CAIXA B DEL PP

Dos testimonis expliquen al jutge la "guerra de tresoreries" del PP

L'exdelegat del Govern de Ceuta assegura que Lapuerta va amenaçar González per controlar les adjudicacions

L'exalcalde de Majadahonda assegura que la seva caiguda en desgràcia va ser per no adjudicar a qui li va dir el tresorer del partit

jlr29783

jlr29783

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Semblava que la causa oberta amb els papers de l'extresorer del PP Luis Bárcenas -en què es va descobrir que el partit de Mariano Rajoy s'hauria finançat durant almenys 18 anys d'una caixa b- estava a punt per ser jutjada, però estirant el fil d'altres escàndols de corrupció està agafant un altre caire. Aquest dimarts dos testimonis, un imputat en el cas Lezo i l'altre en la Gürtel, han descrit davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata la "guerra de tresoreries" que hi va haver en el si de la formació en els anys en què va perdre el Govern d'Espanya, quan, segons aquests testimonis, es va convertir en objectiu prioritari a Génova controlar l'adjudicació d'obra pública de les comunitats autònomes que seguien en mans del PP.

L'imputat en el cas Lezo és Luis Vicente Moro, que va ser delegat del Govern a Ceuta i que es va definir davant el jutge com a amic de l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González "fins fa un temps". Amb ell és amb qui aquest parla al seu despatx de tots els temes possibles, segons va quedar reflectit a les escoltes del cas. Segons fonts jurídiques, Moro va ratificar la declaració que al seu dia va prestar l'exdirigent popular utilitzant l'expressió "guerra de tresoreries", per descriure la pressió exercida pel llavors tresorer del partit, Álvaro Lapuerta, sobre González per controlar les adjudicacions madrilenyes. Al jutge li va interessar aquest punt i va preguntar si amb "guerra" volia dir si un volia fer fora l'altre; l'expolític va matisar que potser era una "guerra de conselleries". 

Mediació d'Aguirre

Moro va explicar que Lapuerta, que es va salvar del judici de la primera època de la Gürtel per demència sobrevinguda, va arribar fins i tot a amenaçar González amb una placa de comissari que tenia per imposar-se i aconseguir controlar des de Génova (carrer on hi ha la seu nacional del partit) les adjudicacions dependents de la Comunitat de Madrid. Segons el testimoni, González li va explicar la situació a la "presidenta madrilenya", Esperanza Aguirre, que va mediar entre tots dos.

En aquesta línia, també va declarar l'exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega, jutjat en la primera època de la Gürtel, que està pendent de sentència. Segons va explicar, el motiu pel qual va caure en desgràcia al partit va ser per no adjudicar a Licuas i a Coarsa, com li havia demanat Lapuerta. La seva versió va ser molt similar a la que va oferir en el judici de la Gürtel, quan va dir que va coincidir en un restaurant amb Lapuerta i l'exdiputada madrilenya Carmen Rodríguez Flores, que li va recriminar no haver-la adjudicat a qui ho hauria d'haver fet. L'acusació que exerceix Izquierda Unida sol·licitarà la citació d'aquesta última pel coneixement que podia tenir sobre l'obra pública madrilenya.

Contractes a joves

Notícies relacionades

Moro, que va treballar durant dos anys entre el 2006 i el 2008 a Constructora Hispánica, una de les empreses que apareixia com a donant del PP, va declarar davant el jutge que aquesta societat contractava persones joves del partit com a contraprestació per proporcionar-los una sortida professional. L'expresident de Constructora Hispánica Alfonso García Pozuelo mantenia una excel·lent relació amb Lapuerta i amb l'exministre del PP Francisco Álvarez Cascos, segons va declarar Moro davant el jutge.

L'exdelegat del Govern de Ceuta va dir que a l'empresa es rumorejava que es treballava amb diner negre i que després ha pogut deduir que una part es va dirigir a finançar el PP.