ELECCIONS AL SECRETARIAT

L'economista Elisenda Paluzie arrasa en les eleccions de l'ANC

Minoves reuneix més suports que Alsina i Fernández, els tres principals postulants a la presidència

jregue42311024 imatge general on es pot veure un participant a l assemblea 180225190617

jregue42311024 imatge general on es pot veure un participant a l assemblea 180225190617 / Maria Belmez

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Els socis de l'ANC ja han decidit qui ha d'ocupar els 77 seients del seu nou secretariat nacional. L'exdegana i professora de la Facultat d'Economia de la Universitat de Barcelona, Elisenda Paluzie, una de les cares més visibles de la llista de postulants, ha sigut la més votada gràcies al suport de 5.062 socis, una xifra molt elevada si es té en compte que la votació ha comptat amb 7.155 paperetes (el 19,51% del cens de l'entitat).

El segon amb més adeptes ha sigut l'empresari Joan Canadell (3.152 vots) i, en tercera posició, el president del CIEMEN, David Minoves (3.026), un dels principals postulants a presidir l'ANC. Els seus contrincants, el vicepresident del Cercle Català de Negocis (CNN), David Fernàndez (2.796 vots) i el fins ara cap de comunicació, Adrià Alsina (2.788) han quedat en cinquena i en sisena posició, respectivament. L'advocat i historiador Pep Cruanyes ha quedat quart amb 2.949 vots. 

Amb els noms definitius dels 77 membres del nou secretariat nacional, tots ells poden ara bascular suports per consolidar la seva candidatura a ser la cara visible de l'ANC. I és que els nous secretaris generals seran ells els que decideixin, en una reunió a porta tancada el pròxim 24 de març, qui presidirà l'entitat a partir d'ara. És una incògnita si Paluzie, Canadell i Cruanyes es postularan després d'analitzar els resultats.

El membre de la Junta Electoral, Xavier Vidal, ha volgut subratllar l'"altíssima participació pel que fa a candidats" que s'han presentat a aquestes eleccions "en moments d'especial importància pel que fa a complicació i dificultats de l'Estat", cosa per la qual ha agraït "el seu pas de valentia". 

Diferents perfils

Segons va confirmar EL PERIÓDICO, Minoves, Fernàndez i Alsina obriran la batalla. Amb un perfil més polític es postula el primer. Va entrar a ERC el 1986 i va ser membre de la direcció del partit ocupant diferents càrrecs centrats en moviments socials i cooperació. Va prendre part en el procés quan es va integrar en la secretaria tècnica del Pacte Nacional pel Referèndum i de la Taula per la Democràcia. Més cautelós, fa una crida perquè l'entitat sobiranista "recuperi el lideratge, la transversalitat i la independència dels partits" per "eixamplar la base social de l'independentisme".

Fernàndez és un empresari català titulat en Administració i Direcció d'Empreses i en Informàtica de Sistemes. S'ha dedicat principalment a la millora dels processos de fabricació i productivitat industrial. Va anar a declarar com a testimoni en el judici pel 9-N en qualitat de voluntari per organitzar la consulta i apel·la a mantenir els partits allunyats de l'entitat.

Notícies relacionades

La trajectòria professional d'Alsina està marcada per la comunicació. Va ser militant d'ERC i es va unir a l'ANC als seus inicis. Va assumir el seu càrrec el 2016 i, des d'aleshores, s'ha erigit com una persona reconeguda entre els voluntaris després de protagonitzar la gestió de les campanyes dels últims 11 de setembre. La seva aposta passa per pressionar sense cessions els partits perquè "implementin la república" i que l'ANC sigui "una palanca de mobilització massiva" que la defensi. 

No s'augura un debat tranquil, ja que els postulants representen posicions contraposades, avivades pels últims posicionaments de l'entitat: el rebuig dels partits independentistes a la seva proposta de concórrer en una llista única el 21-D, les crides a recolzar la candidatura de Carles Puigdemont i l'abandonament del càrrec de Jordi Sànchez per desembarcar a Junts per Catalunya, juntament amb cinc membres més de l'entitat, aguditzen la pugna entre ells.