TENSIÓ AL CARRER

Almenys 9 detinguts i 98 ferits en les protestes per la detenció de Puigdemont

La protesta de les CDR davant la Delegació del Govern acaba en disturbis i càrregues dels mossos

La manifestació convocada per l'ANC i Òmnium reuneix 55.000 persones i transcorre sense incidents

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Toni Sust

Més de 55.000 persones han participat aquest diumenge en manifestacions i talls de carreteres en protestes convocades després que es conegués la detenció de l'expresident Carles Puigdemont a Alemanya.

A Barcelona, dos actes han centralitzat la reacció a la notícia: la concentració al voltant de la delegació del Govern a Catalunya, convocada pels Comitès en Defensa de la República (CDR), i la marxa a què han cridat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural que, després d'aturar-se davant l'oficina de la Comissió Europea a la capital catalana, s'ha dirigit al consolat alemany.

► Tota l'actualitat sobre Les manifestacions en protesta per la detenció de Puigdemont en directe

Les manifestacions en protesta per la detenció de Puigdemont

La marxa que han convocat Òmnium i l'ANC ha reunit 55.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i ha estat encapçalada per la nova presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, que, darrere d'una pancarta que demanava llibertat per als polítics empresonats, compartia la primera fila amb membres d'ERC, com l'eurodiputat Jordi Solé i el diputat al Parlament Ernest Maragall; de Junts per Catalunya, representada pels diputats Elsa ArtadiQuim Torra i Eduard Pujol, i la presidenta del PDECat, Neus Munté, entre altres.

Forcejament amb els mossos

Davant la seu de la Comissió Europea, en passeig de Gràcia, la marxa ha coincidit amb la convocada pels CDR, però tots dos col·lectius han pres camins diferents. La protesta de l'ANC, que ha transcorregut sense incidents, s'ha dirigit cap al consolat alemany, situat al Port Olímpic.

La manifestació dels CDR, en canvi, ha optat per anar a la Delegació del Govern, a la cruïlla del carrer de Mallorca amb el de Roger de Llúria. A 100 metres d'allà, la tensió entre els agents antiavalots i un miler de manifestants ha sigut molt elevada. Els mossos han tallat Roger de Llúria a l'altura de Provença, per dalt, i València, per baix. I ha sigut a València amb Llúria on els manifestants han xocat amb la policia catalana, que ha practicat diverses càrreguesTambé s'han sentit trets a l'aire. Entre els concentrats, alguns dels quals han llançat objectes als agents, s'han registrat detinguts i ferits. Passades les deu de la nit, la policia ha desallotjat els manifestants, en els enfrontaments més durs de la jornada. Diversos contenidors han cremat a la zona.

El balanç del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a mitjanit a tot Catalunya era de "98 atencions sanitàries, principalment per contusions: 90 a Barcelona, totes de caràcter lleu (22 dels Mossos d’Esquadra) i un de menys greu, 7 a Lleida i 1 a Tarragona lleus".

EL CPGJ reclama protecció per a Llarena després que Arran fes una pintada en contra seu

Els convocats pels CDR intentaven superar la barrera policial per arribar a la delegació. Alguns denunciaven que han vist mossos amb armes per disparar pilotes de goma, tot i que el seu ús és il·legal. Els mossos han identificat un dels seus agents que estava fora de servei i que integrava la protesta.

Davant el consolat alemany, milers de persones corejaven lemes com "Puigdemont és el nostre president", "Aquesta Europa és una vergonya". Alguns dels manifestants han despenjat la bandera espanyola del consolat i l'han reemplaçat per una d'independentista.

Girona, Lleida, Tarragona

A Girona hi ha hagut una protesta davant la Subdelegació del Govern central, que els participants han pintat de groc. També s'han enfilat a la façana i han retirat la bandera espanyola d'un pal. Ha sigut convocada pels CDR, com ha succeït davant les subdelegacions de Tarragona, davant la qual s'han reunit 4.000 persones, i Lleida, on hi ha hagut sis ferits en les protestes.

Diverses carreteres han sigut tallades en diferents moments de la jornada en actes de protesta per la detenció de Puigdemont: la A-2 entre Soses i Lleida; la C-16 a Gironella i a Sallent; la A-7, a Tarragona; la C-14, a Ponts, i la N-340, a Camarles. Hi ha hagut circulació lenta a la C-32, a Sant Pere de Ribes, i a la C-14, a Ribera d’Urgellet (Lleida).

Pintada contra Llarena

Notícies relacionades

De matinada, membres d'Arran, organització juvenil vinculada a la CUP, han fet una pintada davant una vivenda de Das (Cerdanya): "Llarena, feixista, ni a Das ni enlloc". Segons diverses versions, Arran s'ha equivocat i la casa no és del jutge.

En tot cas, el Consell General del Poder Judicial ha emès una nota instant el Ministeri de l'Interior que prengui les mesures necessàries per protegir Llarena i la seva família.