L'ENDIMONIADA LEGISLATURA

La renúncia a l'escó de Jordi Sànchez obre la 'via Turull'

JxCat escurça terminis i activa el pla c per permetre una investidura la setmana que ve

La CUP adverteix que es manté en l'abstenció i reclama persistir en el diàleg

Ara les mirades estan posades en Jordi Turull, que podria ser el nou candidat a la presidència. / FERRAN SENDRA / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Daniel G. Sastre

Ha arribat l'hora del pla c. Després del candidat a l''exili', Carles Puigdemont, i el de la presó, Jordi Sànchez, que no han pogut, en els dos casos, ser investits president per l'acció de la justícia espanyola, la trinxera independentista prossegueix el seu relat amb Jordi Turull, en llibertat, però encausat. Junts per Catalunya ha escollit algú que la setmana que ve, si tot segueix el seu camí, podrà debatre presencialment -perquè la CUP el voti i arribi al Palau de la Generalitat-, però sobre el qual, alhora, penja l'espasa del jutge Pablo Llarena, a punt per processar-lo, i per tant, inhabilitar-lo, com a mínim, a compte de l'1-O, quan el pròxim candidat era conseller de la Presidència. Un relat, el secessionista, que té com a guinda la inhabilitació i expulsió d'un president en exercici, una nova mostra, narren, que els drets democràtics no són respectats a Espanya.

Per a l'activació del pla c s'havia de guardar el b al calaix. I això, escurçar terminis, és el que ha fet JxCat, via el mateix Sànchez. La declaració d'aquest dimarts davant el jutge Llarena tenia en principi com a objectiu persuadir el magistrat que permetés al número 2 de JxCat assistir al ple de la seva investidura. S'havia d'esperar el dictamen del jutge i qui sap si presentar recurs a altes instàncies internacionals. Finalment, Sànchez ha aplicat cirurgia de guerra i ha comunicat a Llarena que renunciarà a l'escó. Sense escó no hi ha opció de ser candidat, per tant urgeix el recanvi.

Els cupaires, ferms en l'abstenció

Això sí, que hi hagi canvi de candidat no garanteix l'èxit de l'empresa. Tal com va avançar EL PERIÓDICO dissabte passat, l'última oferta (verbal) de JxCat a la CUP, consistent a planificar una qüestió de confiança al nou Govern a la meitat de legislatura per comprovar el grau de compliment i, si s'escau, castigar-lo, no satisfà prou els anticapitalistes per mutar el vot de l'abstenció al 'sí'.

El diputat Carles Riera ha reiterat aquest dimarts que per a la CUP no és una qüestió de noms, sinó de programa. I la valoració que es va fer al seu dia de l'acord entre postconvergents i republicans i de la proposta d'acord amb la CUP que se'ls va fer arribar era que el nou Executiu emprendria el camí de l'"autonomisme".

No només això, els anticapitalistes han convocat d'urgència una conferència política per "analitzar la conjuntura actual" en què es preveuen -atenent els tuits dels últims dies que acusen aJxCat d'intentar negociar a base de filtracions en comptes de fer-ho cara a cara- més cleques que carícies als postconvergents en general i a Turull en concret.

Dit d'una altra manera, malgrat el canvi de candidat les coses segueixen igual. Al duopartit de JxCat i ERC els falten dos vots per no dependre d'una CUP que constantment els ensenya les urpes. I aquests dos vots són a Bèlgica, en mans de Puigdemont i Toni Comín. Fonts independentistes van assenyalar que el fet que els puigdemontistes s'hagin afanyat a activar el pla c indica que potser l'expresident ja té decidit cedir la seva acta, sempre amb el benentès que seria preferible mantenir-la. Si no és així, la primera investidura seria fallida i començaria a córrer el rellotge de dos mesos per celebrar un segon ple abans d'anar novament a eleccions.

El futur pla d

Notícies relacionades

Les dificultats, amb tot, no venen mai soles. Llarena, que aquest dimarts ha obert una peça separada del sumari i n'ha decretat el secret durant un mes, està a punt de culminar la fase d'instrucció i de dictar ordre de processament. Quan això passi, per l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal, aquells a qui el jutge processi per delictes greus de malversaciósedició i rebel·lió seran inhabilitats. I l'exconseller de Presidència, en exercici els mesos previs i durant l'1-O, té força números de ser apartat del càrrec públic.

Res que no se sàpiga, d'altra banda, des del 21 de desembre a les 23.00 hores, la nit de les eleccions. Però l'independentisme, fan de Constantino Kavafis i la seva 'Ítaca', va resoldre, segurament aquella mateixa nit, que davant la impossibilitat d'oposar-se a l'avanç blindat de l'Estat ells, almenys, oposarien el relat. I que més que la fi del viatge, el nomenament del futur pla d (s'obren les apostes) com a president, era més important el trajecte.