CONTRA LA PRESÓ PREVENTIVA

Gabriel reclama a la UE que "deixi de tancar els ulls" davant la vulneració de drets a Catalunya

Les parelles de Cuixart i Forn denuncien la presumpta violació de la separació de poders

zentauroepp42580938 les exdiputades de la cup mireia veh   esquerra  i anna gabr180319141544

zentauroepp42580938 les exdiputades de la cup mireia veh esquerra i anna gabr180319141544 / Bernat Vilaro

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

"Mentre hi hagi una sola vulneració de Drets Humans a Espanya nosaltres estarem a les Nacions Unides denunciant-la. Aquest és el sentit de l'exili", ha sentenciat Anna Gabriel després d'assistir, amb Carles Puigdemont, a un acte titulat Regressió dels drets humans a Espanya a la seu de l'ONU a Ginebra. L'exdiputada de la CUP ha denunciat que la UE, al "tancar els ulls" davant la situació a Catalunya, "està obrint les portes a vulneracions massives arreu del món".

"Si aquestes vulneracions de drets civils i polítics es produeixen en un estat de la Unió Europea, ¿què no ha de passar i què no s'ha de permetre en altres latituds?", s'ha preguntat Gabriel, que s'ha mostrat disposada a "posar el cos, l'ànima, el cap i la paraula al servei d'una denúncia de vulneració de drets civils i polítics" i per "reivindicar que l'Estat espanyol pari aquesta ofensiva".

L'acte ha tingut una nodrida presència catalana. Txell Bonet, parella de Jordi Cuixart, i Laura Masvidal, esposa de Joaquim Forn, han denunciat també suposada vulneració dels drets dels seus companys, en presó preventiva pel seu paper en el referèndum de l'1-O, i la presumpta violació de la separació de poders. "Venim a denunciar les ingerències de la separació de poders, com la violació dels drets fonamentals dels presos, que en el cas dels Jordis estaven exercint el seu dret a la manifestació", ha afirmat Bonet. 

"Estar aquí per a nosaltres és molt important, és un crit de auxili. Perquè la presó preventiva s'ha justificat en resolucions per motius ideològics, i sembla mentida que el 2018 passi això en un estat de la Unió Europea", ha afirmat al seu torn Masvidal.

Notícies relacionades

El jutge emèrit del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín ha denunciat que "un acte parlamentari, del qual es pot discrepar com en qualsevol país democràtic, s'hagi criminalitzat". "Jo crec que el Tribunal Constitucional s'està excedint en les seves atribucions. Que jo sàpiga, cap altre tribunal constitucional té facultats sancionadores com l'espanyol", ha afegit. Pallín ha considerat que és possible que pugui ser elegit president de la Generalitat Jordi SànchezJordi Sànchezen presó preventiva i número dos de la coalició JxCat, degut al fet que existeixen precedents. Ha relatat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Navarra, que va autoritzar Juan Carlos Yoldi a presentar-se a la sessió d'investidura al Parlament Basc malgrat estar en presó preventiva per suposada vinculació amb banda armada.

Rafael Ribó, president del Síndic de Greuges de Catalunya, ha subratllat que la Comissió de Venècia (òrgan consultiu del Consell d'Europa) ha criticat que el TC pugui separar càrrecs públics electes: "La Comissió de Venècia va ser dràstica en la seva opinió: l'àrbitre no pot ser l'executor".