LA COMPLICADA INVESTIDURA

JxCat i ERC reivindiquen Puigdemont però ja busquen un pla d

Els independentistes defensen el seu dret a ser president en un ple simbòlic

Torrent esquiva de moment la pressió perquè provoqui el xoc amb l'Estat

zentauroepp42699712 pla general de la votaci del parlament el 28 de mar de 201180328135950 / Elisenda Rosanas

zentauroepp42699712 pla general de la votaci  del parlament el 28 de mar  de 201180328135950
zentauroepp42698354 arrimadas bertran180328132305
zentauroepp42699497 iceta bertran180328134159
zentauroepp42698573 albiol bertran180328120047
zentauroepp42698532 diputats independentistes amb samarretes a favor de l allibe180328123336
zentauroepp42698120 torrent bertran180328123300
zentauroepp42699604 graf1916  barcelona  28 03 2018   el presidente del parlamen180328134213
zentauroepp42698127 graf1804  barcelona  espa a   28 03 2018   el l der de jxcat180328103654

/

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Sense comprometre's a transformar les proclames en realitat, el Parlament ha aprovat aquest dimecres una proposta genèrica per reconèixer el dret de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull a convertir-se en presidents de la Generalitat, i una altra per defensar que s'alliberi els polítics catalans que estan presos. Però, mentrestant, els partits independentistes fa dies que busquen un pla d que permeti recuperar l'autogovern.

El ple d'aquest dimecres, convocat en principi per a tot el contrari, ha servit per constatar la divisió de l'independentisme. La CUP ha reclamat que es passi de les paraules als fets, i que es convoqui una sessió efectiva per investir Puigdemont. Els partits sobiranistes majoritaris, però, són conscients de la dificultat de portar a terme aquests plans i, abans d'agafar-se uns dies de vacances, han aprofitat la jornada per als últims contactes informals.

Fonts coneixedores de les negociacions adverteixen que és probable que l'acord no arribi ben aviat. Si no l'aconsegueixen abans del 22 de maig, es repetiran les eleccions catalanes. Els que tenen més números de ser el pròxim president, si s'imposa la idea d'acabar amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, segueixen sent Elsa Artadi i l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona. L'opció de Quim Torra, també diputat de Junts per Catalunya, no és en principi del gust del PDECat.

Per ara, la CUP i una part de JxCat demanen intentar investir Puigdemont, tot i saber que no seria una investidura efectiva, tret que anés acompanyada de mesures de força que en aquest moment semblen molt llunyanes. Encara més quan el Tribunal Constitucional ha dictat unes mesures cautelars que exigeixen que el candidat a president sigui present a la Cambra durant la sessió.

ERC és més prudent. La decisió final l'hauria de prendre el president del Parlament, el republicà Roger Torrent, i és més que probable que, si intentés una investidura expressament prohibida, el pes de la llei caigués sobre ell i la resta de membres de la Mesa de la Cambra. Per això, ERC exigeix que es formi com més aviat millor un Govern efectiu que pugui girar full de la intervenció de la Generalitat. 

De moment, Torrent ja ha deixat aquest dimecres a la nevera una primera sol·licitud de Puigdemont: JxCat ha demanat a la Mesa que li permetés delegar el vot, però l'assumpte no es tractarà fins al pròxim ple. El president de la Cambra s'ha tret la pressió ara del damunt, però sap que seguirà estant en el focus. La nova presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ja ha demanat també que el Parlament faci "un acte de sobirania" i convoqui un ple per investir Puigdemont

Petició de ple d'investidura

Però aquest dimecres ha sigut la CUP qui més ha collat Torrent. "Demanem ja un ple per investir Puigdemont. Assumirem totes les conseqüències que faci falta", ha dit Carles Riera en nom d'una formació que, de moment, i a diferència de JxCat i ERC, no té cap representant entre reixes.

Les intervencions de JxCat i ERC han sigut més retòriques. La representant de la candidatura de Puigdemont, Gemma Geis, ha recordat que els independentistes han intentat presentar tres candidats a president -Puigdemont, Sànchez i Turull-, però cap ha tirat endavant per la "conculcació dels seus drets polítics". I, sense comprometre's amb cap data concreta, Geis ha afegit: "No renunciarem a la investidura de Puigdemont, farem el possible per defensar la seva legitimitat per ser 'president'".

Notícies relacionades

ERC, en la línia de les últimes setmanes -que busca ampliar els marges del conflicte-, ha defensat que la "persecució" de l'Estat no és només contra els sobiranistes. "Han prohibit llibres, cançons, protestes al carrer a Múrcia... Ningú està segur en aquest Estat. Estem en una situació d'emergència nacional", ha dit la diputada Anna Caula. 

Els comuns recolzen l'alliberament dels presos

Els partits no independentistes també han utilitzat tons molt diferents. Mentre que Catalunya en Comú fins i tot votava a favor de l'alliberament dels presos -però en contra de "garantir els drets" de Puigdemont i Sànchez a sotmetre's a la investidura-, Ciutadans subratllava les "falsedats i barbaritats" de les propostes de JxCat, ERC i la CUP. Inés Arrimadas ha assegurat que no és cert que l'ONU hagi aprovat una resolució a favor dels drets de Jordi Sànchez. "Només és una admissió a tràmit", ha recordat, en consonància amb el portaveu del PSC, Ferran Pedret. La líder de Cs també ha afirmat, que, en contra del que opinen els independentistes, Espanya "no és un país dictatorial".