Arrimadas, a Turull: "Serà un capítol breu en la novel·la del procés"

La líder de Ciutadans acusa l'aspirant de JxCat de ser un dels "ideòlegs" d'atacs contra Espanya

zentauroepp42588903 la presidenta del grup parlamentari de cs  in s arrimadas  e180320140032

zentauroepp42588903 la presidenta del grup parlamentari de cs in s arrimadas e180320140032 / Nuria Julia

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve

Si dimecres Inés Arrimadas ja considerava una "vergonya" la convocatòria exprés de la investidura de Jordi Turull, no podia abaixar el llistó aquest dijous. A primera hora del matí Ciutadans reclamava que es convoqués la Mesa i la Junta de Portaveus del Parlament amb l'objectiu final que se suspengués el ple de la tarda, però Roger Torrent ha ignorat la reclamació. D'això s'ha queixat al començar la sessió el portaveu taronja, Carlos Carrizosa, que ja ha esbossat per on aniria després la líder del partit: a matadegolla contra un candidat "que no és creïble" i que "en la novel·la de ficció del procés serà un capítol breu".

Les paraules de l'aspirant de JxCat, sense grans aventures i carregades de reminiscències de l'era pujoliana, han servit a Arrimadas per interpel·lar-lo amb duresa. "Vostè ha sigut capaç de decebre tothom amb el seu discurs. No ha vingut amb la valentia de reconèixer la veritat, que no hi ha república ni Arcàdia feliç; ni ha vingut a dir res sobre la independència ni defensar-la", li ha etzibat. Abans ja l'havia sacsejat sense pietat al subratllar que ni tan sols els independentistes volen realment Turull com a candidat, i no perquè abans hagin preferit Carles Puigdemont o Jordi Sànchez, sinó perquè només l'han posat a la casella de sortida per "mantenir l'embolic" amb l'Estat tenint en compte les perspectives judicials que se li acosten. "Si vostè no tingués aquest divendres una cita al jutjat, no seria aquí. Vostè no és aquí per ser president i ho sap", lu ha llançat. 

Notícies relacionades

Sabent per on arribaria el contraatac independentista, la cap de l'oposició s'ha esforçat a advertir al candidat que no acceptaria gens ni mica de victimisme. "No són les seves idees les que l'han portat a aquesta situació [processal]. Han sigut els seus actes dels últims anys [amb el referèndum unilateral de l'1-O a la cúspide]", ha afirmat. A la bancada del seu grup hi havia diputats que gairebé es disloquen el coll assentint. Tant en aquell moment com quan Arrimadas ha recriminat als secessionistes: "Vostès no estan jugant en el terreny democràtic en què els polítics compleixen les lleis".

"No pot formar part de la solució qui ha format part del problema", ha prosseguit la dirigent taronja, la més mordaç en els atacs personals al candidat. "Vostè ha dit súbdits als que no som independentistes i ara apel·la a la concòrdia amb Espanya. Vostè, que va ser l'ideòleg de lemes com 'L'Espanya subsidiada viu a costa de la Catalunya productiva". I ha sigut en aquell moment quan ha tornat a exhibir el seu mostrari de recriminacions contra l'independentisme: la que diu que el procés ha sigut una novel·la de ficció molt cara, que aquests anys de conflicte no han provocat res més que una forta fractura social i la fuga d'empreses; que no hi ha llistes de l'atur d'independentistes i no independentistes... Fins que ha tret la foto de Turull acompanyant Oriol Pujol a declarar al jutjat pel 'cas ITV' i ho ha acabat d'adobar denunciant que mentre els nacionalistes criticaven el suposat "espoli" d'Espanya, l'"espoli que patia Catalunya era el del 3%".