ELECCIONS AL SECRETARIAT

L'ANC desestima el recurs de Baños i elimina la seva papereta

El periodista havia presentat al·legacions després de ser exclòs de la votació per participar en una tertúlia

Els socis hauran de votar novament després de ser acceptats 11 dels 18 postulants inicialment rebutjats

zentauroepp40404942 politica   huelga general en barcelona manifestacion enfrent180314103331

zentauroepp40404942 politica huelga general en barcelona manifestacion enfrent180314103331

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

L'exdiputat de la CUP Antonio Baños no s'ha donat per vençut. Després de ser vetat per la Junta Electoral de l'ANC per participar en una tertúlia política, el periodista ha presentat al·legacions. I no només això. Ha tornat als micròfons de RAC-1, lloc que va motivar que fos rebutjat, per defensar-se. Però de res li ha servit, ja que l'òrgan de control dels comicis interns va decidir aquest dimecres eliminar la seva papereta i acceptar la d'11 candidats dels 18 inicialment exclosos.

Un dels seus membres, Xavier Vidal, ja va deixar clar que no canviaran d'opinió en el cas de Baños. "A tots els candidats se'ls va enviar un correu informant que això podria passar perquè hi havia personatges mediàtics i vam deixar clar què es podia i què no es podia fer. Quedava explicitat que participar en tertúlies polítiques era una de les coses que no", va rematar, i va mostrar el correu enviat el 10 de març en què es prohibeix "tenir presència en mitjans de comunicació per parlar del procés electoral ni del procés polític en general".

"Modus vivendi"

Baños va reivindicar aquest dimecres que va participar com a periodista en la tertúlia i que es dedica a això. "Forma part del meu 'modus vivendi'", va apuntar. No va amagar la sorpresa que li va causar saber que ja no figurava el seu nom, tot i que va voler treure importància al que ha passat: "Si no puc estar en el secretariat, seré soci de l'ANC i seguiré defensant la república allà on pugui", va censurar.

Va incidir que una cosa és participar en una tertúlia o en un acte per fer campanya per la candidatura i una altra de molt diferent és intervenir com a periodista en aquest mena de col·loquis. "No és un extra, sinó que forma part de la meva manera de guanyar-me el pa", va rematar, i va recordar que fa uns quatre anys que participa en aquest espai radiofònic, abans fins i tot de ser cap de llista de la CUP en les eleccions del 27-S del 2015.

Suspensió temporal dels comicis

La Junta Electoral va posar el 'pause' a les eleccions després de la polèmica desfermada en les xarxes socials i en l'acte de presentació de postulants a Barcelona, quan socis i candidats es van atrinxerar a favor i en contra de la resolució. Van suspendre la votació telemàtica per permetre als candidats exclosos presentar els recursos, encara que el de Baños va ser desestimat.

El reglament de les eleccions només estableix un període d'al·legacions abans de donar el tret de sortida a la votació, però fonts internes van assegurar a aquest diari que s'havien acollit als estatuts, que deixen aquestes al·legacions en suspens, per destensar. Ara, tots els socis hauran de votar novament, a només tres dies del tancament. 

Enrenou a les xarxes socials

El període de reconsideració no va calmar el debat. El fins ara vicepresident de l'entitat, Agustí Alcoberro, va considerar a través de Twitter que si Baños no es pot presentar a dirigir la cúpula de l'ANC "alguna cosa estan fent molt malament" i va compartir un tuit del diputat de JxCatQuim Torra, en què crida a demanar a la resta de candidats que es pronunciïn a favor de la readmissió de Baños en els comicis com un "formidable exercici de radicalitat democràtica".

Notícies relacionades

La exsecretària general Liz Castro, que va posar en marxa la petició de suspendre la votació fins que s'exposessin públicament els motius, va mantenir en la mateixa xarxa social que el periodista no es va saltar les regles perquè "aparèixer en una tertúlia no és fer campanya, i més si és la seva feina habitual i es va negar a parlar sobre l'ANC".

En antena, Baños va assentir al ser preguntat per si havia presentat el seu programa a la direcció nacional de l'entitat sobiranista i va respondre: "Sí, però no en puc parlar". Va argumentar que la normativa interna ho impedeix i va resoldre que "ell té un micro davant mentre molts dels altres candidats, no". "Per qüestions d'igualtat, no puc fer campanya i aprofitar-me d'aquest mitjà", va sentenciar.