POLÈMICA A L'ANC

Guerra de trinxeres a l'ANC pel veto a la candidatura de Baños

La polèmica aterra en l'acte de presentació dels candidats a la renovació de la cúpula

La Junta Electoral assegura que no canviarà d'opinió encara que presenti una petició de reconsideració

jregue42311024 imatge general on es pot veure un participant a l assemblea 180225190617

jregue42311024 imatge general on es pot veure un participant a l assemblea 180225190617 / Maria Belmez

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

No s'augurava que les eleccions al secretariat nacional de l'ANC fossin tranquil·les. Però tampoc que es desfermés tota una guerra de trinxeres entre socis i candidats. El detonant de les picabaralles ha sigut la decisió de la Junta Electoral de vetar la candidatura de l'exdiputat de la CUP Antonio Baños, per ocupar un lloc en l'executiva. Segons aquest òrgan de control dels comicis, Baños es va saltar els acords al participar aquest dilluns en una tertúlia política a RAC-1.

La polèmica s'ha desencadenat per les xarxes socials al donar-se a conèixer la notícia. Una de les primeres veus a criticar la decisió ha sigut l'exsecretària nacional Liz Castro, que ha demanat als socis que no dipositin el vot fins que l'ANC exposi públicament els motius. Els seus al·legats han sigut àmpliament recolzats.

Però la batalla s'ha evidenciat hores després, en l'acte de presentació de candidats a Barcelona. El primer a prendre la paraula, el postulant Adrià Alsina, fins ara excap de comunicació de l'entitat sobiranista, ha començat la seva ponència remarcant que ell ha complert les normes tot i assegurar "que no li agrada" el punt 7.2 de la normativa que prohibeix fer campanya fora dels espais establerts, com serien els mitjans de comunicació. "La diferència és que l'Antonio fa dos anys que és al secretariat nacional i podria haver canviat les regles", ha asseverat, en un discurs en què ha defensat la posició de la Junta Electoral.

Baños, entre el públic

L'ambient s'ha anat caldejant a poc a poc. Diferents postulants s'han posicionat durant el seu torn de paraula de només dos minuts a favor o en contra de la resolució, mentre el principal protagonista, Antonio Baños, ho contemplava assegut entre el públic. Dos d'ells han cridat explícitament a parar la votació fins que es reconsideri l'exclusió. Primers aplaudiments.

Però la dinamita ha explotat a la ronda de preguntes. "¿Excloure candidats no és provocar una sagnia de socis?", s'ha preguntat una sòcia de l'ANC. Alsina s'ha aixecat ràpidament per agafar el micro i ha asseverat: "S'ha fet el que diuen els estatuts". La meitat de la graderia ha iniciat a l'instant una xiulada.

El seu principal contrincant, David Minoves, ha agafat el relleu i ha proclamat sense embuts que creu que és "un error" que Baños no sigui a l'escenari. A més, ha assenyalat que l'exdiputat de la CUP no ha gaudit de les 24 hores reglamentàries per recórrer, cosa que considera que "deixa en indefensió Baños i els votants". Un altre dels postulants, l'empresari David Fernàndez, ha coincidit amb Minoves i ha fet broma d'anar tots a explicar el seu programa en diferents tertúlies.

Decisió irrevocable

Però la decisió de la Junta Electoral sembla irrevocable. Un dels seus membres, Xavier Vidal, ha deixat clar que no canviaran d'opinió encara que Baños presenti una petició de reconsideració.

"A tots els candidats se'ls va enviar un correu sabent que això podria passar perquè hi havia personatges mediàtics i vam deixar clar què es podia i què no es podia fer. Quedava explicitat que participar en tertúlies polítiques era una de les coses que no", ha sentenciat. I ha mostrat el correu enviat el 10 de març en què es prohibeix "tenir presència en mitjans de comunicació per parlar del procés electoral ni del procés polític en general".

Notícies relacionades

Baños ha preferit mantenir silenci i allunyar-se del focus. No ha volgut fer declaracions i tampoc ha mostrat activitat a les xarxes socials a l'espera d'una possible revocació.

Divuit postulants més han sigut exclosos. Segons l'ANC, els motius més habituals han sigut la falta d'aval territorial formalitzat, amagar informació rellevant sobre les afinitats polítiques i fer campanya fora dels actes programats. La votació ja està en marxa per via telemàtica i se celebrarà presencialment el 17 de març.