CONVERSA MASCLISTA

Lluís Salvadó: "A la que tingui les mamelles més grpsses l'hi dones i ja està"

Desagradable conversa entre l'exsecretari d'Hisenda i un altre interlocutor sobre la recerca d'una dona per a Ensenyament

El diputat demana disculpes per un diàleg "en absolut apropiat" i Rovira diu que no es correspon "amb l'ideari" d'ERC

Desagradable conversa entre l’exsecretari d’Hisenda Lluís Salvadó i un altre interlocutor sobre la recerca d’una dona per a Ensenyament. / JOAN PUIG / ANTENA 3

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’endemà de la vaga feminista, amb una gran repercussió a tot Espanya i especialment a Catalunya, va sortir ahir a la llum una desagradable conversa entre l’exsecretari d’Hisenda i diputat d’ERC Lluís Salvadó i l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, del seu partit, en què deixen anar un reguitzell d’expressions masclistes que va portar diversos grups parlamentaris a demanar la dimissió del primer.

La xerrada versava sobre la recerca d’una dona per exercir el càrrec de consellera d’Ensenyament. «¿La dona de [Carles] Puigdemont no és romanesa? Suposo que ella sí que hi accedirà», afirmava Caparrós enmig d’un atac de riure. «Estan buscant una romanesa, via la dona de Puigdemont, o una brasilera, que són resultones», responia Salvadó.

Tots dos coincidien que trobar dones per a càrrecs de responsabilitat és difícil. «Trobar dones és una missió impossible. És més fàcil inaugurar un auditori», afirmava l’alcalde. «Doncs mira, a la que tingui les mamelles més grosses l’hi dones i ja està. I et quedes tan ample», deixava anar llavors, apujant el to, Salvadó, entre la riallada de Caparrós. Inicialment, s’havia identificat l’interlocutor de Salvadó en la conversa, que va fer pública Antena 3, amb l’exsecretari general de la Conselleria d’Economia Josep Maria Jové, però fonts d’ERC ho van desmentir a EL PERIÓDICO. 

Desmentiment i retret d'ERC

Després de l’enrenou, el mateix Salvadó va negar a Twitter que es tractés de Jové, sinó d’un «amic» amb qui va parlar al juliol. L’ex alt càrrec va demanar «disculpes» per una conversa «en absolut apropiada», i va aprofitar l’ocasió per carregar contra «l’enèsima conversa amb familiars i amics filtrada per la policia que no té res a veure amb la causa» oberta pel procés en la qual és investigat. «Presentarem denúncia per protegir la intimitat de terceres persones», va afirmar. Caparrós també va criticar la filtració i va apuntar a un «clar to irònic» en la xerrada, si bé «inadequat».

Notícies relacionades

Salvadó va ser blanc de crítiques per diverses bandes. La CUP en va demanar la «immediata dimissió» per expressar-se de forma «masclista, misògina i xenòfoba». El líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, va considerar que «ningú que faci aquests comentaris masclistes pot ocupar un càrrec al Parlament». El PSC el va instar, a través d’un comunicat, a «reflexionar» i reconèixer que no està «facultat» per al càrrec. I el líder del PPC, Xavier García Albiol, li va exigir renunciar «immediatament».

Des d’ERC, la secretària general, Marta Rovira, es va limitar a apuntar a Twitter que les «inapropiades» paraules de Jové «no es corresponen amb l’ideari d’Esquerra».