a l’arribar premeditadament tard a la comissió que el seu successor va abandonar poc abans després de tirar pilotes fora i deixar en l’aire una única confessió, si bé rebaixada, sobre el que al seu dia va relatar davant el jutge.

Notícies relacionades

González va admetre que l’extresorer del PP Álvaro Lapuerta tenia «especial interès» a conèixer la «gestió ordinària» de la Comunitat de Madrid «pel que fa a contractació i desenvolupaments urbanístics». Això sí, va negar que les adjudicacions sota el seu mandat estiguessin basades «en cap intervenció o pressió» per part de la direcció del PP, ja que va comentar l’«estrany» comportament amb Aguirre i van concloure que només respondrien els dubtes de l’extresorer però «res més». La lideressa, però, va manifestar a continuació no recordar aquesta xerrada.

El xantatge, un "acudit"

Pel que fa a la resta, González va usar la compareixença per defensar la seva innocència i la del seu partit. Així, va rebaixar a «acudit» i «conversa de cafè» la xerrada amb Eduardo Zaplana, que consta en la investigació dels casos Lezo i dels papers de Bárcenas, en la qual tots dos comenten que es va intentar fer xantatge a Mariano Rajoy amb una gravació d’un empresari que confessava el pagament de comissions. Segons González, ell «no va conèixer» cap tipus de finançament il·legal ni va saber del cert l’intent de xantatge; sols es va limitar «a comentar [amb Zaplana] el que havia sentit».