LA CRISI A LA COMUNITAT DE MADRID

El PP abona la teoria de la conspiració socialista per salvar Cifuentes 'in extremis'

La presidenta exigeix explicacions sobre el suposat professor militant del PSOE que va filtrar les seves dades

El portaveu del govern madrileny suggereix que Sánchez i Gabilondo passaran per la comissió

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

El PP està fent un últim intent de salvar in extremis Cristina Cifuentes apostant per una estratègia ja aplicada amb èxit pels populars en algunes de les seves crisis més sonades en els últims anys: girar la truita política i intentar posar el focus en el possible origen de la informació, en aquest cas sobre el polèmic màster, i no sobre el diluvi d'irregularitats que s'han conegut sobre aquest. Després que El Mundo hagi publicat aquest diumenge que ha sigut un professor, militant del PSOE i "ressentit" amb els conservadors qui ha destapat el cas que afecta la presidenta madrilenya, la mateixa Cifuentes i el seu número dos, Ángel Garrido, han sortit immediatament a la palestra a abonar la teoria de la conspiració socialista i a exigir explicacions urgents a Pedro Sánchez Ángel Gabilondo.

La dirigent madrilenya no ha volgut perdre ni un minut a desplegar el pla de defensa. Abans que s'iniciés l'última sessió del conclave que el PP ha celebrat a Sevilla, i que ella ha protagonitzat sense cap dubte, ha tornat a convocar els periodistes. "Jo em vaig matricular, vaig pagar, vaig cursar, vaig obtenir el meu màster i així ho puc demostrar", ha repetit en primer lloc, com ha fet aquesta setmana. Però després s'ha esforçat a centrar-se en la novetat de la jornada: "Hem conegut unes informacions molt preocupants respecte a aquest assumpte i si no els importa [es referia a la premsa] el portaveu del meu govern, Ángel Garrido, farà algunes declaracions sobre aquestes… Jo estic tranquil·la. No he deixat d'estar-ho mai. Quan un té la veritat, tot i ser una situació molt desagradable, personalment molt dura, s'està tranquil·la. Confio en la justícia, i que sapiguem què va passar realment", ha subratllat.

Després de Cifuentes, ha arribat el torn declaratiu de Garrido. I l'artilleria pesant per al contraatac. El portaveu de Madrid ha qualificat de "molt preocupant" que s'hagi difós que un professor de la Universitat Rei Joan Carles (URJC) va tenir "durant mesos" accés a les dades acadèmiques de la presidenta regional, fet que "pot ser delictiu". "I el que és més preocupant: que dirigents socialistes coneixien aquest presumpte delicte i no van dir res -ha al·legat-. Demano una explicació urgent i amb caràcter immediat a dues persones. A Gabilondo i a Sánchez".

Un caràcter de "psicòpata"

Segons el portaveu de la Comunitat, és urgent que Gabilondo aclareixi si va tenir o no coneixement d'aquests "fets delictius" i no va moure ni un dit i si el líder del PSOE, Pedro Sánchez o ell van saber o es van reunir amb l'esmentat docent, que, segons sembla, es fa dir Professor P. i que segons l'entorn de Cifuentes té característiques de "psicòpata". "Fins a tal punt arribava l'obsessió d'aquest senyor, militant del PSOE, que tenia la paret del despatx empaperada a la manera dels psicòpates, amb arbres de les decisions sobre els passos que s'havien de fer en aquesta trama contra Cristina Cifuentes. Han de donar explicacions urgents tant el senyor Gabilondo com el senyor Sánchez", ha afirmat.

Per últim, ha assenyalat que la presidenta en aquests moments manté "oberta totes les possibilitats" d'emprendre noves accions legals i que s'hauran de donar moltes explicacions (cert, tots, perquè el cas del màster ja està en mans de la Fiscalia) sobre com un militant socialista va poder tenir accés a dades protegides d'una alumna. Llavors se li ha preguntat si a partir d'aquí s'atrevia a afirmar que totes les informacions al voltant d'irregularitats del màster de la seva cap eren o no falses. 

Notícies relacionades

No ha respost directament, però ha recorregut a un camí que, sens dubte, serà utilitzat de forma generalitzada pels populars en els pròxims dies. El de sembrar el dubte: "Si algú amb un carnet del PSOE té accés als registres informàtics de la Universitat de manera il·lícita, pot haver fet qualsevol cosa. Introduir, modificar, canviar, esborrar... pot haver fet qualsevol cosa. Són ells els que ho han d'aclarir. Però si ell diu que es va reunir amb dirigents socialistes, doncs que donin la cara Gabiliondo i Sánchez. Que donin la cara", ha rematat. Els conservadors ja adverteixen que si s'obre una comissió d'investigació, no es descarta que el testimoni d'aquests dirigents socialistes també sigui requerit.