RESTAURACIÓ

Collboni s’obre a revisar el model de xiringuitos

La regidora Raquel Gil defensa les condicions actuals davant la insistència de l’oposició per prioritzar la qualitat de l’oferta.

El gremi defensa que BCN «mereix apostar per platges de qualitat» i empreses solvents

Collboni s’obre a revisar el model de xiringuitos
2
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El govern socialista de Jaume Collboni s’obre al diàleg amb els grups municipals i els agents implicats per revisar el model de xiringuitos a les platges de Barcelona i fer-lo "més accessible". En el ple de l’Ajuntament d’ahir es va posicionar a favor de la proposició de Junts que demana promoure un canvi en les regles del joc que es fan servir per triar els bars i restaurants que ocupen els xiringuitos de les platges. Volen que es prioritzi la qualitat de l’oferta i no l’aportació econòmica. La iniciativa va aconseguir renre el suport de tots els grups, excepte l’abstenció dels Comuns.

Les 11 llicències dels xiringuitos de les platges de Barcelona més tres llocs només de lloguer de gandules acabaran aquest estiu, fet que implica un nou concurs públic per a les concessions a partir del 2026. El compte enrere ha reobert el debat sobre la seva explotació, com va avançar aquest diari. En l’última adjudicació, el 2022 els preus es van enfilar en algunes platges, amb fins a 835.000 euros per temporada a la de Sant Miquel. Llavors els contractes van ser de dos anys més dues pròrrogues d’un any que ara acaben.

Malgrat la llum verda al canvi, la regidora de Comerç, Raquel Gil, va defensar les condicions vigents. "Un 15% de la valoració dels plecs és la part econòmica i el cànon amb el qual surten els xiringuitos són de 40.0000 euros", va recordar. Reconeix que "s’arriba a quantitats molt superiors, però tenen més a veure amb pràctiques empresarials que no pas amb la manera com estan redactats els plecs". També va avisar que es tracta de xiringuitos i no pas de restaurants". "I algunes de les peticions que fan els restauradors no són compatibles".

Va remarcar la importància de mantenir espais de diàleg amb tots els grups i actors implicats, i va assenyalar que a Parcs i Jardins ja han mantingut converses amb aquests actors. "Investigarem quina és la fórmula per tenir trobades amb la resta de grups per posar en comú i fer un model més accessible", va insistir Gil. "Escoltarem amb molt de gust les propostes de tothom".

Acabar amb la "subhasta"

Notícies relacionades

Fa anys que el sector clama per un sistema que acabi amb la fórmula de "subhasta". Per això, Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona –que va trobar suport en els grups de l’oposició–, va destacar poc després que aquest primer acord municipal comporta "la imposició de la raó i el sentit comú".

Considera que "el model enquistat és nefast per a tothom". En canvi, manté que "Barcelona mereix apostar per platges de qualitat, empresaris solvents que no es vegin escanyats per preus impossibles i optar per models equilibrats i operadors solvents". La patronal confia a "superar l’etapa de l’especulació i la desconfiança per obrir-ne una altra de cooperació, solvència i qualitat". Però reclama que "les paraules es converteixin en fets".

Temes:

Platges