REVISTA DE PREMSA INTERNACIONAL

'The New York Times' demana a Alemanya un "gest conciliador" amb Catalunya per calmar "la confrontació"

Rajoy "no ha fet cap acció real per entendre que una part tan significativa de catalans volen la independència", diu el britànic 'The Times'

Diversos mitjans de referència al país germànic també protesten

zentauroepp42666494 delegacion gobierno180325181436

zentauroepp42666494 delegacion gobierno180325181436 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

The New York Times considera que Espanya tracta el procés català com un "assumpte criminal" però que la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya "empeny la pugna sobre la independència a una arena política molt més gran i diferent ". Al seu editorial d'aquest dimecres, el rotatiu nord-americà demana a Berlín un "gest conciliador" amb Catalunya per "calmar una confrontació que ha anat massa lluny".

Segons la seva opinió, "els països europeus fan bé de no donar suport a l'independentisme", però si les autoritats germàniques recolzen Madrid avalant la versió de la traïció independentista, donarà al moviment "una autoritat moral no justificada". "Un gest conciliador amb Catalunya contribuiria a calmar una confrontació que ha anat massa lluny", recalca.

També The Times des del Regne Unit critica al seu editorial la "mà dura" de Rajoy per "empresonar" els líders independentistes, cosa que "entrega autoritat moral a una causa indigna". De fet, arriba a dir que les actuacions de la Moncloa tenen un "aparent desig d'empitjorar una situació que ja és difícil".

La "por existencial" de Madrid amb els secessionismes "no és excusa per tractar un moviment independentista pacífic, una mica caòtic, com si fos un perillós exèrcit rebel", diu el diari britànic, abans de dir que Rajoy “no ha fet cap acció real per entendre que una part tan significativa de catalans volen la independència".

Veus crítiques a Alemanya

Des de terres germàniques, el copropietari de Der Spiegel,Der Spiegel Jakob Augstein, arriba a demanar fins i tot "asil per a Puigdemont" i reclama a Alemanya "no recolzar la justícia polititzada" d'Espanya i "no extradir-lo". La seva detenció "és una vergonya per a Espanya, per a Europa i per a Alemanya", acaba, una opinió compartida pel cap d'opinió del diari, Heribert Prantl, que creu que Alemanya no ha de ser "l'esbirro" de Madrid.

"Puigdemont és un rebel en el sentit polític de la paraula, però no en el seu significat criminal. No va organitzar cap aixecament violent, no va planejar cap acció militar, no va provocar una guerra civil ", diu Martin Dahm, des de la tribuna de Berliner Zeitung. Berliner Zeitung  

Notícies relacionades

Per la seva part, el cap d'opinió de Die Welt, Torsten Krauel, creu que l'extradició és "probable", però que una vegada s'executi, "els polítics han de tornar a actuar urgentment". En aquest context recorda que Alemanya i la Unió Europea ja han fet de mediadors en "qüestions nacionals", com a Xipre i Estònia.

Més dur, des de l'Abendblatt,Abendblatt Ralph Schulze diu que l'extradició "és inevitable". "No és un delicte desitjar la independència de Catalunya, però sempre s'ha de fer per vies legals".