ELECCIONS AL SECRETARIAT NACIONAL

L'ANC vota avui la seva nova cúpula immersa en una contesa

El veto a la candidatura de Baños precipita la polarització de posicions ja enfrontades

jregue42315552 graf9248  barcelona  25 02 2018    el vicepresidente de la a180302140742

jregue42315552 graf9248 barcelona 25 02 2018 el vicepresidente de la a180302140742 / MARTA PEREZ

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

La renovació del secretariat nacional de l'ANC arriba immersa en una convulsió interna. El veto a la candidatura de l'exdiputat de la CUP Antonio Baños ha desfermat acusacions creuades entre dues ànimes fins ara més que menys difuminades. La papereta del periodista va ser rebutjada per la Junta Electoral per haver participat en una tertúlia, cosa que el reglament prohibeix durant el període electoral. Però l'embolic que es va desencadenar entre socis i postulants va ser de tanta magnitud que aquest òrgan de control de la votació va suspendre la ja iniciada via telemàtica per resoldre les peticions de reconsideració dels 18 candidats exclosos. Onze d'ells van ser readmesos, però Baños no va córrer aquesta sort.

Els candidats competiran aquest dissabte per ocupar els 77 seients que piloten la direcció política de l'entitat sobiranista durant dos anys (amb dos més de prorrogables). Una vegada configurada la nova executiva, serà aquesta la que decidirà, en una reunió a porta tancada, el 24 de març, qui la presidirà. No s'augura un debat tranquil, ja que els postulants representen posicions contraposades, avivades pels últims posicionaments de l'ANC: el rebuig dels partits independentistes a la seva proposta de concórrer en una llista única el 21-D, les crides a recolzar la candidatura de Carles Puigdemont i l'abandonament del càrrec de Jordi Sànchez per desembarcar a Junts per Catalunya, juntament amb cinc membres més de l'entitat, aguditzen la pugna.

Implementar versus eixamplar

El pols es disputarà principalment entre els postulats que representen els dos candidats a la presidència: el fins ara cap de comunicació, Adrià Alsina, i el president del CIEMEN, David Minoves.

Notícies relacionades

Mentre el primer insisteix en l'aplicació immediata de la república catalana, el segon es decanta per la necessitat d'ampliar la base social de l'independentisme. "Menys caretes de Puigdemont i més sortir a pressionar els partits perquè facin el que van prometre", va proclamar Alsina en la presentació de la seva candidatura. Minoves es va mostrar més cautelós: "No som prous, s'ha d'eixamplar", va advertir, conscient que segueixen sense superar el 50% dels vots a les urnes. Les seves topades també es van evidenciar en el posicionament que van prendre davant el rebuig a Baños: Alsina va blindar el reglament i Minoves va titllar la resolució de la Junta Electoral d'"error".

El full de ruta aprovat per l'ANC el 25 de març exigeix al nou Govern que implementi la llei de transitorietat i que prengui un "poder efectiu i no dependent de l'Estat espanyol". Demana que el nou Executiu mogui les seves fitxes per pilotar el "finançament i el control de la hisenda catalana", el "poder judicial i la fiscalia" i la "seguretat dels catalans". Ara bé, la configuració del nou secretariat nacional serà la que marcarà el rumb dels seus pròxims passos.